martyska1223
Fanka BB :)
Cześć, podczytuję Was od jakiegoś czasu bo też jestem w ciąży i termin mam na lipiec, ale narazie jeszcze nie mialam okazji nic pisac.
Jeśli chodzi o Twój wynik martyska1223 to S. saprophyticus to gronkowiec, który może być faktycznie przyczyną zakażeń układu moczowego, szczegolnie u mlodych kobiet. Powoduje najczęściej zapalenia pecherza moczowego. Z tego co widzę to wzrost jest dość obfity. Co do leczenia to wszystko zalezy od tego jakie masz objawy i wyniki badania ogólnego moczu. Najważniejsze ze ten gronkowiec jest wrażliwy na metycylinę, ale ogolnie tez na wszystkie antybiotyki oznaczone w wynikiu wiec nie powinno byc problemu z leczeniem. Chodzisz na basen? bo tam mozna zlapac tego gronka i szczegolnie lubi warunki z mala dostępnością tlenu (powietrza). Najlepiej pytac lekarza co z tym robicie, ale mysle ze bez nerwow, napewno bedzie dobrze. Pozdrawiam
Kaatka dziękuję za wyczerpująca odpowiedz. Stresuje się takich sytuacji, bo odrazu mam wrażenie, że to coś groźnego. Tym bardziej, że na baseny niechodze.. napisałam juz do mojej Pani doktor i kazała mi jutro przyjechać po receptę to dowiem się coś więcej. A powiedz nam kochana, córcia czy synek czeka w brzuszku u Ciebie, i skąd jesteś i ile masz lat no i przedwszystkim WITAMY