reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

Badanie genetyczne z krwi, super nowoczesne. Z 99% pewności wyklucza choroby genetyczne i podaje płeć dziecka, wykonywane od 10tygodnia, separuja dziecka dna z krwi matki. Po 35rz ubezpieczalnie wyrażają zgodę bez problemu na to badanie.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
tylko chromosomowe choroby genetyczne a to ułamek mały wszystkich
ale przy okazji może wskazać na białaczkę u dziecka jeśli mnie pamięć nie myli

reklama
Masakra tam ta opieka zdrowotna :(. I rozdrapuja rany, które się jeszcze nie zaczęły goic :(
Mówię ci masakra ja już tu nie chce być w ciąży ni3 chce mieć ze służba zdrowia nic wspólnego! Żeby na usg czekać 5-6tyg! Dzwoniłam żeby odwołać wizytę a babka pyta o powód odwołania wizyty.... to się jej rozbeczalam... A już miałam nie plakac

Mowisz o PAPPA czy wolnym plodowym DNA? Bo spotkalam sie tam tylko z nazwami tego drugiego i to w spisie tych dostepnych w Polsce.

[emoji22] 67,7kg ---> 56,9kg ---> 52kg [emoji7]

Wlasnie wolnoplodowego nie chciała podać nazwy który robiła zeby nie reklamowac[emoji848] bo ja pod postem o tym badaniu pytały dziewczyny w co drugim komentarzu. Ale nie odpowiadała na to pytanie.

Szok[emoji33][emoji35]

Zgadzam sie co do łożyska z testem pappa, natomiast jeżeli chodzi o wynik genetyczny to sam fakt ze ponad 70% przypadków dzieciaczków ktorym w papie wyszło coś zle okazuje sie zupełnie zdrowych i bez wad to dla mnie mówi samo za siebie...

Niedawno byl live wlasnie o pappa i tam mama ginekolog w sumie marginalnie wspomniala o statystykach, najwiecej mowila o tym, ze to badanie duzo mowi o pracy lozyska i mnie to przekonalo. 250zl piechota nie chodzi ale jak mozna uniknac hipotrofii, niewydolnosci lozyska czy innych problemow to dla mnie warte to jest kazdej zlotowki z tych 250zl.

tylko chromosomowe choroby genetyczne a to ułamek mały wszystkich
ale przy okazji może wskazać na białaczkę u dziecka jeśli mnie pamięć nie myli

Oczywiscie, jednak okresla ryzyko wystąpienia NAJCZĘSTSZYCH wad chromosomowych jak zespół downa, edwardsa, patau, turnera i klinefeltera. Dla mnie to bardzo duzo, zwłaszcza ze każda z tych wad jest mega poważna.
A rownież ryzyko ich wystąpienia wzrasta z wiekiem matki dlatego uważam ze wszędzie powinny być refundowane po 35rz. Paraplu nie moge uwierzyc, ze u was nie robia[emoji43] moze jakoś inaczej to nazywają?

@Spark ja mam wizytę na genetyczne za tydzień. Jeśli będzie ok to na pewno nie robię żadnego testu pappa.

Idę zaraz na spacer. Chodzę praktycznie codziennie 1, 1,5 h nawet jak deszcz kropi to idę do lasu z M. Dzidziuś się cieszy. :)

Piszecie o słodkościach. Ja nigdy jakoś ich nie jadłam, a teraz to aż wstręt mnie bierze jak patrzę na ukochane krówki :( za to owoce mogę jest tonami. Po 2,3 jabłka dziennie, kiwi mmm mango :D

Ja w pierwszym trymestrze tonami jadlam owoce.. Teraz jak o nich pomysle, to az mnie trzacha..
Jakiekolwiek mieso mi smierdzi... I trym to glownie serek wiejski.. Pozniej cos mi sie odwidzialo i na widok nabialu wymiotowalam.. Teraz jjem bulke pszenna z pomidorkiem, placki ziemniaczane, kartoflaka bez wkladki miesnej, placuszki z jablkami... Strasznie uboga moja dieta, ale witamin nie biore dodatkowych, bo jak do tej pory wyniki mam spoko.

Niedawno byl live wlasnie o pappa i tam mama ginekolog w sumie marginalnie wspomniala o statystykach, najwiecej mowila o tym, ze to badanie duzo mowi o pracy lozyska i mnie to przekonalo. 250zl piechota nie chodzi ale jak mozna uniknac hipotrofii, niewydolnosci lozyska czy innych problemow to dla mnie warte to jest kazdej zlotowki z tych 250zl.

Absolutnie sie z tym zgadzam, jednak większość kobiet idzie na to badanie aby wykluczyć wady genetyczne, niewiele ma wiedzę ze pappa określa rownież stan łożyska.
Do mnie statystyki nie przemawiają...

reklama
ja w ciąży w 2014 nie wiedziałam, że pappa też jest od stanu łożyska. Ale za namową mojego gina zrobiłam razem z usg genetycznym usg dopplerowskie.
I wyszło mi na ich podstawie podwyższone ryzyko IUGR (hipotrofii) oraz preeklampsji (stanu przedrzucawkowego) i od razu włączono leczenie- acard 150mg.
I tak córka urodziła się z hipotrofią a ja miałam stan przedrzucawkowy, ale dzięki lekom dużo później niż bez i pewnie bez leków urodziłaby się jeszcze mniejsza. A przy IUGR jest jeszcze duże ryzyko śmierci dziecka w brzuchu.

Do góry