reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

To jeszcze nic do załatwienia.
Szykuj się na papiery na becikowe do mopsu ile to dopiero formalności...
Ja do tego jeszcze miałam 1000 dodatku do rodzinnego i 1500 od prezydenta (tylko tam nie można danego dochodu przekroczyć). Ja teraz jak zajde w ciążę zawieszam działaność bo na niskim zusie to raptem 450 zł macierzyńskiego... A że mój Damian ma na umowę minimalna (wiadomo jak to teraz jest) to ja będę miała do złożenia papiery na kosiniakowe, rodzinne z dodatkiem 1000 zł, 500+. Także masakra...bo na to od prezydenta się nie zalapiemy

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
To becikowe składa się w mopsie? Wydawało mi się, że u mnie składa się w urzędzie miasta? Ja akurat pracuję w mopsie :p ale nigdy mnie to nie interesowało. A ten dodatek do rodzinnego i od prezydenta to trzeba mieścić się w jakiś kryteriach tak? My z M nie jesteśmy małżeństwem, więc jak to jest z dochodami? biorę pod uwagę tylko moje czy jego też? I z zeszłego roku czy jak?

reklama
To becikowe składa się w mopsie? Wydawało mi się, że u mnie składa się w urzędzie miasta? Ja akurat pracuję w mopsie [emoji14] ale nigdy mnie to nie interesowało. A ten dodatek do rodzinnego to jakie trzeba spełniać warunki i od prezydenta? My z M nie jesteśmy małżeństwem, więc jak to jest z dochodami? biorę pod uwagę tylko moje czy jego też? i z zeszłego roku czy jak?
Biorą dochody obojga. Na becikowe podstawowe masz 1922 zł na osobę (wliczasz 3 osoby - wy plus dziecko). Nie liczyli by partnera jakbyś miała zasądzone sądownie alimenty. Na rodzinne nie możecie przekroczyć 600 czy 700 coś złoty. Oczywiście kwoty netto (ten na rękę). Od prezydenta to kwota koło 500 zł na osobę. I nie we wszystkich miastach to jest. Wejdź sobie na stronie mopsu w swoim mieście i tam będziesz miała dokładne dochody podane łącznie ze wszystkimi formularzami i co do tego masz dołączyć jeszcze :)

A od sierpnia następnego roku jak będzie się składać na kolejny okres zasiłkowy będą pity z 2017 roku

Biorą dochody obojga. Na becikowe podstawowe masz 1922 zł na osobę (wliczasz 3 osoby - wy plus dziecko). Nie liczyli by partnera jakbyś miała zasądzone sądownie alimenty. Na rodzinne nie możecie przekroczyć 600 czy 700 coś złoty. Oczywiście kwoty netto (ten na rękę). Od prezydenta to kwota koło 500 zł na osobę. I nie we wszystkich miastach to jest. Wejdź sobie na stronie mopsu w swoim mieście i tam będziesz miała dokładne dochody podane łącznie ze wszystkimi formularzami i co do tego masz dołączyć jeszcze :)

I na becikowe podstawowe te 1922 zł to jest na rękę? Mój M płaci alimenty na dwoje swoich dzieci, czy wtedy jego dochód pomniejsza się o tą kwotę alimentów?

Hej dziewczyny, ale sie rozpisalyscie :) wczoraj moj wrocil wieczorem z pracy z informacja, ze jego kuznka jest w ciazy. 3 tyg temu bylismy u niej na weselu a tu juz ciaza. Tak mi sie jakos przykro na maksa zrobilo. Ale potem pomyslalam :halooooo nie mozna zazdroscic :) na nas tez nadejdzie czas. Ale mam mega depresyjny dzien dzisiaj, pogoda robi swoje. Milego dnia zycze kazdej z osobna. Ktoras dzisiaj testuje? :)

I na becikowe podstawowe te 1922 zł to jest na rękę? Mój M płaci alimenty na dwoje swoich dzieci, czy wtedy jego dochód pomniejsza się o tą kwotę alimentów?
Ale może być tak że nie pomniejsza. Bo ja dostaje alimenty z funduszu alimentacyjnego i one mi się do dochodu nie liczą

reklama
Hej dziewczyny, ale sie rozpisalyscie :) wczoraj moj wrocil wieczorem z pracy z informacja, ze jego kuznka jest w ciazy. 3 tyg temu bylismy u niej na weselu a tu juz ciaza. Tak mi sie jakos przykro na maksa zrobilo. Ale potem pomyslalam :halooooo nie mozna zazdroscic :) na nas tez nadejdzie czas. Ale mam mega depresyjny dzien dzisiaj, pogoda robi swoje. Milego dnia zycze kazdej z osobna. Ktoras dzisiaj testuje? :)
Oj tak zazdrość jest :( ja dopiero teraz mam 2 cykl starań dopiero a też co widzę pozytywne tesciki to zazdraszczam :)

Do góry