reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2025 👶👶

Ja odnośnie ruchów to mogę wam powiedzieć tyle, myślałam że mam małego ADHD i tak już będzie do końca ciąży, a tu od dwóch dni mała aktywność, bardziej przeciąganie, ale nie ze jakoś przesadnie dużo 😅 więc to chyba w końcu nadszedł ten czas że dziecko się mniej rusza 🤪 a autentycznie nie miałam chwili spokoju (tylko w nocy, chyba że się przekrecam z boku na bok to dostaje kopniaka do tej pory). Także ewidentnie wjeżdża końcówka 🤪 do tego i mnie dopadł brak siły i ochoty na cokolwiek, możliwe że jest to spowodowane brakiem słońca od kilku dni, a ja akurat od zawsze reaguje dosyć mocno na światło i jego braki. Do tego brzuch pobolewa, pewnie dlatego że młody się ułożył i wyciąga mocno skórę i inne narządy. Jest ktoś kto ma to samo ? 😅 34+3

reklama
Moj od 3 wizyt wlasciwie glowa w dol .. ja juz chyba mniej wiecej potrafie rozroznic kiedy boks a kiedy karate 😂 bo juz iles razy mialam tak ze kopał pod żebra a paluchy wrzynał w pachwiny jak wiertłem 😂 wiec sie gosciu nade mna zneca 😂 tez juz coraz mniej tych kopniakow, bardziej rozciaganie ale te łapki wiercić lubią. Uciskanie na pęcherz coraz wieksze i tak go czuje tam w dole .. jak duzo sie nachodze to miewam takie okresowe bóle albo kłucia ale ponoc to normalne :)

Hmmm... U mnie ruchy intensywne, brzuch się rusza nieźle 😁 bywa też mniej aktywna - rzecz jasna. Skóra na brzuchu się momentami bardzo napina, aż ciągnie. Teraz bardzo często czuję nawet nisko w kroczu wiercenie i kłucie 🙈 wtedy muszę aż przystanąć nawet będąc w domu , bo to nie jest zbyt miłe uczucie. Też odczuwałam ruchy po prawej stronie żeber i na dole lewa strona a malutka wtedy już była główką w dół. Teraz dzidziuś większy i ma mniej miejsca więc jeszcze inaczej czuć ruchy. Wczoraj wieczorem ewidentnie było widać u mnie , że plecakami jest ułożona po prawej stronie brzucha😉 nie wiem dziewczyny jak y Was, ale u mnie nocki to koszmar. Przeraża mnie jak nocka się zaczyna. Wszyscy śpią a ja potrafię o 2 w nocy przy stole siadać. A jak śpię na którymś boku to ból budzi biodra okropny. Ewidentnie to już obciążenie. Nie dociera do mnie, że tak mało czasu zostało 🤔

Hmmm... U mnie ruchy intensywne, brzuch się rusza nieźle 😁 bywa też mniej aktywna - rzecz jasna. Skóra na brzuchu się momentami bardzo napina, aż ciągnie. Teraz bardzo często czuję nawet nisko w kroczu wiercenie i kłucie 🙈 wtedy muszę aż przystanąć nawet będąc w domu , bo to nie jest zbyt miłe uczucie. Też odczuwałam ruchy po prawej stronie żeber i na dole lewa strona a malutka wtedy już była główką w dół. Teraz dzidziuś większy i ma mniej miejsca więc jeszcze inaczej czuć ruchy. Wczoraj wieczorem ewidentnie było widać u mnie , że plecakami jest ułożona po prawej stronie brzucha😉 nie wiem dziewczyny jak y Was, ale u mnie nocki to koszmar. Przeraża mnie jak nocka się zaczyna. Wszyscy śpią a ja potrafię o 2 w nocy przy stole siadać. A jak śpię na którymś boku to ból budzi biodra okropny. Ewidentnie to już obciążenie. Nie dociera do mnie, że tak mało czasu zostało 🤔
no ja tez mam kiepskie nocki.. nie moge wcale zasnac .. chodze mega pozno spac .. jeszcze jak jest jako tako to nagle ten sobie robi impreze w brzuchu.. a potem nad ranem bym spala jak zabita no ale nie bede wstawala codziennie o 11-12 bo to sie mija z celem :(

