reklama
reklama
Pierś kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym
To danie przywodzi na myśl kuchnię babci. Jest pyszne, pożywne i łatwe do przygotowania.
Kawałki piersi kurczaka w aromatycznym, gęstym sosie to radość dla podniebienia i oczu, zwłaszcza rodziców – dzieciaki kochają przecież proste, niewyszukane dania.
Składniki:
· pierś z kurczaka
· cebula
· kwaśna śmietana – około 100 g
· 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, koperek
· olej do smażenia
· mąka do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Pierś podziel na 2 części, przekrój wzdłuż, a potem każdą na 2-3 kawałki. Lekko ugnieć palcami. Posyp solą, pieprzem, dodaj czosnek (przeciśnięty przez praskę). Odstaw do lodówki.
Przesmaż obtoczone w mące mięso na dobrze rozgrzanym tłuszczu, pod koniec dodaj pokrojoną cebulę. Podlej wodą i duś 15 minut.
Do mięsa dodaj śmietanę, dopraw do smaku (pieprz, sól), posyp obficie koperkiem. Zagotuj, duś 2 minuty.
Podawaj z ziemniakami, ryżem bądź puree. Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy:
Kolacje