reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2019

Dziewczyny to może napiszcie mi na priv albo tu jak wolicie. Do tej listy. Nick, może miasto, data porodu która uzawazacie, nie wiem moze czy rodzenstwo jakies w domu jest i np przewidywana płeć. A potem możemy dopisać znaną płeć z usg. Co myślicie? W każdej chwili będzie można edytować. Zrobię to jak dostanę wszystkie i w kolejności terminów porodu [emoji4]
Ja zaraz ci wyślę

reklama
Na przeziebienie antybiotyk ? Przeciez antybiotykiem leczy sie bakterie a nie wirusy...

Moze i cos w tym jest, ze jak nie ratuje sie ciaz do 12 tc to znaczy, ze cos jest nie tak, ale przeciez ile jest kobiet, ktore maja problemy hormonalne, slabszy organizm czy jakies inne problemy i mimo, ze ciaza jest zdrowa potrzebuja farmakologicznej opieki. Troche przykre.
Tu u nas „tak zle” nie jest. Bo chociaz zapłacę i zrobi mi usg, chociaz zebym tak 100% zaufania miala to nie powiem. Za to o mnie jako o pacjentke dba bardzo. O moje samopoczucie, nawet o te infekcje, ktore mam, tylko zeby do ciazy bardziej sie przykładali.
Jesli chodzi o pediatre to juz mowilam, jestem mega zadowolona. To jest niesamowite jak dbaja tu o dzieci, jesli chodzi o synka czuje sie tu w pelni zaopiekowana.
Właśnie to podoba mi się w PL, że już bardzo wczesną ciążę próbują ratować :happy:

Dziewczyny a jak to teraz ze sczepieniami wygląda? Decydujecie się na skojarzone czy nie ?
W UK wszystkie szczepienia były darmowe ( również na pneumokoki i rota ). Córę urodziłam już w PL i w przychodni nastraszyli mnie, że jak nie wenę skojarzonych to będę wyrodną matką bo tyle razy będą musieli małą kuć... Szkoda gadać :no:

Dziewczyny a jak to teraz ze sczepieniami wygląda? Decydujecie się na skojarzone czy nie ?
W UK wszystkie szczepienia były darmowe ( również na pneumokoki i rota ). Córę urodziłam już w PL i w przychodni nastraszyli mnie, że jak nie wenę skojarzonych to będę wyrodną matką bo tyle razy będą musieli małą kuć... Szkoda gadać :no:

Hajs musi sie zgadzac [emoji849][emoji53] brak slow.

Na pewno bede szczepila na wszystko, jesli bedzie to mozliwe to 5w1. Wszystkie sa pokrywane z naszego ubezp.

Mi się wydaje że tych kloc nie ma tak dużo więcej. I plusem jest to że możesz te szczepienia podzielić na więcej wizyt. Nikt Cię nie zmusi do płacenia za szczepionki skojarzone. Nie daj się zastraszyć.

@justjestem u mnie dają niestety zawsze 6w1 zawsze. Wszystkie szczepionki są darmowe.

Ja nie znam innej opieki medycznej niz ta w Polsce, nigdy dluzej nie mieszkalam za granica. Kazda ma swoje plusy i minusy, wiadomo u nas ubozsza o fundusze i w wiekszosci na nia narzekamy... Chyba troche tak jak na wszystko.
Ja nie mieszkam w duzym miescie no i zadko chodze do lekarza. W obu ciazach chodzilam na nfz, bo uwazam ze skoro placi sie skladki to przynajmniej badania laboratoryjne niech beda darmowe. Wiadomo w ciazy robi sie ich troche.
Mimo wizyt na nfz chodzilam tez prywatnie na usg do lekarzy, ktorzy mieli lepszy sprzet niz ten u mnie w poradni.
Ogolnie bylam zadowolona z wizyt, opieki poloznej i z porodu w szpitalu tez. Wiadomo kazdy z nas ma inne odczucia, lekarze jak ludzie sa rozni i czasami mozna trafic zle.
Nie potrafie zrozumiec lekarzy, czy pielegniarek ktore namawiaja na szczepionki skojarzone. Kazdy z nas ma prawo wybrac i zdecydowac sam. I nie od wyboru szczepionki zalezy czy jest sie dobra czy zla matka ;-)

