Masz jeszcze sporo zapasu ! Bez obaw zaglądałabym na półkę z czekoladąNa czczo - 76,8
Po 1 h- 87
Po 2h- 86
reklama
M_Lena
Fanka BB :)
Konsultowałam ten wynik z lekarzem i powiedział, że wyniki są prawidłoweTylko dziwne u Ciebie, że po dwoch godzinach masz wiecej niż po jednej... bo z założenia cukier powinien spadać, a nie rosnąć, no ale lekarzem nie jestem ;-)
Ale ja niestety się zaprzyjaźniam z glukometrem bo mialam 100/164/74 i mimo, że wyniki po 1 i 2 h są ok, to ten na czczo za wysoki i niestety musze regulowac dietą... ale spoko, póki co cukry w normie ;-)
Z początku było przerażenie, ale jest to do opanowania... tylko żegnajcie ciasta z cukierni, witajcie wypieki bez cukru........ :-)
M_Lena
Moja mama ma cukrzycę i właśnie bałam się, że w ciąży może mi się ona pojawić. Badam się regularnie od dawna pod tym kątem i zawsze było ok, no ale ciąża to czas nieprzewidywalny, ale na szczęście jest ok.No wiesz to zalezy też jaki to typ cukrzycy... w ciąży cukrzyca często jest bezobjawowa albo myli sie ją z objawami ciąży jak np. Senność albo napady głodu...
Na szczęście u 90% mija po ciąży :-)
Pamietaj, żeby się badać regularnie, bo jak masz cukrzycę w rodzinie to jesteś niestety w grupie ryzyka... no ale medycyna teraz jest tak posunięta, że można z tym żyć ;-) chociaż podejrzewam, że nie jest łatwo...
M_Lena
Załaczam normy. Nie ma tam informacji o tym, że trzecia wartość ma być mniejsza od drugiej, tylko ma nie przekraczać odpowiednich wartości.Tylko dziwne u Ciebie, że po dwoch godzinach masz wiecej niż po jednej... bo z założenia cukier powinien spadać, a nie rosnąć, no ale lekarzem nie jestem ;-)
Ale ja niestety się zaprzyjaźniam z glukometrem bo mialam 100/164/74 i mimo, że wyniki po 1 i 2 h są ok, to ten na czczo za wysoki i niestety musze regulowac dietą... ale spoko, póki co cukry w normie ;-)
Z początku było przerażenie, ale jest to do opanowania... tylko żegnajcie ciasta z cukierni, witajcie wypieki bez cukru........ :-)
Zrzut pochodzi z tej strony:
Diagnostyka cukrzycy ciążowej – test glukozy na czczo oraz OGTT
Badania przesiewowe w kierunku cukrzycy ciążowej wykonywane w Polsce to oznaczenie poziomu glukozy we krwi na czczo oraz test doustnego obciążenia glukozą (OGTT).
apteline.pl
Załączniki
Wiem jakie są normy ;-)Załaczam normy. Nie ma tam informacji o tym, że trzecia wartość ma być mniejsza od drugiej, tylko ma nie przekraczać odpowiednich wartości.
Zrzut pochodzi z tej strony:
Diagnostyka cukrzycy ciążowej – test glukozy na czczo oraz OGTT
Badania przesiewowe w kierunku cukrzycy ciążowej wykonywane w Polsce to oznaczenie poziomu glukozy we krwi na czczo oraz test doustnego obciążenia glukozą (OGTT).apteline.pl
Uwierz, że już się masę o tej cukrzycy naczytałam. Widze, że Twoj wynik mieści się w normie tylko dziwny jest dla mnie wzrost po 2h i tyle, bo z założenia powinien być coraz niższy. Ja np. W dzień mam wyniki spoko i mój organizm sobie z cukrem radzi, ale w nocy jeśli jest za duża przerwa w jedzeniu to mi najpierw spada, a później wzrasta (efekt odbicia- organizm sam zaczyna podnosić poziom glukozy z głodu) co już nie jest dobre i mam stosować dietę i jeść na noc ;-)
Ale jeśli lekarz, Ci powiedział, że ok, to się nie przejmuj ;-) przecież wiedzą co robią :-)
Ale jak się martwisz to po prostu nie jedz słodkiego albo wybieraj produkty o niskim IG.
KaJa8414
My tak samo, bo PTG zaleca tylko 3 usg w ciążyEj, Wy macie tak często usg? Kurcze, my mamy pakiet w Medicover i ja tam chodzę i tam nie ma tak często... Mialam połówkowe w 21 tc a teraz mam to kolejne 28-32 tc. A potem jeszcze tylko jedno, po 36 tc.
Ja mam na każdej wizycie + sprawdzanie dl szyjki itp...chodze prywatnie[emoji6]Ej, Wy macie tak często usg? Kurcze, my mamy pakiet w Medicover i ja tam chodzę i tam nie ma tak często... Mialam połówkowe w 21 tc a teraz mam to kolejne 28-32 tc. A potem jeszcze tylko jedno, po 36 tc.
basienka19921
Zaciekawiona BB
Mój na polowkowych ważył 308 gram bodajże w 20+1 a w 24+1 miał 658 gram teraz mam wizytę w piątek też jestem ciekawa ile waży
Moje malenstwo na polowkowych mialo 311g a teraz jak bylam na wizycie w 26t6d juz 1,02kg
reklama
paulina1994
Ja chodzę prywatnie to USG mam na każdej wizycieEj, Wy macie tak często usg? Kurcze, my mamy pakiet w Medicover i ja tam chodzę i tam nie ma tak często... Mialam połówkowe w 21 tc a teraz mam to kolejne 28-32 tc. A potem jeszcze tylko jedno, po 36 tc.