reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

reklama
Absolutnie sie z tym zgadzam, jednak większość kobiet idzie na to badanie aby wykluczyć wady genetyczne, niewiele ma wiedzę ze pappa określa rownież stan łożyska.
Do mnie statystyki nie przemawiają...

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Jak kazda statystyka, mowi o prawdopodobienstwie a nie o pewnosci. Tutaj chyba lezy pies pogrzebany bo niestety, ale w Polsce kuje sie na pamiec ale nie uczy myslec i przez to nie za bardzo ludzie rozumieja co mowi im statystyka. I potem takie a nie inny, dziwne opinie o tym badaniu w internetach. Mnie tam jednak pappa interesuje glownie pod wzgledem lozyska, a jesli chodzi o genetyke to jak juz wspomnialam, planujemy zbadanie wolnego plodowego DNA. O ile bedzie nam dane miec rosnaca fasolinke.

[emoji22] 67,7kg ---> 56,9kg ---> 52kg [emoji7]

NIFTY to chyba nazwa komercyjna. A z tych zespołów to rzeczywiście straszny tylko Edwards i pateu. Także na polskie realia cenowe to jak dla mnie przesada.

tu nazwa ogólna adania wolnego płodowego DNA – (cffDNA – cell free fetal DNA, nazywane też NIPT – non invasive prenatal testing)

Szukalam pod roznymi nazwami. Obstawiam, ze w Holandii jest to badanie uznawane za tak specjalistyczne i tak drogie, ze malo kto je mial i przez to niczego nie moge znalezc.

Dlatego nawet go nie robiłam[emoji6] jedynie genetyczne z krwi.

ja bym wolała dokładne usg niż genetyczne, bo na usg widać wady narządów, które nie muszą być spowodowane genetyką a wiele z nich można leczyć już w brzuchu. A to jednak dokładniejsze usg niż standardowe i przynajmniej w PL żeby je robić trzeba mieć specjalny certyfikat, nie każdy gin je zrobi. Nie wiem jak w USA czy innych krajach

Jest i wiosna :) Dla Was :
SAM_4179 - Kopia.JPG

Załączniki

• SAM_4179 - Kopia.JPG
    SAM_4179 - Kopia.JPG
    267,9 KB · Wyświetleń: 217
Ogolnie, ze naogladamy sie tego co ona mowi a pozniej panika wszechobecna i to nie jest tak, ze ona zawsze ma racje a duzo kobiet po jakims artykule czy transmisji potrafi do niego dzwonic z pytaniami :)
Wiadomo, jak to lekarz, kazdy ma swoje podejscie i metody

Osobiscie niczego nie przeczytalam co by wywolalo u mnie panike. Jak dla mnie babka jest swietna, duzo tlumaczy i ja tam jestem spokojniejsza dzieki niej, wiecej rozumiem i wiecej wiem. No ale mnie wiedza zawsze uspokajala :)

I z calym szacunkiem dla naszego cudownego kraju, ale jak widze komentarze Polek pod jej filmikami czy artykulami to wiekszosci nie dalabym dyplomu ukonczenia liceum. Brak postawowej wiedzy i ogromny problem z uzywaniem takiej umiejetnosci jak "myslenie" ;) Nie dziwie sie, ze potem panika i dzwonienie po innych ginekologach. Zastanawiam sie czy to problem systemu nauczania czy ogolnie ludzie nie lubia myslec ;)

Wybaczcie, jesli sie ze mna nie zgadzacie, mam dosc ciety humor dzisiaj i delikatniej nie umiem napisac, ze wiele Polek zgubila gdzies mozg ;)

Ostatnia edycja:
reklama
No mnie tego pappa w ogole nie zrobili przy pierwszej ciazy (24l), a tez mialam zatrucie ciazowe i łożysko w srodku chyba eksplodowało[emoji15] mimo ze bylam przed terminem poród był indukowany, a po nim po anestezja bylam czyszczona. Dlatego teraz juz mam zapowiedziane ze ta ciąże rozwiązujemy w punkt 39 tygodnia jeśli wczesniej sie samo nie zacznie a na aspirynie i lekach obniżających cisnienie jestem od poczatku ( tzn aspiryna od 12tyg). Choć mimo preeclampsii muszę przyznać ze corka urodziła sie całkiem spora bo 3.6kg[emoji846]

u mnie hipotrofia zaczęła się dużo wcześniej niż preeklampsja, bo już w 20tc była 2tyg do tyłu nie tylko z wagą czy brzuchem, ale kości udowe były za krótkie. A stan przedrzucawkowy dopiero w 33/34tc

Do góry