Świąteczne ciasteczka

Ostatnie zmiany: 27 czerwca 2019
Świąteczne ciasteczka

Czy święta Bożego Narodzenia mogą się obyć bez ciasteczek? Oczywiście, że nie! Są one tak samo ważne jak keks czy piernik. I tak pięknie pachną...

To, co łączy poniższe wypieki to ich maślany smak i świąteczne dodatki. Jest zatem kandyzowana skórka z pomarańczy, żurawina, orzechy włoskie, migdały... Kruche ciasteczka, obok pierniczków, to obowiązkowy punkt świątecznego programu.
 
Kruche ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe



  • 150 g masła

  • 100 g cukru

  • szczypta sol
  • 
2 żółtka
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 
50 g gorzkiej czekolady
  • 
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 250 g mąki
  • 

polewa czekoladowa lub lukier do dekoracji

reklama



Masło utrzeć w misie, dodać cukier, sól i żółtka, i ucierać do białości. Następnie dodać otartą skórkę, drobno posiekaną czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz mąkę  i wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 10 minut (lub dłużej).
 Piekarnik nagrzać do 180°.


Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm (na lekko posypanym mąką blacie) i wycinać nasze ulubione kształty foremkami. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem i piec je ok. 11 minut. Wystudzić na kratce.
Gdy ciasteczka są już całkiem zimne, możemy je dodatkowo udekorować.  Źródło przepisu
 
Ciasteczka Cranberry Noel

Składniki na ok. 60 sztuk

reklama

  • szklanka ma 250 ml


  • 225 g masła miękkiego
  • ½  szkl. cukru

  • 2 łyżki mleka

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego

  • ½  łyżeczki soli
  • 2i ½  szkl. mąki pszennej

  • ¾  szkl. suszonej żurawiny

  • ½  szkl. grubo posiekanych pecanów (albo włoskich)
  • 
ok. 100 g wiórków kokosowych



Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, 
dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko. 
Z ciasta uformować dwa wałki ok. 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i 
obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie 
je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do 
następnego dnia.


Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4–5 mm, kłaść na papierze 
do pieczenia i piec ok. 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.  Źródło przepisu

Greckie ciasteczka migdałowe z kardamonem lub anyżem 

reklama

  • 300g mąki (2 czubate szkl.)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 225 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru (ok. 2/3 szkl.)
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • ½ szkl. migdałów  pokrojonych (niezbyt drobno)
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • ok. ¾ łyżeczki mielonego kardamonu (w oryginale ziarenka anyżu)

 dodatkowo: 1 szkl. Cukru pudru do obtaczania ciasteczek

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kardamon (lub anyż). W drugiej misie ubić mikserem masło, aż będzie białe  i puszyste. Ucierając dodawać kolejno: 100g cukru pudru, żółtko, ekstrakt z wanilii, oraz mąkę. Na koniec dołożyć migdały i skórkę pomarańczy. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące.
 
Rozłożyć na blacie pergamin (można też  folię spożywczą). Ciasto podzielić na 2 części. Po kolei wykładać po jednej porcji ciasta  na pergamin i uformować na nim wałek o grubości ok 3cm. Spłaszczyć go lekko dłonią. Każdy wałek zawinąć w folię i chłodzić w lodówce min. 1 godz.
 
Rozgrzać piekarnik do temp. 180st.C. Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia. Przy użyciu ostrego noża pociąć schłodzone wałeczki ciasta na kawałki ok. 2-3 cm. Ułożyć je na blasze, zachowując ok. 2 cm odstępy. Piec do lekkiego zezłocenia ciasteczek (ok. 12 min.). Studzić ciasteczka na kratce.
 
Do miseczki lub głębokiego talerza nasypać ok. 1 szkl. Cukru pudru. Wkładać partiami ostudzone ciasteczka i delikatnie turlać, aż z wszystkich stron oblepi je cukier.Przechowywać ciasteczka w puszce, poprzekładane między warstwami papierem.
 
Źródło przepisu: inspirowane przepisem z magazynu „Martha Stewart holiday sweets”

Wesołych Świąt życzy Małgosia Dz. - blog

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: