Świąteczne ciasteczka
Czy święta Bożego Narodzenia mogą się obyć bez ciasteczek? Oczywiście, że nie! Są one tak samo ważne jak keks czy piernik. I tak pięknie pachną...
To, co łączy poniższe wypieki to ich maślany smak i świąteczne dodatki. Jest zatem kandyzowana skórka z pomarańczy, żurawina, orzechy włoskie, migdały... Kruche ciasteczka, obok pierniczków, to obowiązkowy punkt świątecznego programu.
Kruche ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
- 150 g masła
- 100 g cukru
- szczypta sol
- 2 żółtka
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 50 g gorzkiej czekolady
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 250 g mąki
- polewa czekoladowa lub lukier do dekoracji
reklama
Masło utrzeć w misie, dodać cukier, sól i żółtka, i ucierać do białości. Następnie dodać otartą skórkę, drobno posiekaną czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 10 minut (lub dłużej). Piekarnik nagrzać do 180°.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm (na lekko posypanym mąką blacie) i wycinać nasze ulubione kształty foremkami. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem i piec je ok. 11 minut. Wystudzić na kratce.
Gdy ciasteczka są już całkiem zimne, możemy je dodatkowo udekorować. Źródło przepisu
Ciasteczka Cranberry Noel
Składniki na ok. 60 sztuk
reklama
- szklanka ma 250 ml
- 225 g masła miękkiego
- ½ szkl. cukru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- 2i ½ szkl. mąki pszennej
- ¾ szkl. suszonej żurawiny
- ½ szkl. grubo posiekanych pecanów (albo włoskich)
- ok. 100 g wiórków kokosowych
Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko. Z ciasta uformować dwa wałki ok. 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4–5 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec ok. 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić. Źródło przepisu
Greckie ciasteczka migdałowe z kardamonem lub anyżem
reklama
- 300g mąki (2 czubate szkl.)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 225 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru (ok. 2/3 szkl.)
- 1 żółtko jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
- ½ szkl. migdałów pokrojonych (niezbyt drobno)
- 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- ok. ¾ łyżeczki mielonego kardamonu (w oryginale ziarenka anyżu)
dodatkowo: 1 szkl. Cukru pudru do obtaczania ciasteczek
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kardamon (lub anyż). W drugiej misie ubić mikserem masło, aż będzie białe i puszyste. Ucierając dodawać kolejno: 100g cukru pudru, żółtko, ekstrakt z wanilii, oraz mąkę. Na koniec dołożyć migdały i skórkę pomarańczy. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące.
Rozłożyć na blacie pergamin (można też folię spożywczą). Ciasto podzielić na 2 części. Po kolei wykładać po jednej porcji ciasta na pergamin i uformować na nim wałek o grubości ok 3cm. Spłaszczyć go lekko dłonią. Każdy wałek zawinąć w folię i chłodzić w lodówce min. 1 godz.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180st.C. Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia. Przy użyciu ostrego noża pociąć schłodzone wałeczki ciasta na kawałki ok. 2-3 cm. Ułożyć je na blasze, zachowując ok. 2 cm odstępy. Piec do lekkiego zezłocenia ciasteczek (ok. 12 min.). Studzić ciasteczka na kratce.
Do miseczki lub głębokiego talerza nasypać ok. 1 szkl. Cukru pudru. Wkładać partiami ostudzone ciasteczka i delikatnie turlać, aż z wszystkich stron oblepi je cukier.Przechowywać ciasteczka w puszce, poprzekładane między warstwami papierem.
Źródło przepisu: inspirowane przepisem z magazynu „Martha Stewart holiday sweets”
Wesołych Świąt życzy Małgosia Dz. - blog