reklama
reklama
Spaghetti carbonara
Ulubiona potrawa mojej córeczki. Robi się błyskawicznie.
Jest pyszna i niesamowicie sycąca, jak to makaron węglarzy.
Są różne wersje tego dania. W niektórych występuje śmietana, ale dzisiaj wersja bez niej.
Składniki
500 g spaghetti
200 g boczku
4 jaja
30 g startego sera pecorino l. parmezanu (osobiście wolę ten pierwszy)
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
Wykonanie
W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć pokrojone ząbki czosnku i pozwól im zbrązowieć, a następnie je wyjmij. Na patelnię dodaj pokrojony w kostkę boczek i pozwól mu się zarumienić. Kiedy się przysmaży, zdejmij patelnię z ognia i trzymaj ją w cieple. W misce ubij jajka z tartym serem i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Ugotuj spaghetti al dente i odcedź. Następnie wstaw patelnię na palnik i do zarumienionego boczku dodaj makaron. Wymieszaj. Po chwili wlej sos z jajek i sera i szybko wymieszaj na patelni. Zbyt długie mieszanie spowoduje zrobienie jajecznicy, więc uważaj:-) Podawaj natychmiast. Na wierzchu posyp dodatkowo pieprzem.
Sprawdź inne nasze przepisy:
Kolacje