reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

ELL może taka warstwowa sałatka :-)

I WARSTWA
szynka konserwowa pokrojona w kostkę
II WARSTWA
ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
III WARSTWA
osączona kukurydza z puszki
IV WARSTWA
żółty ser starty na tarce o grubych oczkach
V WARSTWA
1/2 ketchupu pikantnego
VI WARSTWA
5 jaj ugotowanych na twardo startych na tarce o grubych oczkach
VII WARSTWA
mały słoiczek majonezu
VIII WARSTWA
kapusta pekińska pokrojona w grube paski lub sałata porwana na strzępy

najładniej ta sałatka prezentyje się w szklanym naczyniu
smacznego !!!

reklama
Pati przeszukałam 2 razy przepisy kulinarne i chyba ze mnie gapa, bo nie widze tej Twojej sałatki, ale wiem, ze kiedyś czytałam ten Twój przepis.

Mamusiu dzieki, na pewno wypróbuję:)

Ta sałatka warstwowa jest pyszna z gyrosem

ok 3 filety z kurczaka-pół kilograma
kapusta pekińska
przyprawa gyros
margaryna troszku do podsmażenia mięsa
ogórki konserwowe ok 6 sztuk
2 spore cebule
majonez ,ketczup

filety pokroić w cieńkie podłużne paseczki podsmażyc na margarynie z przyprawą gyros , cebulke i ogórki pokroić w drobną kosteczke , kapustę pekińską poszatkować drobno.Do miski układać kolejno kurczak ,ogórek ,cebula ,kapusta,majonez,ketczup znów tak samo starczą ok 2 warstwy polecam ! :tak:

znalazłam coś takiego i chyba to zrobię na urodzinki coś nowego i innego :tak:

Sałatka śledziowa

1. Jajka 4 szt. – ugotowane na twardo – pokroić w kostkę
2. Majonez - (średniego) ½ słoika
3. 1 szkl. ryżu ugotowanego (1 szkl. wsypać do gotowania)
4. Keczup – 3 łyżeczki
5. Ogórki konserwowe – 4–5 pokroić w kostkę
6. Cebula – 1 pokroić w kostkę + sól + pieprz
7. Matjasy 4-5 szt. pokroić w kostkę – przedtem włożyć do zalewy octowej na 1 godz. – (1 szkl. octu + ½ szkl. wody)
8. Majonez - 4 łyżki

Sałatkę układać warstwami od 1 do 8.

No dobrze...:-) no to jadum...:-D

-kapusta pekinska
-pomidory
-ogorek-swiezy
-czerwona fasola
-kukurydza w puszce
-i co tam jeszcze lubisz....

wiadomo kapuste porwac na strzepy,ogorek i pomidor pokroic w kostki takie nie za male nie za duze...ja kroje tak pi razy drzwi na ok 1-1,5cm...

Teraz kurczak-a dokladnie piers z kurczaka...tez kroje w kostke ale wczesniej przygotowuje sobie to wszystko ...ladnie przyprawiam pieprzem,sola,papryka i wkladam do lodowki...

sos:
tez przygtowac mozesz wczesniej to przejdzie fajnie przyprawami...salatki nie doprawiam bo juz sos daje super posmak...

ja robie w szklancce i daje tak ok 2 czubatych lyzek majonezu i ok 2 lyzek ketchupu do tego wlewam odrobine mleka by nie bylo takie geste,na oko dosypuje bazylii,oregano i tymianku...tych dwoch ostatnich przypraw daje miej niz bazyli...wszystko wymierchac i sos gotowy...

Jak przyjda goscie ulotnisz sie na chwile do kuchni,pokroisz wazywka w tym czasie juz bedziesz podpiekac na odrobinie oleju kurczaczka na zloty kolor...wrzucisz wszystko do michy ,zamieszasz i gotowe...Sos polewac dopiero na salatke jak jest na talerzach...do tego kupuje zawsze bagietke...albo zwkla z piekarni a najlepsza ta z maselkiem juz co w piekarniku sie podpieka...

SMACZNEGO...

Tzw. sledziki w pierzynce
(tez koniecznie w szklanej miseczce, bo wazne sa warstwy!)

1 warstwa: filety ze sledzia, pokrojone w niezbyt duze kawalki
2 warstwa: drobniutko pokrojona cebulka
3 warstwa: zielony groszek konserwowy
4 warstwa: cienko majonezu

i powtorka:
5 warstwa: sledz
6 warstwa: cebulka
7 warstwa: groszek
na wierzchu grubiej majonez i zolty ser starty na drobnej tarce

PYCHOTA!!!

reklama
Makaronowa salatka z tunczykiem:

1 puszka tunczyka w sosie wlasnym
2 pomidory
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 cebulka
ugotowany gruby makaron
majonez

Pokroic drobniutko cebulke i pomidory, dodac rozdrobnionego tunczyka i kukurydze bez zalewy. Wszystko wymieszac z ugotowanym makaronem. Dodac majonez i gotowe :-D

Do góry