reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2016 :)

Ja tez czekam min do skończenia 6 miesiąca na samym kp. Z córką popełniłem błąd którego sobie nigdy nie wybacze. Zaczęłam rozszerzać po 4 a W ok 5 miesiącu podałam jej kaszke która ją tak uczulila ze zabrała nas karetka na sygnale, w szpitalu ledwo mi dziecko uratowano, a ja dostałam opierdziel bo mogło dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Później przez kilka lat borykalismy się z silną alergia na bmk. Także uważajcie z tym rozszerzeniem.

reklama
Mi się w ogóle nie chce rozszerzać tej diety moja siostra już katuje żebym kupiła słoiczki po 4 msc. No każdy robi po swojemu ja wolę wisieć na laktatorze jeszcze parę miesięcy a potem posadzić dziecko przed nim postawić talerzyk i niech wybiera. W ogóle jestem zafascynowana blw, czekam na książkę z przepisami i będę się edukować jeszcze przez te 2-3 msc. Ale nie patrzę krzywo jak ktoś chce już, to sprawa indywidualna[emoji5]

Napisane na SM-G530FZ w aplikacji Forum BabyBoom

Lepiej! Podejrzewam że każda z nas ma podobne rozterki i wątpliwości :)

Ja nie mam rozterek i wątpliwości [emoji16] będę rozszerzać pod koniec 6 miesiąca jak i poprzednio :)
Na mnie nikt presji nie wywiera, nawet nie próbuje wywierać także mam spokój :)

Napisane na HTC One_E8 w aplikacji Forum BabyBoom

A ja oststnio rozszerzałam wcześniej. Tzn próbowałam. Starszak na tym etapie był już na mm, więc niby mogliśmy po czwartym. Wytrzymałam się z racji silnego AZS. Zaczęliśmy po piątym jakoś. I porażka, wypychanie językiem i ogólny brak zainteresowania. To nie był jego czas. Spróbowaliśmy za tydzień to samo. Tak naprawdę Szymkowiak zaczął coś dziabać dopiero gdzieś w ósmym miesiącu. Około roku miał wciąż jeden posiłek dziennie a i były dni kiedy był tylko na mleku. No i luz, teraz ma prawie dwa lata, jest zdrowy i je nadal co chce :p sam obsługuje lodówkę :p

Hehe tusiaczek pamietam zdjecie jak starszak "uzupełnia zapasy" w lodówce garderobą hihi, mi się wczoraj udało przekonać znajomą do opóźnienia rozszerzania diety. Maluch starszy o tydzień od mojej i pisała, że zaczynają rozszerzanie. Ale po przeczytania Hafiji i Twojego artykułu Jackowskiej zmieniła zdanie. Nie wiedziała nawet o nowych wytycznych, ale się ucieszyła, że teraz już wie :) I standardowo, bo siostra tak zaczynała 4 lata temu...

Co do marchewki myślicie, że można np. zacząć od ziemniaczka albo dyni? Uwielbiam zupę dyniową i fajnie by było jakby mała też polubiła :p

A jeśli chodzi o konsekwencje rozszerzania diety, to pewnie, że teraz maluchom może nic nie jest, ale za 20 lat kto wie...

A najbardziej współczuje mamom, które muszą walczyć z mamami i teściowymi i tekstami w stylu "no daj jej kotleta, przecież chce bo się patrzy..."

Kocham ten tekst ;-) Boski patrzy jak tata pije piwo... Trza Będzie dać ;-)

Karolaska dynia jest fajna na początek bo delikatna, ziemniak trochę za suchy i nie każdemu Dziecku podchodzi ;-)

reklama
Dziewczyny juz nie popadajmy w skrajnosci jak ma sie ziemniak czy kotlet do alkoholu ;) ale ok ok juz nie zaczepiam tematu bo tylko czlowiek zlinczowany od razu :p

Do góry