reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2019

37 w połowie roku suknie :/
Ja w swojej rodzinie mam brata wujecznego z zespołem downa i jak robiłam w pierwszej ciąży badania to się nakombinowalam bo one nie są tanie. W teoriii miałam wskazania, bo dzwoniłam do szpitala gdzie takie badania robią i pielęgniarka powiedziała mi że jak najbardziej należą mi się bezpłatnie muszę mieć tylko skierowanie od gina.Moj lekarz się uparł że mi się nie należy i koniec żebym zapłaciła za badania. Teraz się zastanawiam czy moje 35 w marcu nie jest wskazaniem.

reklama
Ja w swojej rodzinie mam brata wujecznego z zespołem downa i jak robiłam w pierwszej ciąży badania to się nakombinowalam bo one nie są tanie. W teoriii miałam wskazania, bo dzwoniłam do szpitala gdzie takie badania robią i pielęgniarka powiedziała mi że jak najbardziej należą mi się bezpłatnie muszę mieć tylko skierowanie od gina.Moj lekarz się uparł że mi się nie należy i koniec żebym zapłaciła za badania. Teraz się zastanawiam czy moje 35 w marcu nie jest wskazaniem.
NFZ refunduje kobietom po 35 roku życia (no i teraz jak to interpretować w twoim przypadku?,)

Zrzut ze strony mojego NFZ
Screenshot_20190102-232524.jpeg

@Kaja, mi się wydaje że możesz się załapać na II i III prenatalne bezpłatne. Ale bezpłatne to od dnia 35 urodzin, tak to nfz kwalifikuje. A z zespołem Downa to faktycznie chyba za dalekie pokrewieństwo żeby Ci dali skierowanie na beplatne. Ale to też zależy od lekarza. Jeśli dobrze opisze to w dokumentacji i ma podstawę żeby dać na NFZ, to da ;)
W razie kontroli to on się z tego pozniej tłumaczy, także też nie będzie się nachylał jeśli nie widzi wskazań.

Z tymi prenatalnymi na NFZ. Ja w 2015 w żaden sposób się nie kwalifikowałam ( tak nam się wydawało ) ale mój super dr do którego chodziłam na NFZ uznał „ jak można to niech pani idzie „ i zaznaczył nieprawidłowy obraz usg . Jakoś w 8tc żebym zdarzyła się zapisać itd. Pojechałam w tym 12-13 tc delikatnie zdenerwowana, bo przecież co powiem Ze co było zle ?? No i bum wada serca , amniopunkcję , wada genetyczna. Lekarz chyba wyczuł . Sadze za każdemu powinno takie badanie przysługiwać.

reklama
Do góry