reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2025 👶👶

Ja mam w domu 10 latkę i 1.8 miesięczna na pokładzie również nie mam czasu na zdychanko a tak tego potrzebuje że szkoda gadać lekarz zapisał mi tabletki na mdlosci bo nie eszlo wyrobić ;( prenatalne już mialam we wtorek ale lekarz kieruje mnie na takie specjalistyczne jeszcze badanie bo wykrył przpeukline pepkowa i maluszka niby to wcześnie I że raczej się to wciągnie ale jestem jzu w takim wieku ze niech to sprawdza mowi ze nie mam się stresować ale tak łatwo się mówi ciągle o tym myślę 🙄wizytę mam 25 czerwiec ta specjalistyczna z markerami. Wykluczająca wady a to co teraz mialam u mojego gine. To powiedział że dzisius zdrowy wyksztaltowane wszytsko wyklucza downa i te inne choroby tylko brzuszek trzeba sprawdzić bo coś widzi 😟jestem z kujawsko-pomorskiego ;)
trzymamy kciuki , na pewno będzie ok :) nie martw się . Ja mieszkam na Śląsku ale moja rodzina pochodzi z kujawsko pomorskiego okolice Sępólna . Całe wakacje tam spędzałam ❤️to były czasy

reklama
trzymamy kciuki , na pewno będzie ok :) nie martw się . Ja mieszkam na Śląsku ale moja rodzina pochodzi z kujawsko pomorskiego okolice Sępólna . Całe wakacje tam spędzałam ❤️to były czasy
Szczerze trochę się nastawiam że będzie wszystko dobrze ponieważ wykluczył wady typu dwon i te inne zapewniał mnie ze dziecko jest zdrowe tylko moz emiec defekt w postaci przepukliny który w życiu płodowym ma prawo się wciaganc do 14 tygodnia. Oczywoscie nie byłabym sobą gdybym nie studiowała wujka Google i tam wyczytałam.na forum że te dzieciątka które miały takie przpeukliny miały wady rozwojowe a moje nie ma więc liczę że się wciągnie lub popostu lekarz coś widział ale nie byk pewny co dlatego kieruje mnei na dokładne badania i oby tak było ze będzie moja dzidzia zdrowa jak dwie poprzednie 10 na 10 punktów 🤩

Wyliczył mi na usg po plodzie dziecka na 11+4 czyli się zgadza
Nie na NFZ nie wylicza się. Daty porodu na badaniu trymestralnym tylko wyklucza się choroby genetyczne dziecka ewentualnie mzoe ci powiedzieć że według miesiączki osttaniej i po pomiarach usg się wszytsko zgadza ;)
Na każdym usg pierwszego trymestru wylicza się termin porodu – nieważne czy na NFZ, czy prywatnie. Jeśli jest różnica między OM a USG powyżej 5 dni (niektórzy lekarze biorą pod uwagę dopiero 7 dni) to lekarze biorą za termin porodu ten wyliczony z USG.

Na każdym usg pierwszego trymestru wylicza się termin porodu – nieważne czy na NFZ, czy prywatnie. Jeśli jest różnica między OM a USG powyżej 5 dni (niektórzy lekarze biorą pod uwagę dopiero 7 dni) to lekarze biorą za termin porodu ten wyliczony z USG.
No to ja inaczej moja 3 ciaza I zawsze wyliczyli mi na podstawie ostatniej miesiączki na usg. Tylko potwierdzał ze się zgadza

Powiem jeszcze tyle że od 40 tygodnia jeżeli nic nie rusza z porodem samoczynie to i tak do 2 tygodni można przenosić ciążę więc co do dnia nie sugerowałam się co mowi data z usg ponieważ dziecko rośnie z dnia na dzień i zmieniają się te dni porodu .

reklama
Ale cudowna wiadomość 😍 jesteś przykładem dla innych kobiet, aby nie załamywać się na poczatku ciąży, bo czasem te ciężkie początki kończą się bardzo pozytywnie 😊 gratulacje, ale pewnie radość u Was w domu 🙂
Po cichu się cieszymy. Miejmy nadzieję że będzie dobrze. Po prenatalnych będziemy krzyczeć na ulicach że jestem w ciąży 🫣🤣

Do góry