Mi się zdarza mieć coraz więcej drzemek w ciągu dnia jak dzieci są w placówkach. Budzę się nieprzytomna i nie wiem co jest grane ale o 22 już znowu śpię. Budzik mam na 7 nastawiony 🫣 o dziwo ostatnio całe noce przesypiam całe, nawet do toalety nie chodzę. Zobaczmy jak długo 😉 się jakaś taka ,,wymiętą" jestem cały dzień

Ja już pisałam, że my nigdy nie mieliśmy i nie planujemy monitora oddechu ale jak ktoś ma być spokojniejszy to czemu nie 😊
Mam znowu pytanie odnośnie ułożenia waszych dzidziusiów 😅 w poprzednich ciążach nie zwracałam uwagi gdzie dokładnie mnie chłopacy kopią bo bardzo szybko byli odwróceni główką w dół a teraz nie ukrywam że się trochę zaczynam tym stresować. Do tej pory czułam ciągle rozpieranie po bokach więc ewidentnie była ułożona w poprzek i potwierdziła to gin w zeszłym tyg. Ale dzisiaj od rana cały czas czuje boksy w prawe żebro i lewe biodro/ nogę ( nie na środku tylko po boku ale dosyć nisko). Też tak macie? Wiem że te ruchy generalnie czuć wszędzie 😂 ale może macie jakies teorie. Na szczęście wizyta w nast wtorek
Spróbuj sobie wymacać 😂 mój zawsze leży tak że po prawej albo lewej mojej stronie ma plecki (czyli leży na boczku), pupkę wypina mi pod żebrami a nogi prostuje na boki. Super to czuję badając się przez brzuch jakby 😂 i jedyne obroty jakie wykonuje to wokół własnej osi, czasami czuję plecki na środku swojego brzucha ale to chwilowo, w trakcie obracania. Czyli tak obrazując mój leży trochę jak takie „V”

Ja też nie mogę spać. Dobija mnie okropna zgaga jak tylko się położę 😅 Chodzę bardzo późno, a rano bym spala jak zabita 😅 ale ja od początku ciazy mam problemy ze snem. Ktos tutaj pisał o gbs dodatnim. Jeśli to kogoś pocieszy to ja już wiem, że mam a to dopiero 30tc 😅 brzuch dołem pobolewa i kłuje coraz bardziej. Mam więcej leżeć I odpoczywać, ale gdzie tam do końca i jak wytrzymać z tymi kopniakami cały dzień 🤣 nawet dostałam ochrzan, że za szybko z fotela wstaje 🤣

Ja też źle sypiam. Budzę się często, chodze siku, zazwyczaj od 5 to już przeglądam telefon, czasem po lodówce buszuje nad ranem 😀 dawno już tak porządnie się nie wyspałam.

reklama
Spróbuj sobie wymacać 😂 mój zawsze leży tak że po prawej albo lewej mojej stronie ma plecki (czyli leży na boczku), pupkę wypina mi pod żebrami a nogi prostuje na boki. Super to czuję badając się przez brzuch jakby 😂 i jedyne obroty jakie wykonuje to wokół własnej osi, czasami czuję plecki na środku swojego brzucha ale to chwilowo, w trakcie obracania. Czyli tak obrazując mój leży trochę jak takie „V”
Ja właśnie nie umiem wyczuć przez brzuch 🙈 nie wiem jak Wy to robicie. Jeszcze do wczoraj byłam pewna że jest w poprzek a dzisiaj mam wątpliwości ale nadal nie wiem czy tylko zmieniła pozycję czy już jest główką w dół 😂

Do góry