Zapiekanka z ziemniaków - dla mamy
Moja mama nieustannie się odchudza. Stosowała diety najrozmaitsze, bardziej lub mnie okrutne, ale nigdy, przenigdy nie mogła odmówić sobie majonezu.
- Najlepsza potrawa - powiada mama - to świeży chleb z masłem, pomidorem, odrobiną majonezu i drobno posiekaną cebulką.
Druga rzecz dla niej podstawowa, to chrupiące, odsmażane ziemniaki (najlepiej takie, które zostały z poprzedniego dnia).
reklama
Rozmyślając więc ostatnio o tym, co podać jej podczas rodzinno-babskiego wieczoru (a w zasadzie popołudnia), musiałam wziąć pod uwagę te wytyczne.
Pierwszy element to kilogram (lub trochę więcej) jednakowej wielkości ziemniaków (dwa lub trzy na głowę), które trzeba dokładnie umyć i ugotować w mundurkach. Kiedy są już miękkie - należy dać im spokojnie ostygnąć (wylawszy oczywiście wodę z garnka).
Kiedy ziemniaki parują kroję w nie za bardzo drobną kostkę cztery spore pomidory, pięć-sześć średniej wielkości konserwowych ogórków oraz niemałą cebulę. Wszystko to wrzucam do miski, solę, pieprzę i dodaję sporą łyżkę majonezu. Mieszam. Majonez w połączeniu z sokiem z pomidorów tworzy niesamowity wprost sosik. Miska z sałatką musi postać w lodówce przynajmniej godzinkę.
Kolejny element to napój. Wlewam więc do dzbanka dwa litry kefiru (może być też jogurt naturalny, taki do picia), wrzucam doń drobniutko posiekany szczypiorek, odrobinę posiekanego koperku, wciskam dwa ząbki czosnku, solę, pieprzę - i do lodówki.
reklama
Teraz obieram ziemniaki ze skórki i kroję na dość grube plastry. Na grillowej patelni (od biedy może być też zwykła, ale wtedy nie jest tak fajnie) rozgrzewam łyżkę masła (potem może trzeba będzie trochę dorzucić) i wrzucam plastry. Solę, pieprzę, dorzucam dość sporo słodkiej papryki. Kiedy ziemniaki są już pięknie przyrumienione to znak, że należy już układać na stole sztućce, dzbanek z kefirem, sałatkę i zasiadać.
Teraz proszę sobie wyobrazić: gorące, chrupiące ziemniaki, sałatkę pomidorowo-cebulowo-konserwowa i popitką o lekko czosnkowej nucie. Mmmm...
Składniki dla trzech osób:
- osiem - dziewięć średnich ziemniaków
- cztery duże pomidory
- pięć - sześć ogórków konserwowych (niezbyt wielkich)
- cebula (dobrze sprawdza się czosnkowa, jest trochę łagodniejsza)
- łyżka majonezu
- dwa litry kefiru lub jogurtu naturalnego
- pęczek szczypiorku
- trochę koperku
- dwa ząbki czosnku
- masło (łyżka lub dwie). można zastąpić je czymś zdrowszym, ale nic nie zmieni faktu, że na masełku smakuje najlepiej i basta.
- sól, pieprz, papryka słodka
reklama
smacznego
behemot