reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2019

reklama
Violett wizytujemy razem, bo ja o 17. Powodzenia [emoji4]
Super!!

Dziewczyny ja Wam powiem ze u nas w PL to chyba zależy od lekarza. Moja siostra ma u siebie pediatre który na katar przepisuje antybiotyk dziecia.
My zaś mamy lekarza który naprawdę w ostateczności przepisuje antybiotyk. Takim sposobem moja Marika ma 8 lat i raz w życiu brała antybiotyk. Zdarzają się jakieś przeziębienia ale tqk naprawdę to nic nimi nie robimy i jak same przyszły tqk same odchodza.
Z Fabianem trochę inna sytuacja bo on alergik i azsowiec i mieliśmy bardzo ciężki start w zyciu. Mnostwo pobytów w szpitalu, antybiotyki, badania. Sama mam do siebie żal ze na to wszystko pozwolilam. Ale byłam młoda i ufalam lekarzom bo przecież oni znają się lepiej. Niestety w listopadzie tamtego roku lezelismy z Fabianem w szpitalu na badaniach profilaktycznych i zarazila młodemu krew wiec mamy za sobą i sepse. Całe szczęście syna mam mega silnego i wszystko zwalczył ;) wiec opieka opieka ale jednak trzeba pamiętać że te antybiotyki to naprawdę nic dobrego. Szkoda ze w PL te leki są przepisywanie jak cukierki.

A druga sprawa to jak dla mnie w PL dzieci są wiecznie przegrzewane a potem.zawieje wiatr i od razu katar no i antybiotyk.

Violett, Ann trzymam kciuki [emoji4]

Ann jak Niko sam w przedszkolu?

Ta ciaza to dla mnie taka sinusoida. Przez wczoraj czulam sie jak kupa, wczoraj bylo super, szczegolnie wieczorem, gory moglam przenosic, a dzis znowu dramat. Glowa mi peka i chyba wezme jednak ten paracetamol bo ide z Zuczkiem do przedszkola.

Dziewczyny smarujecie już czymś brzuszki ? :happy:
Ja mam kilka rozstępów na brzuchu po drugiej ciąży bo po pierwszej nic nie mialam. Teraz za pewne pojawi się więcej, ale co z takie geny nic się nie poradzi. Jednak zamierzam kupić balsam do ciała na brzuch. Mam na oku jedna firme. Nie jest to kosmetyk specjalnie dla ciężarnych ale można to stosować u ciężarnych [emoji4]

Wiesz, bardzo podobnie wygląda to w UK. W pierwszą ciąże zaszłam jak mieszkałam na wyspach i byłam w głębokim szoku jak wygląda tam opieka medyczna. Również nie ma pediatry - chodzi się do jednego lekarza. Moja przyjaciółka zaczęła krwawic w 8 tyg. ciąży i nikt nic z tym nie robił, bo oni wychodzą z założenia że organizm sam się oczyszcza. Ona poroniła, opiekę w szpitalu miała naprawdę dobrą, ale nikt nie próbował ciąży podtrzymać
Ja odwiedzałam tylko położną przez całą ciążę. USG ma się w zasadzie tylko 2 razy w czasie ciąży ( ja miałam trzecie ponieważ w 40 tyg. położna stwierdziła mały poziom wód płodowych ). Co za tym idzie nie poznałam płci mojego pierwszego dziecka przed urodzeniem ( bał za ruchliwy na USG w 21 tyg. ). Szok był ogromny jak położna mówi " To syn!" :D Przez pierwsze 3 lata życia mojego syna przydarzył nam się tylko katarek i kaszelek ( żadnych antybiotyków ). Wtedy wróciliśmy do PL, mały poszedł do przedszkola ... pierwsze przeziębienie, ból gardła i antybiotyk o_O
Prawda, że taka opieka medyczna ma swoje plusy i minusy. Ja wspominam dobrze ( pracowałam w szpitalu w UK ).

Na przeziebienie antybiotyk ? Przeciez antybiotykiem leczy sie bakterie a nie wirusy...

Moze i cos w tym jest, ze jak nie ratuje sie ciaz do 12 tc to znaczy, ze cos jest nie tak, ale przeciez ile jest kobiet, ktore maja problemy hormonalne, slabszy organizm czy jakies inne problemy i mimo, ze ciaza jest zdrowa potrzebuja farmakologicznej opieki. Troche przykre.
Tu u nas „tak zle” nie jest. Bo chociaz zapłacę i zrobi mi usg, chociaz zebym tak 100% zaufania miala to nie powiem. Za to o mnie jako o pacjentke dba bardzo. O moje samopoczucie, nawet o te infekcje, ktore mam, tylko zeby do ciazy bardziej sie przykładali.
Jesli chodzi o pediatre to juz mowilam, jestem mega zadowolona. To jest niesamowite jak dbaja tu o dzieci, jesli chodzi o synka czuje sie tu w pelni zaopiekowana.

reklama
Dziewczyny to może napiszcie mi na priv albo tu jak wolicie. Do tej listy. Nick, może miasto, data porodu która uzawazacie, nie wiem moze czy rodzenstwo jakies w domu jest i np przewidywana płeć. A potem możemy dopisać znaną płeć z usg. Co myślicie? W każdej chwili będzie można edytować. Zrobię to jak dostanę wszystkie i w kolejności terminów porodu [emoji4]

Do góry