Dokładnie.Czyli ja idę na roczny macierzyński i np. w tym okresie Mąż może wziąć 2 tyg ojcowskiego i to nie pomniejsza mojego urlopu - dobrze rozumiem?
reklama
Milmo
Fanka BB :)
No niestety zaczęła się środa. Pociesza mnie chociaż to, że dzisiaj tak boleśnie się spinało, że aż się budziłam co chwila, ale nadal daleko do konkretów. Jedziemy na ktg dzisiaj, dopytam o przyjęcie w niedzielę i zwolnienie.
Najbardziej dziwi mnie to, że ok, leżę na tym ktg i czuję, że brzuch się bardzo napina, boli podbrzusze, robi mi się źle, a na ktg równa kreska. To co to kurde musi być, żeby tam się coś zarejestrowało? :/ codziennie budzę się z płaczem, że zaczął się kolejny dzień i coraz bliżej niedzieli...
Najbardziej dziwi mnie to, że ok, leżę na tym ktg i czuję, że brzuch się bardzo napina, boli podbrzusze, robi mi się źle, a na ktg równa kreska. To co to kurde musi być, żeby tam się coś zarejestrowało? :/ codziennie budzę się z płaczem, że zaczął się kolejny dzień i coraz bliżej niedzieli...
Ja też dziś się budziłam co chwila, mały się wiercił, mnie co chwila bolał brzuch, też miałam taki napięty i do tego była taka burza że nie szło usnąć :/No niestety zaczęła się środa. Pociesza mnie chociaż to, że dzisiaj tak boleśnie się spinało, że aż się budziłam co chwila, ale nadal daleko do konkretów. Jedziemy na ktg dzisiaj, dopytam o przyjęcie w niedzielę i zwolnienie.
Też tak miałam na ostatnim ktg brzuch się napinał ze 3 razy a na odczycie nic nie było, też nie rozumiem jak to działa, ale moja koleżanka urodziła dwa dni temu i najlepsze było to że w szpitalu była podłączona pod ktg nie czuła żadnych skurczy, sprawdzili jej zapis i mówią jakie ma Pani piękne skurcze, a dziewczyna pisała mi że nic nie czuła brzuch był twardy jak zazwyczaj.
Nie martw się może do soboty się coś samo ruszy, ja też mam stres żeby do piątku się ruszyło bo mam wizytę w swoim szpitalu i niewiem czy mnie nie zostawia..
Ja idę na dokładnie taki sam i mąż też bierze odrazu te dwa tygodnie, plus należą się jeszcze dwa dni okolicznościowe z tytułu urodzenia dziecka więc też je wykorzystaCzyli ja idę na roczny macierzyński i np. w tym okresie Mąż może wziąć 2 tyg ojcowskiego i to nie pomniejsza mojego urlopu - dobrze rozumiem?
M_Lena
My mamy innego planaJa idę na dokładnie taki sam i mąż też bierze odrazu te dwa tygodnie, plus należą się jeszcze dwa dni okolicznościowe z tytułu urodzenia dziecka więc też je wykorzysta
19-tego (poniedziałek) mam umówioną cesarkę, także Mąż bierze na ten dzień zwykły urlop, a na wtorek i środę właśnie te dwa dni okolicznościowe tak, żeby mógł być ze mną w szpitalu, a jak będę wychodzić to Mąż bierze na mnie 2 tyg opieki i zaraz po tym urlop wypoczynkowy w pracy 2 tyg (zgodzili się tak ). Także będziemy razem w sumie 4 tyg A ten ojcowski to weźmie za jakiś czas. Wtedy kiedy będzie potrzeba.
Pamiętajcie jeszcze o dwóch dniach urlopu- opieki nad dzieckiem, które przysługują w danym roku kalendarzowym jednemu z rodziców :-) My i tak w tym roku nie skorzystamy więc niech Tatusiowie wezmą :-)
Niewykorzystany przepada!
Tylko jak się Dziecko urodzi to Tata musi w pracy złożyć oświadczenie, że jest opiekunem dziecka do lat 14 :-) na pewno mają taki gotowy druk do wypełnienia :-)
A później jak wrócimy do pracy i chcemy te dwa dni przejąć, to My wypisujemy to oświadczenie, a Tata u siebie w pracy oświadcza, że w danym roku nie będzie z tych 2 dni korzystał :-)
Niewykorzystany przepada!
Tylko jak się Dziecko urodzi to Tata musi w pracy złożyć oświadczenie, że jest opiekunem dziecka do lat 14 :-) na pewno mają taki gotowy druk do wypełnienia :-)
A później jak wrócimy do pracy i chcemy te dwa dni przejąć, to My wypisujemy to oświadczenie, a Tata u siebie w pracy oświadcza, że w danym roku nie będzie z tych 2 dni korzystał :-)
Milmo
A to nie jest tak, że okolicznościowy można wziąć jak się przedstawi akt urodzenia czyli dopiero po zarejestrowaniu dziecka w urzędzie?
A wiecie, czy tego zwolnienia lekarskiego na opiekę może wziąć tylko tydzień? Mój tak by wolał i tak już od 2 tygodni go nie ma w pracy... Te 2 tygodnie ojcowskiego chyba w październiku dopiero.
A wiecie, czy tego zwolnienia lekarskiego na opiekę może wziąć tylko tydzień? Mój tak by wolał i tak już od 2 tygodni go nie ma w pracy... Te 2 tygodnie ojcowskiego chyba w październiku dopiero.
martoosia04
Jesli chodzi ci o L4 dla męża na opiekę nad tobą, to moze go wziąć tyle, ile chce (max 2tyg) i to od momentu kiedy ty wyjdziesz ze szpitala.A to nie jest tak, że okolicznościowy można wziąć jak się przedstawi akt urodzenia czyli dopiero po zarejestrowaniu dziecka w urzędzie?
Tak, do okolicznościowego potrzebny jest akt urodzenia dziecka, ale pracodawca zazwyczaj dopuszcza jak sie urlop bierze w okolicy narodzin, czyli np. Dwa dni przed czy coś :-) czyli np. Ustala się z pracodawcą, że ten dzień to będzie urlop okolicznościowy, a akt urodzenia to tylko formalność.A to nie jest tak, że okolicznościowy można wziąć jak się przedstawi akt urodzenia czyli dopiero po zarejestrowaniu dziecka w urzędzie?
Tutaj dużo zależy od pracodawcy, niektórzy np. Dopuszczają wykorzystanie w miesiącu powstania okoliczności, a inni tylko np. W ciągu tygodnia...
reklama