reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2019

37 w połowie roku suknie :/
Ja w swojej rodzinie mam brata wujecznego z zespołem downa i jak robiłam w pierwszej ciąży badania to się nakombinowalam bo one nie są tanie. W teoriii miałam wskazania, bo dzwoniłam do szpitala gdzie takie badania robią i pielęgniarka powiedziała mi że jak najbardziej należą mi się bezpłatnie muszę mieć tylko skierowanie od gina.Moj lekarz się uparł że mi się nie należy i koniec żebym zapłaciła za badania. Teraz się zastanawiam czy moje 35 w marcu nie jest wskazaniem.

reklama
Ja w swojej rodzinie mam brata wujecznego z zespołem downa i jak robiłam w pierwszej ciąży badania to się nakombinowalam bo one nie są tanie. W teoriii miałam wskazania, bo dzwoniłam do szpitala gdzie takie badania robią i pielęgniarka powiedziała mi że jak najbardziej należą mi się bezpłatnie muszę mieć tylko skierowanie od gina.Moj lekarz się uparł że mi się nie należy i koniec żebym zapłaciła za badania. Teraz się zastanawiam czy moje 35 w marcu nie jest wskazaniem.
NFZ refunduje kobietom po 35 roku życia (no i teraz jak to interpretować w twoim przypadku?,)

Zrzut ze strony mojego NFZ
Screenshot_20190102-232524.jpeg

@Kaja, mi się wydaje że możesz się załapać na II i III prenatalne bezpłatne. Ale bezpłatne to od dnia 35 urodzin, tak to nfz kwalifikuje. A z zespołem Downa to faktycznie chyba za dalekie pokrewieństwo żeby Ci dali skierowanie na beplatne. Ale to też zależy od lekarza. Jeśli dobrze opisze to w dokumentacji i ma podstawę żeby dać na NFZ, to da ;)
W razie kontroli to on się z tego pozniej tłumaczy, także też nie będzie się nachylał jeśli nie widzi wskazań.

Z tymi prenatalnymi na NFZ. Ja w 2015 w żaden sposób się nie kwalifikowałam ( tak nam się wydawało ) ale mój super dr do którego chodziłam na NFZ uznał „ jak można to niech pani idzie „ i zaznaczył nieprawidłowy obraz usg . Jakoś w 8tc żebym zdarzyła się zapisać itd. Pojechałam w tym 12-13 tc delikatnie zdenerwowana, bo przecież co powiem Ze co było zle ?? No i bum wada serca , amniopunkcję , wada genetyczna. Lekarz chyba wyczuł . Sadze za każdemu powinno takie badanie przysługiwać.

reklama
Do góry