Badanie prenatalne to między innymi test pappa który faktycznie jest bez sensu . Ze niby coś może być albo nie. Ale nie opieramy się tutaj tylko na teście papa. Jest dokładne usg , w ostateczności tez amniopunkcja ( jeśli oczywiście wyrazimy zgodę ) .... nam w 12 tc wykryto wadę serca . Papa wykazał zespół edwardsa. Zrobiłam amniopunkcje bo zespół edwardsa nie ma ciekawej przyszłości . Wróciłam po wynik „ prawidłowy „ . lekarz zerknął na maluszka ponownie I powiedział „zbadajmy płyn owodniowy bo został w kierunku 22q11. I masz w PUNKT. mało który lekarz zna ten zespół . Pewnie nikt tutaj o tym nie słyszałam. Lekarze nie umieją dzieci Diagnozować już urodzonych z tym zespołem . A on widział to w usg w około 14tc. To jest lekarz z certyfikatem który wie co robi który nie tylko zobaczy nieprawidłowość ale tez ja „nazwie” .Mój lekarz już dwa razy mi mówił, że mam iść na prenatalne i sugerował konkretnie gdzie. Ostatecznie umówiłam się jednak gdzieś indziej. Ale szczerze nadal nie czuję przeknania, że powinnam to badanie robić. Jeżeli wyjdzie duże prawdopodobienstwo zespołu Downa lub innej trisomii to i tak nie przerwę ciąży. Nadal nie wiem co innego lekarz jest w stanie na tym badaniu powiedzieć. Słyszałam ogólniki o wyborze lepszego szpitala do porodu itd ale nic konkretnego. Mam wrażenie, ze to badanie tylko pod katem prawdopodobienstwa wystapienia tych trisomii i nic więcej.
Się rozpisałam przepraszam
Ja polecam bardzo prenatalne dla spokoju . Nie wyobrażam sobie nie iść.
A mój kierowca. Więcej nie będę dodawać ....Powiem szczerze Paulina mam to samo. Boję się tego jak to będzie jak się maluch urodzi. Też bede sama( cisne meza zeby zmienil prace na normalniejsza z lepszym wymiarem godzin). Wiec ja sama dwojka dzieci praca dom zlobek. Moze byc grubo. A w ogóle najgorsze co po prostu nie daje mi spac po nocach. To zeby pierworodna nie poczula sie odtracona i zazdrosna. Wlasnie mamy z dwojka dzieci jak u Was to wygladalo. Pojawienie sie nowego domownika????
Dasz radę z 2 . Ja znowu będę mieć 2 [emoji7] + 4 maine coony
tego samego dnia , max na 2 czasem się coś zdarzy . Ale ja mam u nich kartę.Robila któraś z Was badanie na hiv ,toxo itd w diagnostyce? Czy wynik byl widoczny w Internecie i po jakim czasie?