olaaa7
Fanka BB :)
Testuj chyba, że chcesz nas tu wykończyć@ brak , plamienia są tylko ... mdłości i siku czesto...
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Testuj chyba, że chcesz nas tu wykończyć@ brak , plamienia są tylko ... mdłości i siku czesto...
Ale to już po urodzeniu dziecka prawda? czy coś wcześniej muszę też załatwiać?Do pracodawcy musisz złożyć pismoo że chcesz macierzynski na okres 12 miesięcy. Oraz podajesz imię i nazwisko ojca razem z jego PESEL informując że ojciec z tego urlopy korzystać nie będzie. Plus skrócony akt urodzenia. Pracodawca wszystkie papiery załatwia w ZUS dla Ciebie
Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Pismo chyba miesiąc wcześniej o ile dobrze pamiętam. Natomiast akt urodzenia dziecka najszybciej jak tylko go dostaniesz (a dostaniesz od razu w USC po zarejestrowaniu dziecka) . Teraz też podobno i PESEL dziecka jest od razu. Trzy lata temu trzeba było czekać na PESEL 2-4 tygodnieAle to już po urodzeniu dziecka prawda? czy coś wcześniej muszę też załatwiać?
A urlop macierzyński to tak w rzeczywistości urlop macierzyński podstawowy, dodatkowy urlop macierzyński oraz urlop rodzicielski, więc czy to trzeba jakaś wyróżniać i rozbijać w takim piśmie? Ba sam macierzyński podstawowy to 20 tygodni. Czy po prostu piszę o urlop macierzyński roczny? A jak to jest z półrocznym?Pismo chyba miesiąc wcześniej o ile dobrze pamiętam. Natomiast akt urodzenia dziecka najszybciej jak tylko go dostaniesz (a dostaniesz od razu w USC po zarejestrowaniu dziecka) . Teraz też podobno i PESEL dziecka jest od razu. Trzy lata temu trzeba było czekać na PESEL 2-4 tygodnie
Rzbijasz tzn musisz wszystko wyszczególnićA urlop macierzyński to tak w rzeczywistości urlop macierzyński podstawowy, dodatkowy urlop macierzyński oraz urlop rodzicielski, więc czy to trzeba jakaś wyróżniać i rozbijać w takim piśmie? Ba sam macierzyński podstawowy to 20 tygodni. Czy po prostu piszę o urlop macierzyński roczny? A jak to jest z półrocznym?
Dziękuję Normalnie jak o tym wszystkim myślę to mnie to już przerasta. Stres od samego początku.Rzbijasz tzn musisz wszystko wyszczególnić
Mi księgowa z firmy podała przez tel jak to ma być napisane. Napisałam , wydrukowałam, podpisałam i jej wysłałam (pracowałam w Rzeszowie a siedziba była w Krośnie). Potem tylko dosłałam skrócony akt urodzenia młodegoRzbijasz tzn musisz wszystko wyszczególnić
To co testujesz?@ brak , plamienia są tylko ... mdłości i siku czesto...
To jeszcze nic do załatwienia.Dziękuję Normalnie jak o tym wszystkim myślę to mnie to już przerasta. Stres od samego początku.
To jeszcze nic do załatwienia.
Szykuj się na papiery na becikowe do mopsu ile to dopiero formalności...
Ja do tego jeszcze miałam 1000 dodatku do rodzinnego i 1500 od prezydenta (tylko tam nie można danego dochodu przekroczyć). Ja teraz jak zajde w ciążę zawieszam działaność bo na niskim zusie to raptem 450 zł macierzyńskiego... A że mój Damian ma na umowę minimalna (wiadomo jak to teraz jest) to ja będę miała do złożenia papiery na kosiniakowe, rodzinne z dodatkiem 1000 zł, 500+. Także masakra...bo na to od prezydenta się nie zalapiemy