reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2016 :)

Matusia ja o tum mleku napisałam. Ale to nie moja wiedza tylko ostatnio coś takiego wyczytałam. Szczerze mówiąc jeszcze nie orientowalam się w tym temacie. Bo za wcześnie. Pewnie będę chciała pogadać z jakimś doradcą laktacyjnym to wtedy się dowiem jaka prawda. :-)

wiec najpier sie dowiedz ale nie powielaj bzdur ;) ktos sklonny uwierzyc i dopiero bedzie...

Martusia a ile karmilas synka? Ja wg tutejszych "norm" jestem nienormalna i zboczona po byku :D

Wszystkim niezorientowanym a chcącym się zorientować w temacie KP polecam przygodę z blogiem hafija.Pl od siebie dodam że przez cały czas KP z moich cyckow nie trysnela woda ;)

Juti doradca laktacyjny jak co dobry pomysł, choć nieraz wystarczy promotor KP, hafija jest naprawdę w temacie albo dziewczyny z kwartalnika laktacyjnego mają zawsze dobre rady i namiary bo o źli doradcy niestety też funkcjonują :(

Kasia bardzo krotko bo bylam mloda i glupia i sie posluchalam 'placze bo glodny a Ty cycki puste masz'. w 3 mż malego juz bylo po sprawie...

Straszne udupienie przy dziecku to kp :D

nieprawda. da sie wszystko, tylko trzeba to madrze zorganizowac, ale z tego co pamietam Ciebie brzydzi KP wiec butelka i po problemie :p

reklama
xkarola- moja Młoda dostawała MM do 2 lat i 3 mies, później przeszłam na krowie i skończyło się nocne picie mleka (a w sumie wieczorne, bo odstawiałam już wcześniej w nocy)

Paulina- dla mnie max rok, bo ja sama bym się źle z tym czuła. Ja karmiłam do 8 mies i pod koniec miałam dość, ale komuś innemu w cycki nie zaglądam ;)

Emenems- upierdliwe to jest wstawanie w nocy i robienie mleka z proszku. A kp spoko, wystawiasz cycka i już :p Wygodne i tanie

Vivienne a co w sytuacji gdybyś nie miała pokarmu albo np. zapalenie sutka i z karmienia nici?
W tym temacie nie ma co się nastawiać na coś bo można się zawieść. Trzeba być elastycznym i dostosować się do sytuacji.

Hm dziewczyny ciężko was nadrobić tak szybko piszecie:) ja raczej też wolałabym krótko karmić piersią bo później to jakoś sobie nie wyobrażam, chcialabym tak do 6m . I starczy ostatnio czytałam że jak się zaczyna dawać normalne jedzenie to powinno się od piersi odstawic, ale nie wiem ile w tym prawdy

Emenems- a jak tam brzuszek bo ja zauważyłam że u mnie wieczorem reż calowicie twardy jakby ktoś piłkę wsadził do środka Ale myślałam że to normalne i nie zwracalam na to uwagi ale tak jak wy tutaj tak się tym martwicie to też strach mnie dopadł

Juti nie wiem, nie wyobrażam sobie sytuacji ze nie mogę KP. Mam nadzieje ze do tego nie dojdzie a jeśli problem się pojawi to wiadomo, będę szukać innego, najlepszego rozwiązania. Nie wiem co to jest zapalenie sutka i jakie ma konsekwencje wiec do tego bezpośrednio się nie odniosę..

Hm dziewczyny ciężko was nadrobić tak szybko piszecie:) ja raczej też wolałabym krótko karmić piersią bo później to jakoś sobie nie wyobrażam, chcialabym tak do 6m . I starczy ostatnio czytałam że jak się zaczyna dawać normalne jedzenie to powinno się od piersi odstawic, ale nie wiem ile w tym prawdy

Zero ;)

wiec najpier sie dowiedz ale nie powielaj bzdur ;) ktos sklonny uwierzyc i dopiero bedzie...

Kasia bardzo krotko bo bylam mloda i glupia i sie posluchalam 'placze bo glodny a Ty cycki puste masz'. w 3 mż malego juz bylo po sprawie...

nieprawda. da sie wszystko, tylko trzeba to madrze zorganizowac, ale z tego co pamietam Ciebie brzydzi KP wiec butelka i po problemie :p

Martusia dlatego od samego początku zaznaczyłam, że gdzieś to wyczytałam. :-)

No tak zgadza sie mnie to obrzydza.
Mleko matki duzo zmienia jak nie szczepi sie dziecka bo taki ma cel pierwotny mleko matki chodzi o przeciwciała, nie bez powodu sie mowi " wyssane z mlekiem matki" i w swiecie ssaków jest przyjęta zasada ze zwierzęta ( w tym ludzie) karmią piersią dopóki młode nie uzyska 4 krotnej wagi urodzeniowej, czyli wychodzi długo i tak to jest praktykowane w krajach rozwijających sie bo tam nie ma całej masy szczepień i lekow. Srednia dlugosc karmienia wvtych krajach to 3 lata i 4 miesiace.
U nas jezeli ktos szczepi dizecko i podaje jakiejkolwiek suple jak jakies witaminki czy cokolwiek to to sie mija z celem ...

Tak, jestem bardzo do siebie przywiązana bo jak wspomniałam wczesniej juz sama ciaza to spore wyzwanie dla mnie - leci 5 miesiac a ja jakos nie widze zeby moje zdanie na temat kp sie zmieniło... A tak kazdy mowil " zajdziesz e ciąże to ci sie zmieni...."

reklama
xkarola- moja Młoda dostawała MM do 2 lat i 3 mies, później przeszłam na krowie i skończyło się nocne picie mleka (a w sumie wieczorne, bo odstawiałam już wcześniej w nocy)

Paulina- dla mnie max rok, bo ja sama bym się źle z tym czuła. Ja karmiłam do 8 mies i pod koniec miałam dość, ale komuś innemu w cycki nie zaglądam ;)

Emenems- upierdliwe to jest wstawanie w nocy i robienie mleka z proszku. A kp spoko, wystawiasz cycka i już :p Wygodne i tanie

A to maz jeszcze jest :D
U mojej sis od poczatku był podział kto koedy wstaje - a tak wstaje ten co ma cycka tylko

Do góry