Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019

reklama

reklama

Spaghetti carbonara

Ulubiona potrawa mojej córeczki. Robi się błyskawicznie.

Jest pyszna i niesamowicie sycąca, jak to makaron węglarzy.

Są różne wersje tego dania. W niektórych występuje śmietana, ale dzisiaj wersja bez niej.

Składniki
500 g spaghetti
200 g boczku
4 jaja
30 g startego sera pecorino l. parmezanu (osobiście wolę ten pierwszy)
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz

Wykonanie
W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć pokrojone ząbki czosnku i pozwól im zbrązowieć, a następnie je wyjmij. Na patelnię dodaj pokrojony w kostkę boczek i pozwól mu się zarumienić. Kiedy się  przysmaży, zdejmij patelnię z ognia i trzymaj ją w cieple. W misce ubij jajka z tartym serem i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Ugotuj spaghetti al dente i odcedź.  Następnie wstaw patelnię na palnik i do zarumienionego boczku dodaj makaron. Wymieszaj. Po chwili wlej sos z jajek i sera i szybko wymieszaj na patelni. Zbyt długie mieszanie spowoduje zrobienie jajecznicy, więc uważaj:-) Podawaj natychmiast. Na wierzchu posyp dodatkowo pieprzem.
Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

 

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: