reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2019

Dziewczyny czy Was też tak swędzi skóra w nocy? Nie mogę przez to spać... Czytam, że to może być cholestaza. Słyszałyście o czymś takim? Świąd skóry pojawiający się wieczorem i nasilający w nocy. Związane to jest ponoć z zatrzymaniem żółci w komórkach wątroby, a ja mam chorą wątrobę (HCV wykryte w czasie ciąży...). Wprawdzie wszystkie próby wątrobowe mam w normie, ale to wyniki sprzed jakichś 2 tyg... hmmm Wiem, że zaraz napiszecie, że najgorsze to czytać i szukać czegoś w sieci, no ale zmusił mnie do tego brak snu kolejnej nocy....
Tak jest takie coś i podobno swędzi skóra ... musisz powtórzyć próby wątrobowe i zrobić tez kw.żół i bilirubinę. I ponowne badanie moczu ... ta skóra podobno swędzi najbardziej na dłoniach i stopach wtedy.

reklama
Hmm... mnie to lekarz ginekolog mówił kiedy mam odstawić leki. Nikt nawet nie sugerował spotkania z anestezjologiem.
Wiesz, to pewnie zależy od szpitala, ja miałam najpierw kwalifikacje do zabiegu i tam powiedzieli mi, żebym umówiła się z anestezjologiem... anestezjolog była zdziwiona trochę, że taką drogą bo mówiła, że chyba pierwszy raz w sprawie cięcia cesarskiego ma spotkanie... ale ja sie cieszę bo wszystko powiedziała jak to będzie wyglądać przynajmniej :-) i była spoko więc fajnie jak by na nią trafiło :-)

Tak jest takie coś i podobno swędzi skóra ... musisz powtórzyć próby wątrobowe i zrobić tez kw.żół i bilirubinę. I ponowne badanie moczu ... ta skóra podobno swędzi najbardziej na dłoniach i stopach wtedy.
Skontaktowałam się z moją ginekolog i szybciutko zrobiłam dziś badanie krwi - próby wątrobowe i kwasy żółciowe. Jak enzymy wątrobowe będą podwyższone to trzeba wdrożyć leczenie, także zgłoszenie się na izbę przyjęć i monitorowanie KTG.
Zobaczymy jakie będą wyniki...

Ja też 38+3 :-)

I też już mi cięęężko...
Teraz nie wiem czy czymś się strułam czy co ale żołądek mi dokucza... Dzieć się w brzuchu rozpycha i boooooli :-(

Pozostaje chyba tylko spać, chociaż po spaniu też się źle czuję :-(

Jakiś taki spadek formy.....
A działasz coś żeby podgonic
, czy czekasz cierpliwie?

Ja już robię co się da. Seks dwa razy dziennie, mycie podłóg na kolanach, szybkie wchodzenie po schodach, trzy dziennie długie spacery, ostre jedzenie, kąpiele, piłka... Jak ten dzieć się nie ogarnie to ja nie wiem. Dzisiaj ktg - nic. Kolejne w poniedziałek.

A Ty juz jesteś w jakoś w dniu porodu? No tak się zdaza u niektórych..
Mi ginekolog mówil żeby rozsypac pudełko zapalek, pudełko położyć na wysoką szafkę i zbierać po jednej do pudełka spróbuj może to Ci pomoże

A działasz coś żeby podgonic
, czy czekasz cierpliwie?
Ja czekam, bo mam zaplanowaną cesarkę na 8.08. I nie chce zeby nic sie zaczelo wczesniej bo Mąż już ma wolne zaplanowane ;-) a tak to ja w wiekszosci jestem sama w domu wiec nie chciałabym, żeby się zaczęło jak będę sama....

Jakie macie wyniki morfologii na końcówce ciąży? Idealne, wszystko w normie? Ja mam kilka wartości ponad normę i się zastanawiam, czy tak się na końcówce zdarza...

reklama
Jakie macie wyniki morfologii na końcówce ciąży? Idealne, wszystko w normie? Ja mam kilka wartości ponad normę i się zastanawiam, czy tak się na końcówce zdarza...
Ja od jakiegos czasu mam w morfologii małe odchyłki od normy, ale moja ginekolog mówi, że to normalne jest.

Dziś wreszcie mam wyniki prób wątrobowych i wszystko jest na szczęście w normie, oprócz fosfatazy zasadowej, norma to 105 U/l, a ja mam 133 U/l. Czekam jeszcze na wyniki kwasów żółciowych. Moja ginekolog mówi, że ten wynik będzie rozstrzygający jeśli chodzi o to moje swędzenie i podejrzenie tej cholestazy ciążowej...
Póki co mnie uspokoiła i mówi, że dobrze to wygląda. Poradziła, żeby ewentualnie zrobić dla spokoju KTG, a jakby coś było nie tak to zgłosić się do szpitala na całościowe badanie - USG i przepływy.

Do góry