reklama
@Milmo ja bym na Twoim miejscu zadzwoniła do ZUSu i podpytała... bo fakt, że macierzyński przed porodem jest prawem, a nie obowiązkiem, ale z drugiej strony na pracowniku ciąży odpowiedzialność za dostarczenie dokumentu usprawiedliwiajacego nieobecność... więc jak nic tam nie będzie to może być NN...
A żeby do pracy wrócić to lekarz musiałby zaświadczyć, że jesteś zdolna do pracy nie wiem czy któryś by się odważył
A żeby do pracy wrócić to lekarz musiałby zaświadczyć, że jesteś zdolna do pracy nie wiem czy któryś by się odważył
Milmo
Fanka BB :)
To państwowe przedszkole, więc to nie idzie przez samą placówkę. Nie wiem jak to załatwić wtedy. Napisałam do mojej lekarki, może ona coś wymyśli. A może córka postanowi się urodzić jednak sama...I z resztą jak byś urodziła, to komuś byś musiała wniosek o macierzyński złożyć...?
A może jak Ci ginekolog nie chce dac dalej to idz do rodzinnego? Powiedz ze Twoj gin na urlopie, a L4 się skończyło?
Jeśli będę przyjęta w niedzielę to do porodu powinien wystawić szpital, prawda?
Tak w dniu wypisu powinien szpital wystawić za okres przebywania w szpitalu.To państwowe przedszkole, więc to nie idzie przez samą placówkę. Nie wiem jak to załatwić wtedy. Napisałam do mojej lekarki, może ona coś wymyśli. A może córka postanowi się urodzić jednak sama...
Jeśli będę przyjęta w niedzielę to do porodu powinien wystawić szpital, prawda?
Ja bym spróbowała z tym rodzinnym w razie co ;-)
Ale mam nadzieję, że my tu gdybu gdybu, a zaraz tu napiszesz, że już po krzyku ;-)
Kurczę tak się starałaś, a tu nic... trzymam kciuki!
Milmo
Też mam taką nadzieję!Tak w dniu wypisu powinien szpital wystawić za okres przebywania w szpitalu.
Ale mam nadzieję, że my tu gdybu gdybu, a zaraz tu napiszesz, że już po krzyku ;-)
M_Lena
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :*Co do tego kto wystawi zwolnienie to ciężko mi powiedzieć, przy wypisie ze szpitala można lekarza wypisującego zapytać czy jest możliwość otrzymania zwolnienia, jeśli nie dadzą, to Mąż może iść do rodzinnego z wypisem, powiedzieć, że żona po porodzie sie źle czuje, że boi się zostawić ją samą z dzieckiem i że prosi o zwolnienie bo nie ma możliwości wzięcia urlopu :-) tak mi sąsiadka poleciła, ze to przechodzi. Tylko u pracodawcy Mąż musi wypisać druk Z-15 - opieka nad członkiem rodziny.
Co do urlopu macierzyńskiego to tak :-) mamy 20 urlopu macierzyńskiego, które jest obowiązkowe- ewentualnie kobieta może zrzec się ostatnich 6 tygodni na rzecz ojca dziecka, ale na 14 tygodni musi iść. Pozostałe 32 tygodnie może wziąć od razu, może wziąć ojciec dziecka, mogą się nim podzielić, mogą wziąć wspólnie w jednym czasie (wtedy urlop skraca się do 16 tygodni (16ojca+16matki=32) albo mogą się podzielić inaczej albo można wziąć w innym terminie ale pierwsza część musi przypadać bezpośrednio po macierzyskim (bodajże 6 tygodni(sprawdze to jeszcze jeśli się mylę to dam znać :-) ), a reszte można wykorzystać do końca roku kalendarzowego, w którym dziecko ukończy 6 lat)
Jeśli wybierze się od razu 52 tygodnie czyli macierzyński 20 + rodzicielski 32 to za cały okres mamy płacone 80%.
Jeśli wybierzemy najpierw 20 tyg, a resztę później, to mamy płacone za te 20 tyg 100%, później za pierwsze 6 tyg rodzicielskiego też 100%, a za pozostałe 26 tygodni rodzicielskiego 60% - to się opłaca jak 60% wynosi mniej niż 1000 zł to wtedy Państwo dopłaca do 1000 zł
Mam nadzieje, że jakoś to zrozumiale napisałam ;-)
Oczywiście przy ciąży mnogiej wymiar urlopu jest wyższy, wtedy macierzyński to 31 tygodni +34 tygodni rodzicielski
M_Lena
Też przyłączam się do trzymania kciuków!Tak w dniu wypisu powinien szpital wystawić za okres przebywania w szpitalu.
A powiedz, taki wniosek do wypełnienia to jest jakiś "gotowiec" czy trzeba samemu się produkować ? I dostarczyć go do kadr należy w jakim terminie od urodzenia dziecka ?Tak w dniu wypisu powinien szpital wystawić za okres przebywania w szpitalu.
reklama
Chodzi Ci o wniosek o urlop macierzynski i rodzicielski? W necie jest peeeeełno gotowców :-)A powiedz, taki wniosek do wypełnienia to jest jakiś "gotowiec" czy trzeba samemu się produkować ? I dostarczyć go do kadr należy w jakim terminie od urodzenia dziecka ?
Pracodawca tez powinien dysponowac swoim drukiem
Ale samemu tez mozna napisac cos w stylu
"w zwiazku z urodzeniem dziecka....... (imie nazwisko pesel) w dniu........ zwracam sie z prosba o udzielenie urlopu macierzynskiego w wymiarze 20 tygodni tj od .... do....
Bezposrednio po zakonczeniu urlopu macierzynskiego wnosze o udzielenie urlopu rodzicielskiego na dziecko ......... (imie nazwisko pesel) w wymiarze 32 tygodni tj. Od.... do..... .
Łącznie wnoszę o 52 tygodnie urlopu od ..... do.....
Jednoczesnie oswiadczam ze drugi rodzic dziecka (imie nazwisko pesel ojca) nie bedzie korzystać z urlopu rodzicielskiego w wyzej wymienionym okresie. "