reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

Popieram, decydowalabym się po usg na pappa dopiero.
Moja klientka zrobiła odrazu usg i pappa, usg wyszło cudownie, że wszystko ok, a pappa wyszła jej zła i musiała dla pewności robić nifty, z których wyszło, że wszystko ok. Tylko się stresow niepotrzebnych najadla więc chyba bez sensu.
A co jesli usg bedzie ok, pappa wyjdzie zle i bedzie miała racje - czyli dziecko bedzie chore? Po usg by sie tego nie wiedziało. Mamaginekolog mówiła wlasnie o takich scenariuszach.

I na tym polega umiejetnosc korzystania z umiejetnosci, jaka jest myslenie :)

A zdobywanie wiedzy majac dostep do internetu stalo sie tak banalnie proste, ze ciezko mi sie patrzy na ludzi kompletnie niekorzystajacych z tej mozliwosci, chcacych najlepiej by wszystkie potrzebne informacje ktos podetknal im pod nos. Kurcze, ostatnio w pare sekund dziewczynie znalazlam informacje o skladzie "leku" Actifolin, czym sie rozni od innych, jakie dawki sa dostepne, jezu no pod nos jej podetknelam wszystko (pomijam, ze niewiele zrozumiala z artykulow) a ona bezradna odpisala, ze nie ma dawki 2mg a ona ma przepisane tyle. Ku*wa a ciezko pomyslec, ze jak nie ma zamiennika o dawce 2mg to mozna wziac 2x1mg?! Wymagam za wiele od ludzi, serio sie pytam? :)

[emoji22] 67,7kg ---> 56,9kg ---> 52kg [emoji7]
:) ale tak nawiasem mówiąc, to jest Actifolin 2mg, bo sama kiedyś taki kupiłam :) moze cos zmienili teraz.

--------------------------------------------
35l, 0 dzieci, 1 aniołek, starania od 2014 roku

reklama
myślę, że w dużej mierze to wina lekarzy jednak. Bo nie tłumaczą nic. A człowiek chce wiedzieć, zwłaszcza jak coś dotyczy dziecka. Więc zostaje internet, forum, fb lub blog specjalistyczny. I się zaczyna. W końcu medycyny nie kończyły, więc skąd wiedzieć czy to co zalecane jednej jest i dla mnie? Skoro A ma takie leki i badania a ja nie, tzn. że coś jest nie tak. I zwykle nie, że u mnie jest ok, tylko lekarz jest zły i mnie źle prowadzi.
A wystarczy wszystko wyjaśnić pacjentce a nie uważać że jej ta wiedza jest niepotrzebna lub że nie zrozumie. Dziś jak się nie dowiesz od lekarza, to wyczytasz w necie- czasem głupoty a czasem rzeczy prawdziwe tylko nie zawsze dla mnie konkretnie w konkretnej sytuacji.

Wiecie ile dziewczyn dostaje info w ciąży "wewnątrzmaciczne zahamowanie rozwoju płodu przed 37tc"? czytasz w domu i co? tragedia, dziecko pewnie będzie niepełnosprawne, może umrze... stres, internety i jeszcze większy stres
albo rodzą, wracają do domu a tam w papierach hipotrofia płodu. Co to? Jakaś choroba? zero zaleceń bo ginekologa to przestaje interesować po porodzie a neonatologa po wypisie ze szpitala. A potem się zaczyna u pediatry- za mała waga, dokarmiać, niedożywienie, rozszerzać dietę wcześniej, a niektóre mamy to nawet mają nalot opieki społecznej

a wystaczy by lekarz wytłumaczył. Mój lekarz, a nie mamaginekolog czy ktoś na fb
Tylko niestety większość lekarzy uważa że przyszłe matki to idiotki które nic nie zrozumieją to po co im tłumaczyć. A kobiety chcą wiedzieć. Myślę że nawet gorsze wieści przekazane w fachowy a zarazem zrozumiały sposób potrafią uspokoić. Wtedy nie ma domysłów i przeszukiwania internetu. Ale chyba na to przyjdzie nam trochę poczekać.

