reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

reklama
Do pracodawcy musisz złożyć pismoo że chcesz macierzynski na okres 12 miesięcy. Oraz podajesz imię i nazwisko ojca razem z jego PESEL informując że ojciec z tego urlopy korzystać nie będzie. Plus skrócony akt urodzenia. Pracodawca wszystkie papiery załatwia w ZUS dla Ciebie

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Ale to już po urodzeniu dziecka prawda? czy coś wcześniej muszę też załatwiać?

Ale to już po urodzeniu dziecka prawda? czy coś wcześniej muszę też załatwiać?
Pismo chyba miesiąc wcześniej o ile dobrze pamiętam. Natomiast akt urodzenia dziecka najszybciej jak tylko go dostaniesz (a dostaniesz od razu w USC po zarejestrowaniu dziecka) . Teraz też podobno i PESEL dziecka jest od razu. Trzy lata temu trzeba było czekać na PESEL 2-4 tygodnie

Pismo chyba miesiąc wcześniej o ile dobrze pamiętam. Natomiast akt urodzenia dziecka najszybciej jak tylko go dostaniesz (a dostaniesz od razu w USC po zarejestrowaniu dziecka) . Teraz też podobno i PESEL dziecka jest od razu. Trzy lata temu trzeba było czekać na PESEL 2-4 tygodnie

A urlop macierzyński to tak w rzeczywistości urlop macierzyński podstawowy, dodatkowy urlop macierzyński oraz urlop rodzicielski, więc czy to trzeba jakaś wyróżniać i rozbijać w takim piśmie? Ba sam macierzyński podstawowy to 20 tygodni. Czy po prostu piszę o urlop macierzyński roczny? A jak to jest z półrocznym?

A urlop macierzyński to tak w rzeczywistości urlop macierzyński podstawowy, dodatkowy urlop macierzyński oraz urlop rodzicielski, więc czy to trzeba jakaś wyróżniać i rozbijać w takim piśmie? Ba sam macierzyński podstawowy to 20 tygodni. Czy po prostu piszę o urlop macierzyński roczny? A jak to jest z półrocznym?
Rzbijasz :) tzn musisz wszystko wyszczególnić :)

Rzbijasz :) tzn musisz wszystko wyszczególnić :)

Mi księgowa z firmy podała przez tel jak to ma być napisane. Napisałam , wydrukowałam, podpisałam i jej wysłałam (pracowałam w Rzeszowie a siedziba była w Krośnie). Potem tylko dosłałam skrócony akt urodzenia młodego

Dziękuję :) Normalnie jak o tym wszystkim myślę to mnie to już przerasta. Stres od samego początku.
To jeszcze nic do załatwienia.
Szykuj się na papiery na becikowe do mopsu ile to dopiero formalności...
Ja do tego jeszcze miałam 1000 dodatku do rodzinnego i 1500 od prezydenta (tylko tam nie można danego dochodu przekroczyć). Ja teraz jak zajde w ciążę zawieszam działaność bo na niskim zusie to raptem 450 zł macierzyńskiego... A że mój Damian ma na umowę minimalna (wiadomo jak to teraz jest) to ja będę miała do złożenia papiery na kosiniakowe, rodzinne z dodatkiem 1000 zł, 500+. Także masakra...bo na to od prezydenta się nie zalapiemy

reklama
To jeszcze nic do załatwienia.
Szykuj się na papiery na becikowe do mopsu ile to dopiero formalności...
Ja do tego jeszcze miałam 1000 dodatku do rodzinnego i 1500 od prezydenta (tylko tam nie można danego dochodu przekroczyć). Ja teraz jak zajde w ciążę zawieszam działaność bo na niskim zusie to raptem 450 zł macierzyńskiego... A że mój Damian ma na umowę minimalna (wiadomo jak to teraz jest) to ja będę miała do złożenia papiery na kosiniakowe, rodzinne z dodatkiem 1000 zł, 500+. Także masakra...bo na to od prezydenta się nie zalapiemy

Uuu... ja też na niskim zusie jestem. A skoro się orientujesz to dopytam: czy na macierzyńskim trzeba opłacać składki? Chyba nie, prawda? Bo wtedy na 0 by wyszło.

Do góry