Pierniczki

Ostatnie zmiany: 27 czerwca 2019
Pierniczki

W tym roku po raz kolejny spotykam się z przyjaciółmi i ich dziećmi, żeby wspólnie piec pierniczki. Uwielbiam ten moment, a tradycja powstała, kiedy mój syn miał 2 latka, czyli czternaście lat temu. Tak, z tego przepisu korzystam już od tylu lat. Zapraszam

Pepparkakor

Przepis na szwedzkie pierniczki, który przesłała mi Magda Busk. 

Skład:

  • 150 g melasy (może być syrop z daktyli lub klonowy)
  • 110 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżka zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko

reklama

Przygotowanie bez pomocy robota kuchennego:

  1. Zmieszać proszek do pieczenia z polowa ilości mąki.
  2. Zagotować wodę z cukrem, dodać syrop, tłuszcz, przyprawy. Wymieszać.
    Schłodzić.
  3. Mąkę z proszkiem wsypać na stolnice. Dodać wodę z dodatkami (punkt2).
    Wygniatać dodając resztę maki, do odp. konsystencji.
  4. Włożyć wygniecione ciasto do miski, posypać mąką. Przykryć ściereczką,
    serwetką lub przykrywką miski. Pozostawić w zimnym miejscu na 12 godzin.
  5. Nastawić piekarnik na 200-225 st. C. Wysmarować blachę lub wyłożyć ją
    papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować cienko (kilka mm). Wycinać
    ciasteczka specjalnymi formami. Delikatnie przełożyć na blachę.
  6. Piec 4-5 minut, w środku piekarnika, (cały czas obserwować, bo wystarczy
    sekunda, by je przypalić!). Przed zdjęciem z blachy, pozwolić im ostygnąć.
  7. Przechowywać w przewiewnym miejscu (nie zamkniętym pudelku!)

Przygotowanie przy pomocy maszyny kuchennej:

  1. Podzielić składniki na połowę
  2. Pierwszą część składników dodać równocześnie, (tłuszcz posiekać na
    kawałki przed dodaniem), do maszyny. Pozwolić na wyrobienie ciasta, do
    konsystencji pozwalającej na rozwałkowanie ciasta na stolnicy. Wyjąc i wykonać te same czynności z drugą połową składników.
  3. Kontynuować przepisu bez robota, punkt 4

Uwaga: jeśli pepparkakor będą miały pęcherzyki powietrza, po upieczeniu,
tzn. ze proszek do pieczenia został źle wymieszany w cieście lub surowe
ciastka ułożono na gorącej blaszce.

Będzie piekła ania ślusarczyk z szymkiem. Kto jeszcze?

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: