reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2012

Witam dziewczyny słonecznie !!!

kadam - gratuluje blixniaków

malami - trzymam kciuki, będzie dobrze

Za oknem tak pięknie, a ja od świtu w kuchni sterczę, dopiero teraz siadłam, bo brzuchol zaczął pobolewać, ale wyprodukowałam tort dla Majki na jutrzejsza imprezę i sernik na zimno, zaraz wstawię torcik (męczyłam go prawie 3 godziny)

54jy8.jpg

Ostatnia edycja:
reklama
Sonkaa - masz olbrzymi talent, smacznie wygląda, bardzo!!
Aguga - do końca dnia już bede miała ochoty na lody.. ale po co się męczyć, trzeba zjeść!:-D
Malami - kciuki mocno ściśnięte, bedzie dobrze
emotion - nikt mi nie zalecał takiego spania, ale tez nie pytałam specjalnie, bo mimo iż to była moja ulubiona i jedyna pozycja do spania sprzed ciąży, to teraz nie jestem w stanie tak spać

PS. Powiedzcie mi czy ktoemus z waszych lekarzy wpadlo do glowy 'zalecac' wam spanie na brzuchu?
szczerze to pierwsze słyszę takie rewelacje.. a wyjaśnił lekarz czemu to miałoby służyć? dziwne..
w necie znalazłam to:
Czy spanie w ciąży na brzuchu może zaszkodzić dziecku - 4 miesiąc?

ODPOWIEDŹ EKSPERTA Lekarz Aneta Zwierzchowska

Witam!

Lepiej nie spać w ciąży na brzuchu. Można to porównać do dźwigania ciężarów, podczas którego również występuje zwiększony nacisk na macicę i wzrost ciśnienia w jej środku, dlatego lepiej spać na boku lub, w pierwszej połowie ciąży, na plecach i nie narażać dziecka na niepotrzebny ucisk. W dalszej części ciąży głównie na lewym boku, gdyż spanie na prawym boku i na plecach powoduje ucisk żyły głównej dolnej, co może się przyczyniać do powstawania żylaków oraz niedostatecznego ukrwienia samej macicy i tym samym niedotlenienia dziecka (oczywiście nie trzeba popadać w skrajności, spanie na prawym boku czy na plecach nie spowoduje z pewnością wystąpienia poważnego zagrożenia).

Pozdrawiam serdecznie!

a z ta wagą to może woda się zatrzymuje i dlatego waga u ciebie przyrasta mimo pilnowania jedzenia...

sonkaa torcik jest nieziemski.. i pewnie jeszcze lepiej smakuje.. solenizantka będzie zachwycona.. warto było się przemęczyć tyle godzin.. efekt powalający!

No nie Sonka rozwaliłaś mnie tym tortem!!! Szacun wielki!!!!!!

Malami trzymam mocno kciuki bedzie dobrze zobaczysz!!!

Co do apetytu to mi tez wraca aż się boje!!

I kurcze trochę się martwię bo nie czuje dzidzi tak czekam na te kopniaczki a tu specjalnie nic może przez ta moja oponkę.....

Sonka piękny torcik.Mój ,oczywiście z twojego przepisu siedzi w lodówce,ta galaretka z żelatyną poprostu -mistrzostwo ,siedziałam i wylizywałam miskę :-D Serniczek na zimno też już zrobiony z truskawkami i galaretką truskawkową,normalnie to jutra te pyszności chyba nie wytrzymają

szczerze to pierwsze słyszę takie rewelacje.. a wyjaśnił lekarz czemu to miałoby służyć? dziwne..w necie znalazłam to:a z ta wagą to może woda się zatrzymuje i dlatego waga u ciebie przyrasta mimo pilnowania jedzenia...
Nie mi tak zalecil - ale szwagierka mowila ze wlasnie musiala w ciazy na brzuchu spac - ze lekarz jej kazal Tak jak teraz smiglam na necie, to kilka osob pisalo o podobnoje sytulacjii - w przypadku tylozgiecia macicy W moim przypadku juz sie przyzwyczailam do olbrzymich skokow wagi, wiec teraz mam pewnie taki czas, na wiosne: kwiecien/maj zaczynam zazwyczaj szczuplec, wiec moze teraz zaczne leciec w dol [mimo ciazy] albo przynajmniej nie pojdzie w gore.

Ostatnia edycja:
Emotion skoro nie jesz ,a tyjesz to faktycznie poszukaj porady lekarza. Ja nie jem nic na siłę tylko jak mi się zachce.Mam swoje ulubione smakołyki,których nie jadłam bo nie lubiłam przed ciążą jak teraz np lubię jabłka i jogobelle brzoskwiniową .Organizm sam się zacznie dopominać tego czego brakuje

uuuuuuuuuuuuuu ale gorąco muszę co chwile do domu schodzić bo normalnie padam

Emotion no nie słyszałam zęby ktoś komuś to zalecał....a co do jedzeni i tycia to wiesz ja tak miałam w pierwszej ciąży jadłam zdrowo nie za dużo a tyłam na potęgę ....niestety zapewne to geny i za wiele nie poradzisz tak już bywa jedne dziewczyny tyją niewiele inne więcej i wbrew pozorom nie zalezy to od ilości czy jakości jedzenia takie jest przynajmniej moje zdanie
sonka śliczny torcik ale bym zjadła kawałeczek.....

reklama
Do góry