Ja 9 ciaz, 2 dzieci ale rozstepy malenkie tylko ma udach i piersiach, nie widac jak sie nie przyjrzec i to nie z ciaz z synami a z czasu kiedy bralam leki na depresje, udalo mi sie przytyc a potem odstawilam i znow schudlam. Mialam kilka takich momentow. Twierdze ze jak rozstepy maja byc to i tak beda bez wzgledu na wszelkie stosowane mazidla. Wiec sie nie smaruje. Zreszta ja wogole jestem anty kremowa, az mna trzesie jak musze nalozyc jakis balsam itp. Wole wysuszona skore ot taka moja jakas krzywa psychika :)

Dziewczyny trzymam kciuki za wizyty i zazdroszcze ze dzis zobaczycie wasze zelki :)

Co do opieki medycznej w uk moglabym napisac elaborat, majac syna niepelnosprawnego i siebie z problemami ale szkoda gadac :) moim zdaniem sa niedouczeni lekarze tu az boli. Wole jesnak polska hipohondrie i nawal lekow bo co brac moge sama zdecydowac. Przykladowo glupoe czopki, wegiel medyczny czy tabletki na pecherz, no nie znajdziesz tu, moze jesli lekarz ci przepisze. W pl jednak ja tam lubie ze ide do apteki mowie co jest i na wszystko jest cos do kupienia. A tu paracetamol na wszystko. I jasne, branie antybiotykow na przeziebienie to glupota, ale ja tez przykladowo z przeziebionym dzieckiem do lekarza nie ide, ide jak jest grypa/angina czy inne badziewie. Najlepszy bylby mix obu sluzb zdrowia.

reklama
Ja 9 ciaz, 2 dzieci ale rozstepy malenkie tylko ma udach i piersiach, nie widac jak sie nie przyjrzec i to nie z ciaz z synami a z czasu kiedy bralam leki na depresje, udalo mi sie przytyc a potem odstawilam i znow schudlam. Mialam kilka takich momentow. Twierdze ze jak rozstepy maja byc to i tak beda bez wzgledu na wszelkie stosowane mazidla. Wiec sie nie smaruje. Zreszta ja wogole jestem anty kremowa, az mna trzesie jak musze nalozyc jakis balsam itp. Wole wysuszona skore ot taka moja jakas krzywa psychika :)

Dziewczyny trzymam kciuki za wizyty i zazdroszcze ze dzis zobaczycie wasze zelki :)

Co do opieki medycznej w uk moglabym napisac elaborat, majac syna niepelnosprawnego i siebie z problemami ale szkoda gadac :) moim zdaniem sa niedouczeni lekarze tu az boli. Wole jesnak polska hipohondrie i nawal lekow bo co brac moge sama zdecydowac. Przykladowo glupoe czopki, wegiel medyczny czy tabletki na pecherz, no nie znajdziesz tu, moze jesli lekarz ci przepisze. W pl jednak ja tam lubie ze ide do apteki mowie co jest i na wszystko jest cos do kupienia. A tu paracetamol na wszystko. I jasne, branie antybiotykow na przeziebienie to glupota, ale ja tez przykladowo z przeziebionym dzieckiem do lekarza nie ide, ide jak jest grypa/angina czy inne badziewie. Najlepszy bylby mix obu sluzb zdrowia.

Jejku mam to samo z kremami! Chyba ze jakis szybko sie wchlania [emoji23] od czasu do czasu uzywam taki pod prysznic.

Anglia to chyba we wszystkim rzadzi sie swoimi prawami...

Do góry