reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2022

W sensie że opóźnienie może tyle wynosić. Moja mama się opiekuję dziewczynka 2,5 r i ona dopiero teraz zaczyna powtarzac różne słowa. Wcześniej było tylko kilka.

reklama
W sensie że opóźnienie może tyle wynosić. Moja mama się opiekuję dziewczynka 2,5 r i ona dopiero teraz zaczyna powtarzac różne słowa. Wcześniej było tylko kilka.
No właśnie u mnie córka kończy 2 lata w lipcu i jak narazie jest tylko kilka słów i za cholere nie chce powtarzać. No ale narazie wyszedł nam płyn w uszach, to zobaczymy czy coś ruszy po leczeniu.

No czasami jest mega cieżko, np jak były przeziębione. A czasami całkiem spoko jest. Mam pytanie ile wasze 2 latki mówią? Moja ma troche opóźniony rozwój mowy, no ale pracujemy nad tym. I troche liczę, że ten żłobek jej pomoże.
Jak narazie duzo pojedynczych słow, ale składa zdanie z dwóch wyrazow np "mama choc" jak zapytam gdzie to mnie zaciągnie za rękę i powie "tam" "tu". Pokazywanie to tez mowa. Ja się nie spinam. Ważne że dziecko rozumie pytania i polecenia. Córka do roku i 10 miesięcy nie mówiła totalnie nic. Mama, tata,baba,nie. Kiwała głową i dużo płakała. Każde dziecko ma swoje tempo, rozwija się indywidualnie. Aczkolwiek wizyta u logopedy nigdy nie zaszkodzi :)

Jak narazie duzo pojedynczych słow, ale składa zdanie z dwóch wyrazow np "mama choc" jak zapytam gdzie to mnie zaciągnie za rękę i powie "tam" "tu". Pokazywanie to tez mowa. Ja się nie spinam. Ważne że dziecko rozumie pytania i polecenia. Córka do roku i 10 miesięcy nie mówiła totalnie nic. Mama, tata,baba,nie. Kiwała głową i dużo płakała. Każde dziecko ma swoje tempo, rozwija się indywidualnie. Aczkolwiek wizyta u logopedy nigdy nie zaszkodzi :)
My pod opieką logopedy jesteśmy praktycznie od urodzenia. No właśnie oprócz delikatnego napięcia w buzi nic nie znalazła. Poczekam jeszcze, jak sie nie rozkręci do pół roku to bede dalej szukać.

U mnie córka z 13 lipca. Plus 5 miesięczne bliźniaczki. Na szczęście córka jest tatusia to jakoś wyrabiam ze swoją gromadką. Chodzą może wasze maluchy do żłobka? Bo my zaczynamy od września i ciagle sie zastanawiam czy to dobry pomysł.
Moja miała być lipcowa, ale jest z 24 czerwca. W ostatnim tygodniu lutego zaczęliśmy adaptacje w żłobku. Osobiście nie żałuję decyzji, wręcz przeciwnie. Wiadomo dziecko musi swoje odchorować- jak nie w żłobku to w przedszkolu. Liwka super się odnalazła w żłobku, a jest dzieckiem nieufnym i nigdy nie lgnęła do obcych, wręcz przeciwnie. Zaczynaliśmy w żłobku gdzie było niewiele dzieci, teraz grupa jest już bardziej liczna, a od września będzie podział na starszaki i maluchy :)

No właśnie u mnie córka kończy 2 lata w lipcu i jak narazie jest tylko kilka słów i za cholere nie chce powtarzać. No ale narazie wyszedł nam płyn w uszach, to zobaczymy czy coś ruszy po leczeniu.
Pozwole sobie napisać. Mój syn z czerwca 22'.
Nie mówi za bardzo. Mało słów powtarza. Wszystko na migi. Słuch bardzo dobry. Audiolog/otolaryngolog - jesteśmy pod jego opieką. I on mi ostatnio powiedział że mowa się rozwija do 4 r.ż. ;)
Znajoma z córką 2,5 r. Poszła do logopedy to tex coś takiego usłyszała. Mojej znajomej syn zaczął wszystko powtarzać po 3 roku życia.

Wtrącę się Wam dziewczyny, chociaż mój synek z lipca 2021 :) mój też z opóźnionym rozwojem mowy, załatwiłam mu wwr, miał logopedę i SI. Zajęcia raz w tygodniu, ale opuszczał dużo przez choroby. Niedługo kończy 2 lata i na prawdę jest baaaardzo duzy postep. Wiadomo, odstaje od rowiesnikow, ale składa zdania, dużo mówi, jak coś mówi źle to go poprawiam i proszę, żeby powtórzył - powtarza dobrze :)
I pocieszę Was, bo mój mając dwa latka w poważaniu miał powtarzanie po mnie :)

No czasami jest mega cieżko, np jak były przeziębione. A czasami całkiem spoko jest. Mam pytanie ile wasze 2 latki mówią? Moja ma troche opóźniony rozwój mowy, no ale pracujemy nad tym. I troche liczę, że ten żłobek jej pomoże.
cześć, mój Borys ( z 8 lipca) mówi już sporo. Jak czasowniki to w bezokoliczniku, np usiąść tu, albo Borys pisać.
Ostatnio polubił stwierdzenie : nie wiem.
Pytam czy ma kupę w pieluszce a ten, - nie wiem.
😂

My pod opieką logopedy jesteśmy praktycznie od urodzenia. No właśnie oprócz delikatnego napięcia w buzi nic nie znalazła. Poczekam jeszcze, jak sie nie rozkręci do pół roku to bede dalej szukać.
Tak naprawdę to przychodzi z dnia na dzień. A zatęsknisz za tym czasem, gdzie dziecko nie mówi nic😅 Córka jak sie rozkręciła to w wieku 2l2m składała już zdania z 4 wyrazów. Niedługo ma 5 lat i odkąd zaczęła mówić to buzia jej się nie zamyka. Muszę ją uciszac żeby obiad/śniadanie zjadła bo ona musi się nagadac😅 Aczkolwiek, każde dziecko jest inne i tez nie ma co porownywac. Dodam,ze corka nigdy po nas nie chciala powtarzac gdy prosilismy np "powiedz lala" a jak juz sama zaczęła mowic to poszlo z gorki.. Gdyby nie zaczęła mówić to też miałam iść do logopedy.

reklama
Tak naprawdę to przychodzi z dnia na dzień. A zatęsknisz za tym czasem, gdzie dziecko nie mówi nic😅 Córka jak sie rozkręciła to w wieku 2l2m składała już zdania z 4 wyrazów. Niedługo ma 5 lat i odkąd zaczęła mówić to buzia jej się nie zamyka. Muszę ją uciszac żeby obiad/śniadanie zjadła bo ona musi się nagadac😅 Aczkolwiek, każde dziecko jest inne i tez nie ma co porownywac. Dodam,ze corka nigdy po nas nie chciala powtarzac gdy prosilismy np "powiedz lala" a jak juz sama zaczęła mowic to poszlo z gorki.. Gdyby nie zaczęła mówić to też miałam iść do logopedy.
💜🩵

Do góry