1usavcqgt1dml95x.png

A co jesli usg bedzie ok, pappa wyjdzie zle i bedzie miała racje - czyli dziecko bedzie chore? Po usg by sie tego nie wiedziało. Mamaginekolog mówiła wlasnie o takich scenariuszach.

:) ale tak nawiasem mówiąc, to jest Actifolin 2mg, bo sama kiedyś taki kupiłam :) moze cos zmienili teraz.

--------------------------------------------
35l, 0 dzieci, 1 aniołek, starania od 2014 roku

Ta dziewczyna miala przepisany wlasnie Actifolin 2mg. Przestano produkowac ten suplement i nie idzie go dostac. Dziewczyna napisala posta, ze chce PILNIE odkupic od kogos kto ma na zbyciu ten (jak to nazwala) "lek" bo nie ma zamiennika.
Tak chwile podumalam, ze "folin" to cos z kwasem foliowym. Pach wujek google i szukam skladu a ten "lek" to zwyczajny kwas foliowy + forma aktywna opatentowana pod nazwa Actifolin. No to pach, czym sie rozni Actifolin od metafoliny? Dostalam piekny artykul z ktorego wynikalo, ze Actifolin cechuje sie wyzsza o 10% przyswajalnoscia od metafoliny. No okej to jestem w domu. Znalazlam zamienniki o roznych dawkach, no ale maksymalna byla 1mg. Wyslalam wszystko co znalazlam, artykuly, linki do zamiennikow a ona nadal bezradna...
No nie opadloby Ci wszystko? Bo mi opadlo. Znalezienie wszystkich niezbednych informacji w tym przeczytanie 2 artykulow i znalezienie zamiennikow zajelo mi lacznie niecale 10min.

[emoji22] 67,7kg ---> 56,9kg ---> 52kg [emoji7]

Tak co mc chodzę w 13dc,dziś mój gin ma dyżur,jutro o 9 mnie przyjmie w domu:)
Mój właśnie dzwonił z wynikami. Pierwsze pytanie było gdzie hormony z pierwszej fazy. A ja teraz całkowicie o tym zapomniałam. Chciał żebym teraz na monitoring przyjechała, ale nie mam jak i się na kolejny miesiąc umówiłam. Mówi, że ból brzucha po owu może świadczyć o tym ze pęcherzyk nie pękł. :(.
hej dziewczyny,

dziękuję za wasze nadzieje, ale wiedziałam żeby nie testować bo @@@@ się zbliżała. Potwierdzam że nadeszła: 3 dni po terminie.:sad:

Następny małpiszon 20 kwietnia, cykl 11.

Tak wyglądał mój wykresik:

Buuuuu

Mój właśnie dzwonił z wynikami. Pierwsze pytanie było gdzie hormony z pierwszej fazy. A ja teraz całkowicie o tym zapomniałam. Chciał żebym teraz na monitoring przyjechała, ale nie mam jak i się na kolejny miesiąc umówiłam. Mówi, że ból brzucha po owu może świadczyć o tym ze pęcherzyk nie pękł. :(.

Buuuuu
Lub jest za duży czyli torbiel,czyli owu nie było bierz owitrelle i ciąża jak nic

Witam się z wieczora. Trochę mnie nie było miałam gorsze dni.tak bym chciała być w ciąży żeby się udało, a tak mózg fiksuje jeszcze w pracy masakra psychicznie nie daje rady ale nie mogę sobie pozwolić na zwolnienie do du... Z tym wszystkim.
Witam nowe staraczki.
Przepraszam za smety ale oj jakos sama niewiem

reklama
Lub jest za duży czyli torbiel,czyli owu nie było bierz owitrelle i ciąża jak nic
Będę za miesiąc jyz z całym pakietem badan u niego to się wszystkiego dowiem. Ostatnio w październiku czy we wrześniu miałam torbiele czynnościowe po 7cm :/. Teraz pęcherzyk miał 20mm w 12dc to może być, że przerosl bo cykl był obstawiony cały. I w sumie niski progesteron wyszedł, który by potwierdzal brak owulacji . Czy źle rozumuje???

Do góry