Odpowiednie zmielenie kawy - dlaczego jest tak ważne? Sprawdź, jak wpływa na smak i aromat napoju!
Jeśli zastanawiacie się, co sprawia, że kawa jest smaczna, to odpowiedź nie jest prosta. Na filiżankę kawy składa się wiele różnych zmiennych, która zaczynają się już na plantacji. Ziarna przechodzą przez zbiory, obróbkę i ręce roasterów, co sprawia że samo parzenie jest tylko finiszem długiej podróży przez pół świata do waszego kubka. Jednak jednym z najbardziej istotnych czynników, które wpływają na smak kawy, jest sposób jej zmielenia.
Jak zmielić kawę?
Niektórzy używają do parzenia kawy ziaren zmielonych przez producenta. Jest to opcja łatwa szybka i wygodna, jednak ograniczająca doznania smakowe, bowiem kawa niezwykle szybko traci swoje aromaty, i smaki.
Zatem jeśli chcemy wypić jak najsmaczniejszą filiżankę kawy, powinniśmy użyć świeżo palonej kawy, którą zmielimy bezpośrednio przed przygotowaniem. Szeroki wybór kaw świeżo palonych, które zachwycają swoim aromatem, znajdziecie na Coffeedesk.pl!
Jak zmielić kawę? Z całą pewnością należy użyć do tego specjalistycznego młynka do kawy z możliwością regulacji żaren. Mielenie kawy w blenderze (a raczej siekanie kawy) nie przyniesie tych samych rezultatów — uzyskamy nierówno pokrojone, niezmielone, ziarna, które nie zaparzą się równomiernie i poprawnie.
Jakie jest odpowiednie zmielenie kawy?
Najbardziej podstawowa odpowiedź brzmi: to zależy. Przede wszystkim od tego, w jakiej metodzie parzymy kawę — espresso parzy się do 30 sekund, a ekspres przelewowy parzy kawę 5 minut, zatem oczywiste jest, że stopień zmielenia kawy powinien się różnić.
Nie można wskazać jednego przepisu na mielenie kawy — dużo zależy od ziaren, wypału, a także od naszego młynka. Tym, czym powinniśmy się kierować, jest czas parzenia i smak kawy. Istnieją jednak generalne instrukcje, którymi warto podążać przy parzeniu kawy.
Jak zmielić kawę do kawiarki?
Kawiarka jest jednym z popularniejszych urządzeń do parzenia kawy w domu. Jest to mocna, esencjonalna czarna kawa, która parzy się około minutę. Ziarna powinny być zmielone dość drobno.
Jeśli zauważycie, że kawiarka przytyka się, a strumień kawy nie jest równomierny tylko „kichający”, to znak, że może warto zmielić kawę trochę grubiej. Jeśli jednak kawa wychodzi zbyt szybko, jest mało gęsta i niewyraźna w smaku — dokręćcie młynek i zmielcie ziarna drobniej.
Jak zmielić kawę do espresso?
Parzenie espresso to sztuka sama w sobie, jednak generalna zasada jest taka — kawa musi być zmielona drobno, tak aby proces parzenia zajmował nie mniej niż 20 sekund i nie więcej niż 40 sekund.
Jeśli wasze espresso parzy się krócej — zmielcie kawę grubiej, jeśli parzy się zbyt szybko i jest wodniste — zdecydowanie postarajcie się zmielić kawę drobniej.
Jak zmielić kawę do ekspresu przelewowego lub dripa?
Kawy filtrowane, czyli parzone z wykorzystaniem papierowego filtra, wymagają najgrubszego mielenia, mniej więcej konsystencji grubego piasku. Niech smak będzie Waszym drogowskazem — jeśli kawa robi się zbyt cierpka, zmielcie trochę grubiej, a jeśli jest bez wyrazu i lurowata, możecie użyć drobniejszego przemiału.