reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2025 👶👶

reklama
A mnie właściwe na teleporadzie ochrzaniła endokrynolog.
Według niej w ciąży powinno się badać progesteron i mi zleciła i mam 22 kilka dni temu. Powiedziała, że uważa, że powinnam brać luteinę, gdzie ginekolodzy kazali odstawić.
No i teraz mam mętlik, ale wyjaśniła mi, że wg badań progesteron nie służy tylko ciąży, ale i kobiecie. Wyższy poziom wpływa na obniżenie nadciśnienia w ciąży, zmniejsza ryzyko wystąpienia rzycawki itd. No i poleciałam na badania, jeśli wynik wyjdzie niżej niż 22 to wracam do luteiny 😅

Jednak powiem Wam - hormonalnie ufam tej Babce jak nikomu innemu :)

On tam też mowi to co ja mowilam ze nie zawsze pokrywa się wyliczona miesiączka z terminem wyliczonym USG jeżeli jest różnica na usg do 7 dni. To sugerują się data z miesiączki

Ostatnia edycja:
In tam też mowi to co ja mowilam ze nie zawsze pokrywa się wyliczona miesiączka z terminem wyliczonym USG
Oczywiście, że nie zawsze z usg pokrywa się z miesiączka, bo miesiaczka to tylko punkt odniesienia do tego kiedy mogła być owulacja, a to jest zawsze niewiadoma jeśli nie było monitoringu.
Dlatego według lekarzy, z którymi rozmawiałam, z tymi w szpitalu - ważniejszy jest termin z usg, bo do 15-16 tc dzieci rozwijają się tak samo i można je porównywać, a tym samym wychodzi termin porodu.

A mnie właściwe na teleporadzie ochrzaniła endokrynolog.
Według niej w ciąży powinno się badać progesteron i mi zleciła i mam 22 kilka dni temu. Powiedziała, że uważa, że powinnam brać luteinę, gdzie ginekolodzy kazali odstawić.
No i teraz mam mętlik, ale wyjaśniła mi, że wg badań progesteron nie służy tylko ciąży, ale i kobiecie. Wyższy poziom wpływa na obniżenie nadciśnienia w ciąży, zmniejsza ryzyko wystąpienia rzycawki itd. No i poleciałam na badania, jeśli wynik wyjdzie niżej niż 22 to wracam do luteiny 😅

Jednak powiem Wam - hormonalnie ufam tej Babce jak nikomu innemu :)
ja też biorę progesteron na endometriozę przy ciąży . Cysty które miałam na jajnikach zmniejszyły się o połowę i tym samym dolegliwości związane z endo minęły a cierpiałam bardzo

Potem mowi ze jak 6/7dni to na podstawie miesiączki 🤦‍♀️przesłuchaj jeszcze raz
Nie muszę oglądać żeby to wiedzieć. Jak wychodzi różnica powyżej 5-7 dni (różne źródła) to biorą pod uwagę USG. Termin według om jest wyliczany z uwzględnieniem że owulacja była 14 dnia a rzadko kto ma tak idealnie jak w zegarku. I na badaniach prenatalnych powinien być określony termin porodu

reklama
O jeden dzień nie przyjdzie podobno 1 na ileś tam tysięcy porodów jest zakończonym porodem w dokładną datę wyliczenia czy to usg czy to z OM więc bezsensu troche jest ten spór z czego biorą pomiar 😊jak widać jedni biorą z usg drudzy z OM

Do góry