Zrób z nami nuggetsy na imprezę – jak uzyskać idealną soczystość i chrupkość?

Materiał sponsorowany 
Ostatnie zmiany: 12 grudnia 2024
Zrób z nami nuggetsy na imprezę – jak uzyskać idealną soczystość i chrupkość?

Sylwester coraz bliżej, więc najwyższa pora zabrać się za planowanie dań. Dobrze, aby wśród nich znalazło się jak najwięcej uniwersalnych, uwielbianych przez wiele osób przekąsek. Menu sylwestrowe z nuggetsami w roli głównej to strzał w dziesiątkę! Można podać je w towarzystwie różnych sosów i uzupełnić kolorową sałatką, tworząc idealny zestaw. Tak przyrządzone kawałki kurczaka należą do kategorii finger foods, dzięki czemu idealnie sprawdzą się na sylwestra. Sprawdźcie, co zrobić, by były idealnie chrupkie i soczyste.

Sylwestrowa przekąska – złociste nuggetsy

Nuggetsy to kultowa, imprezowa przekąska! Panierowane i smażone na złocisty kolor kawałki kurczaka mają wielu wielbicieli. Dodatek sosów: czosnkowego, słodko-kwaśnego czy barbecue, dodatkowo podkreśli ich smak.

Jak zrobić soczyste i chrupiące nuggetsy

Na idealny smak nuggetsów składa się kilka czynników. Najważniejszym jest oczywiście odpowiedni wybór mięsa. Świeże, dobrej jakości filety są niezbędne do uzyskania tej pysznej przekąski. Mięso możecie wcześniej zamarynować w maślance lub jogurcie z przyprawami – to nie tylko wzbogaci smak, ale też sprawi, że będzie bardziej soczyste, bo zatrzyma w nim wilgoć podczas smażenia czy pieczenia.

Istotny jest także sposób krojenia. Ważne, by kawałki był tej samej wielkości, ponieważ wówczas równomiernie się usmażą, bez ryzyka przesuszenia.

Aby uzyskać chrupiącą panierkę, obtaczajcie mięso w mące, potem w jajku, a na końcu najlepiej kilkukrotnie w bułce tartej. Jeśli chcecie, alternatywnie możecie wybrać panko, czyli japońską bułkę tartą, lub drobno zmielone płatki kukurydziane. Każda z tych opcji jest dobra i nada kurczakowi wyjątkową chrupkość. Solidna warstwa panierki tworzy barierę, która zapobiega uciekaniu soków z wnętrza kurczaka.

Niezwykle istotna jest także odpowiednia temperatura przyrządzania. Nuggetsy smażcie na dobrze rozgrzanym oleju w około 170-180°C. Bardzo ważne, by była na tym poziomie, ponieważ zbyt niska temperatura tłuszczu sprawi, że panierka wchłonie olej, a zbyt wysoka może spalić skórkę, zanim mięso zdąży się usmażyć.

Jeśli wolicie by wasze nuggetsy zawierały mniejszą ilość tłuszczu, zamiast smażenia, możecie wybrać pieczenie. Ułóżcie je wówczas na kratce, aby ciepło rozchodziło się równomiernie, a panierka pozostała chrupiąca. Spryskajcie je olejem przed pieczeniem, by uzyskać złocisty kolor.

Nuggetsy smakują najlepiej od razu po przygotowaniu, więc serwujcie je bezpośrednio po usmażeniu lub wyjęciu z piekarnika. Jeśli chcecie zrobić tę przystawkę wcześniej, podgrzejcie ją przed podaniem w piekarniku, by odzyskała chrupkość.

Te kroki sprawią, że wasze nuggetsy będą hitem każdej imprezy! Chrupiąca przekąska zachwyci waszych gości, niezależnie od okazji. Będzie to także wspaniały dodatek do obiadu. Sprawdźcie więcej porad, jak zrobić nuggetsy na Przepisy.pl !
 

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: