reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

ELL może taka warstwowa sałatka :-)

I WARSTWA
szynka konserwowa pokrojona w kostkę
II WARSTWA
ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
III WARSTWA
osączona kukurydza z puszki
IV WARSTWA
żółty ser starty na tarce o grubych oczkach
V WARSTWA
1/2 ketchupu pikantnego
VI WARSTWA
5 jaj ugotowanych na twardo startych na tarce o grubych oczkach
VII WARSTWA
mały słoiczek majonezu
VIII WARSTWA
kapusta pekińska pokrojona w grube paski lub sałata porwana na strzępy

najładniej ta sałatka prezentyje się w szklanym naczyniu
smacznego !!!

reklama
Pati przeszukałam 2 razy przepisy kulinarne i chyba ze mnie gapa, bo nie widze tej Twojej sałatki, ale wiem, ze kiedyś czytałam ten Twój przepis.

Mamusiu dzieki, na pewno wypróbuję:)

Ta sałatka warstwowa jest pyszna z gyrosem

ok 3 filety z kurczaka-pół kilograma
kapusta pekińska
przyprawa gyros
margaryna troszku do podsmażenia mięsa
ogórki konserwowe ok 6 sztuk
2 spore cebule
majonez ,ketczup

filety pokroić w cieńkie podłużne paseczki podsmażyc na margarynie z przyprawą gyros , cebulke i ogórki pokroić w drobną kosteczke , kapustę pekińską poszatkować drobno.Do miski układać kolejno kurczak ,ogórek ,cebula ,kapusta,majonez,ketczup znów tak samo starczą ok 2 warstwy polecam ! :tak:

znalazłam coś takiego i chyba to zrobię na urodzinki coś nowego i innego :tak:

Sałatka śledziowa

1. Jajka 4 szt. – ugotowane na twardo – pokroić w kostkę
2. Majonez - (średniego) ½ słoika
3. 1 szkl. ryżu ugotowanego (1 szkl. wsypać do gotowania)
4. Keczup – 3 łyżeczki
5. Ogórki konserwowe – 4–5 pokroić w kostkę
6. Cebula – 1 pokroić w kostkę + sól + pieprz
7. Matjasy 4-5 szt. pokroić w kostkę – przedtem włożyć do zalewy octowej na 1 godz. – (1 szkl. octu + ½ szkl. wody)
8. Majonez - 4 łyżki

Sałatkę układać warstwami od 1 do 8.

No dobrze...:-) no to jadum...:-D

-kapusta pekinska
-pomidory
-ogorek-swiezy
-czerwona fasola
-kukurydza w puszce
-i co tam jeszcze lubisz....

wiadomo kapuste porwac na strzepy,ogorek i pomidor pokroic w kostki takie nie za male nie za duze...ja kroje tak pi razy drzwi na ok 1-1,5cm...

Teraz kurczak-a dokladnie piers z kurczaka...tez kroje w kostke ale wczesniej przygotowuje sobie to wszystko ...ladnie przyprawiam pieprzem,sola,papryka i wkladam do lodowki...

sos:
tez przygtowac mozesz wczesniej to przejdzie fajnie przyprawami...salatki nie doprawiam bo juz sos daje super posmak...

ja robie w szklancce i daje tak ok 2 czubatych lyzek majonezu i ok 2 lyzek ketchupu do tego wlewam odrobine mleka by nie bylo takie geste,na oko dosypuje bazylii,oregano i tymianku...tych dwoch ostatnich przypraw daje miej niz bazyli...wszystko wymierchac i sos gotowy...

Jak przyjda goscie ulotnisz sie na chwile do kuchni,pokroisz wazywka w tym czasie juz bedziesz podpiekac na odrobinie oleju kurczaczka na zloty kolor...wrzucisz wszystko do michy ,zamieszasz i gotowe...Sos polewac dopiero na salatke jak jest na talerzach...do tego kupuje zawsze bagietke...albo zwkla z piekarni a najlepsza ta z maselkiem juz co w piekarniku sie podpieka...

SMACZNEGO...

Tzw. sledziki w pierzynce
(tez koniecznie w szklanej miseczce, bo wazne sa warstwy!)

1 warstwa: filety ze sledzia, pokrojone w niezbyt duze kawalki
2 warstwa: drobniutko pokrojona cebulka
3 warstwa: zielony groszek konserwowy
4 warstwa: cienko majonezu

i powtorka:
5 warstwa: sledz
6 warstwa: cebulka
7 warstwa: groszek
na wierzchu grubiej majonez i zolty ser starty na drobnej tarce

PYCHOTA!!!

reklama
Makaronowa salatka z tunczykiem:

1 puszka tunczyka w sosie wlasnym
2 pomidory
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 cebulka
ugotowany gruby makaron
majonez

Pokroic drobniutko cebulke i pomidory, dodac rozdrobnionego tunczyka i kukurydze bez zalewy. Wszystko wymieszac z ugotowanym makaronem. Dodac majonez i gotowe :-D

Do góry