reklama

Zadziwiający przepis na rozwój alergii pokarmowej u dzieci. Zobacz co sugerują naukowcy

Nowe badanie sugeruje, że do pojawienia się alergii pokarmowej u niemowląt i dzieci konieczne jest współistnienie czynników środowiskowych i genetycznych. To duży postęp w zrozumieniu, jak alergia pokarmowa zaczyna się we wczesnym okresie życia.

Jaki jest przepis na rozwój alergii pokarmowej? Czynniki przyczyniające się do alergii pokarmowej obejmują genetykę, która zmienia chłonność skóry, ale także stosowanie chusteczek oczyszczających dla niemowląt, które pozostawiają mydło na skórze, ekspozycję skóry na alergeny kurzu oraz ekspozycję skóry na pokarm - mówi główna autorka badania, Joan Cook-Mills, profesor immunologii alergii na Northwestern University Feinberg School of Medicine.  

Do badań Cook-Mills wykorzystała noworodki myszy z mutacjami bariery skórnej (u pacjentów z defektami bariery skórnej dochodzi do zmian w białkach skóry, które są wynikiem mutacji w genach). Narażano je na kontakt z alergenami pokarmowymi, takimi jak białka jaj i orzeszków ziemnych, alergeny w kurzu (roztocza kurzu domowego lub alternatywne pleśnie Alternaria) oraz laurylosiarczan sodu, mydło obecne w chusteczkach oczyszczających dla niemowląt.

Najpierw wystawiano skórę myszy na alergeny pokarmowe, takie jak orzeszki ziemne. Nie pojawiła się żadna reakcja.

- Potem pomyślałam o tym, na co narażone są dzieci — wspomina Cook-Mills. – Odpowiedź była prosta: na alergeny środowiskowe zawarte w kurzu w domu oraz alergeny w pożywieniu. Wprawdzie jako noworodki czy niemowlęta ich nie spożywają, jednak wystarczy, że rodzic przygotowuje jedzenie z orzeszkami ziemnymi, a następnie zajmuje się dzieckiem.

Następnie skóra noworodków myszy miała kontakt (od trzech do czterech razy) z alergenem pokarmowym i kurzem przez 40 minut w okresie dwóch tygodni, naukowcy podawali im doustnie jajko lub orzeszki ziemne. U myszy zaobserwowano:

  • reakcje alergiczne w miejscu narażenia skóry,
  • reakcje alergiczne w jelicie,
  • ciężką reakcję alergiczną na pokarm w postaci anafilaksji, którą mierzy się obniżeniem temperatury ciała.

Kolejnym czynnikiem są chusteczki oczyszczające stosowane do pielęgnacji skóry maluchów. Badania dowodzą, że obecne w nich mydło niszczy barierę ochronną skóry (wierzchnia warstwa skóry składa się z lipidów).

Problemy skórne, które występują w przypadku mutacji bariery skórnej, mogą nie być widoczne długo po rozpoczęciu alergii pokarmowej. Noworodki myszy z mutacjami miały normalnie wyglądającą skórę, a sucha, swędząca skóra związana z zapaleniem skóry nie rozwinęła się, dopóki nie miały kilku miesięcy, co odpowiada młodemu dorosłemu w latach ludzkich.

Dysfunkcja bariery skórnej była konieczna, aby alergia pokarmowa rozwinęła się u myszy, ale istnieje szerokie kontinuum poważnych lub łagodnych dysfunkcji skóry z egzemą lub atopowym zapaleniem skóry (AZS), które w najłagodniejszej postaci mogą po prostu wydawać się suchą skórą.

Według Centers for Disease Control and Prevention alergie pokarmowe zdarzają się coraz częściej i dotykają od 4 do 6 procent dzieci w USA. Częstość występowania w latach 1997-2007 wzrosła o 18 procent wśród dzieci poniżej 18. roku życia. Ostatnie dane pokazują również, że wśród dzieci wzrosła liczba hospitalizacji z rozpoznaniem alergii pokarmowej.

Dobrą wiadomością jest to, że czynniki prowadzące do alergii pokarmowej w środowisku domowym można modyfikować. Co robić?

- Zmniejsz narażenie skóry dziecka na alergeny pokarmowe, na przykład myjąc ręce przed kontaktem z dzieckiem – mówi Cook-Mills. - Ogranicz używanie chusteczek dla niemowląt, które pozostawiają mydło na skórze. Spłucz ją wodą, tak jak robiliśmy to przed laty. Sprzątaj dom, by usunąć roztocza i inne alergeny z otoczenia.

Artykuł ukazał się w czasopiśmie Journal of Allergy and Clinical Immunology.

 

źródło: futurity.org

 

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: