reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

Mój ma 6,5 i kilka razy zostawiłam go jak szłam wyrzucić śmieci, ale takim biegiem... Boję się. Natomiast mam koleżankę, która ma córkę dwa lata starszą i jak zaproponowalam jej jakiś czas temu wyjście na miasto wieczorem, to powiedziała, że mała jest przeziębiona i może się obudzić. A jak zapytałam, czy chciała ją samą na noc zostawić, to powiedziała, że i tak śpi całą noc, to jaka różnica. Przeżyłam szok, że chce dziecko 7 letnie zostawić samo i to na noc! Nie wyobrażam sobie.

qdkkx1hpzei65q7s.png
Taki pomysł to nawet do głowy by mi nie przyszedł. Dla mnie mój syn jest jeszcze za mały na zostawanie w domu sam. Mam straszne lęki.niewiem ale odkąd zostałam mama tak już mam.

reklama
A czemu po 3??? Macierzyński trwa rok? Tz.z rodzicielskim...

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

Oczywiście, że trwa rok, tylko mam taką pracę, że nie mogę sobie pozwolić na to żeby zostawić klientów na rok bo nie będę miała do czego wracać, a zarabiam więcej niż K.
Chyba, że na pół etatu wrócę, no nie wiem teraz to i tak nie ma co gdybac bo póki co ciąży nie ma

Napisane na SM-G935F w aplikacji Forum BabyBoom

Mieszkam w de prawie 4 lata jak tu przyjechaliśmy moja córka miała 2 latka,i miałam wybór czy oddać dziecko 2letnie do przedszkola i iść do pracy czy do trzecich jej urodzin zostać w domu. Bo mi na to pozwolili. Dostałam pismo ze jestem chroniona do 3urodzin dziecka!. Żadnej oferty pracy nie mogli mi dać bo dziecko było za małe. Jeśli bym chciała to owszem mogłam iść do pracy a mała dać do przedszkola ale wolałam z nią w domu zostać. Ja chwilowo nie pracuje bo Nie wyobrażam sobie żeby ktoś obcy prowadził mi dzieci i odbierał. A jak pracowałam to tak żebym mogła sama zaprowadzić i sama odebrać. Jak narazie pensja męża nam starcza.
Niemcy a Polska...ja bym nie chciała siedzieć 3 lata w domu. Nie przesadzajmy. Każdy jakiś wybór ma. W Polsce też. Jest wiele możliwości. Ale najlepiej ponarzekać. I dlatego w Polsce jest jak jest. Każdy by chciał zarobić i się nie narobić.

Mój ma 6,5 i kilka razy zostawiłam go jak szłam wyrzucić śmieci, ale takim biegiem... Boję się. Natomiast mam koleżankę, która ma córkę dwa lata starszą i jak zaproponowalam jej jakiś czas temu wyjście na miasto wieczorem, to powiedziała, że mała jest przeziębiona i może się obudzić. A jak zapytałam, czy chciała ją samą na noc zostawić, to powiedziała, że i tak śpi całą noc, to jaka różnica. Przeżyłam szok, że chce dziecko 7 letnie zostawić samo i to na noc! Nie wyobrażam sobie.

qdkkx1hpzei65q7s.png
Tak też bywa... też miałam kiedyś taką znajomą, która zostawiała na noc dzieci w wieku 7,5 i 1 roczek... i szła do pracy. I to właśnie uważam za nienormalne.

Ale kto na Tobie to wymusza??? Nic nie musisz. Rzuć pracę załóż własny biznes albo wyjedź do Niemiec. Możliwości i opcji jest dużo. Bez przesady. A wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Chcesz to siedź w domu do 10 r.ż.z dziećmi. Spróbuj potem znaleźć pracę...To jest twoje życie i twoje. Wybory.

Cóż, Twoja empatia mnie poraża. Na tym zakończę.

Emsi* - ja kiedyś miałam poważny problem z zatokami i nie mogłam niczym ich wyleczyć - pomogło... solarium. Normalnie nie chodzę, ale lekarz mi podpowiedział - poszłam kilka razy i rzeczywiście przez jakiś czas miałam spokój. Podobnie działa taka lampa do nagrzewania Solux bodajże, ale to w szpitalu i trzeba czekać. A solarium jest dostępne...
Żartujesz [emoji1] ja nie przepadam za solarium ale jak ma pomóc ... a powiedz mi też Cię oczy przy tym bolały ?

Nie narzekaj, że jest pod górkę przecież zmierzasz na szczyt ...

Hihi ja tych testów owu nie robię ze by nadziei sobie nie dawać. Będę się cieszyła, że pozytywne a tu będzie zonk :D ale masz pozytyw pozytyw? :)

W piątek będzie 10 dpo. Zobaczymy jak sprawa będzie się miala. A kiedy chcesz zatestoeac? W sobotę?

No pozytyw, pozytyw, ale ja jak mowię wogole sie przez to nie nakręcam :-) nie chce bo boje sie :-)
No wlasnie nie wiem czy nie bedzie za wcześnie .... Ovia pokazuje do testu 4 dni ...

Napewno sie daje, nie twierdzę, że nie. Tylko jak będę musiała wrócić do pracy po 3 miesiącach to nie wyobrażam sobie jak to ma wyglądać. W sensie pokarmu itp rzeczy. Nie miałam nigdy dziecka to trudno mi to ogarnąć wyobraźnia choć mam ją dość mocno rozwinięta [emoji6]

Napisane na SM-G935F w aplikacji Forum BabyBoom
A czemu po 3?

Możliwość zawsze jest. Zależy od pracy. Ale nie w każdej da się na pół etatu. Pół etatu to pół pensji...ale wybór jest. Nie ma przymusu pracy. Każdy patrzy na siebie-czy chce i czy może nie pracować i tak ustawia sobie życie i pracę żeby mu pasowało[emoji6]

Nie o tym pisałam :-)

qdkkx1hpzei65q7s.png

Żartujesz [emoji1] ja nie przepadam za solarium ale jak ma pomóc ... a powiedz mi też Cię oczy przy tym bolały ?

Nie narzekaj, że jest pod górkę przecież zmierzasz na szczyt ...
Nie, nic mnie nie bolało, na oczy miałam takie okularki, zatoki wygrzane i 5 czy 6 lat spokoju. A było już naprawdę kiepsko./ I teraz jak coś się dzieje to ratuję się domowymi sposobami - woreczek z gryką nagrzaną w piekarniku, do inhalacji Argol, a jak to nie działa to lecę na solarium...
Spróbuj - najwyżej będziesz lekko opalona... i może w lepszym nastroju - bo to podobno zimą też tak działa.

Ale kto na Tobie to wymusza??? Nic nie musisz. Rzuć pracę załóż własny biznes albo wyjedź do Niemiec. Możliwości i opcji jest dużo. Bez przesady. A wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Chcesz to siedź w domu do 10 r.ż.z dziećmi. Spróbuj potem znaleźć pracę...To jest twoje życie i twoje. Wybory.

Joaszka, z całym szacunkiem, ale magoo o jednym, a Ty o drugim. Ta dyskusja zaczyna się powoli wymykać, a Ty zaczynasz atakować. Każdy ma swoją wizję tego jak to powinno wyglądać. Każdy decyduje za siebie a tu chodzi o MOŻLIWOŚCI.

qdkkx1hpzei65q7s.png

reklama
Tak też bywa... też miałam kiedyś taką znajomą, która zostawiała na noc dzieci w wieku 7,5 i 1 roczek... i szła do pracy. I to właśnie uważam za nienormalne.

Cóż, Twoja empatia mnie poraża. Na tym zakończę.
A co ma empatia do tego? Nie lubię jak ktoś uważa że mu się należy bo ma dzieci. Albo twierdzi że się do czegoś go zmusza. Bo zły system,bo państwo złe. I jedno i 2 można zmienić. Nie ma przymusu pracy i posyłania dzieci do przedszkola. Jest wybór. A wybór wiąże się z tym że gdzieś są zyski gdzieś straty...każdy wybiera co mu bardziej pasuje i się opłaca...

Do góry