penguinlicious
Fanka BB :)
No właśnie cieżko powiedzieć, że zostały wyczerpane, bo powiedziano mi, że nie da się podwyższyć samej ferrytyny, że tylko żelazoSzczerze nie wiem. Gdyby mnie dotyczyła sytuacja to pewnie bym drążyła temat i szła za ciosem i tropem jelit czyli dietetyk lub ogarnięty gastrolog i może gastroskopia? Jeżeli wszystkie drogi podwyższenia zostały wyczerpane. Na pewno nie wierzyć w hasła „taka pani uroda”
Byłam już kiedyś u gastrologa, zlecił mi wszystkie badania związane z żelazem (TIBC, UIBC, saturacja transferyny itd.) i wszystko było spoko. Celiakia też wykluczona. Morfologia (hemoglobina, hematokryt, erytrocyty) zawsze w normie. Na podstawie wyników powiedział, że gastroskopia nie jest konieczna i żeby po prostu trzymać się zdrowej diety.
Wczoraj coś szukałam w necie na ten temat i dotarłam do artykułu, gdzie babeczka przytaczała jakieś badania naukowe, które potwierdzają że obniżona ferrytyna przy reszcie w normie (w tym żelazo) może wskazywać na przedutajone stadium anemii. Że w takim przypadku żelazo i cała reszta są w normie nie budzącej zastrzeżeń, tylko właśnie ta ferrytyna pokazuje, że zapasy żelaza się wyczerpują i organizm przestaje być w stanie go magazynować.
Załączniki
Ostatnia edycja: