reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

Mój ma 6,5 i kilka razy zostawiłam go jak szłam wyrzucić śmieci, ale takim biegiem... Boję się. Natomiast mam koleżankę, która ma córkę dwa lata starszą i jak zaproponowalam jej jakiś czas temu wyjście na miasto wieczorem, to powiedziała, że mała jest przeziębiona i może się obudzić. A jak zapytałam, czy chciała ją samą na noc zostawić, to powiedziała, że i tak śpi całą noc, to jaka różnica. Przeżyłam szok, że chce dziecko 7 letnie zostawić samo i to na noc! Nie wyobrażam sobie.

qdkkx1hpzei65q7s.png
Taki pomysł to nawet do głowy by mi nie przyszedł. Dla mnie mój syn jest jeszcze za mały na zostawanie w domu sam. Mam straszne lęki.niewiem ale odkąd zostałam mama tak już mam.

reklama
A czemu po 3??? Macierzyński trwa rok? Tz.z rodzicielskim...

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

Oczywiście, że trwa rok, tylko mam taką pracę, że nie mogę sobie pozwolić na to żeby zostawić klientów na rok bo nie będę miała do czego wracać, a zarabiam więcej niż K.
Chyba, że na pół etatu wrócę, no nie wiem teraz to i tak nie ma co gdybac bo póki co ciąży nie ma

Napisane na SM-G935F w aplikacji Forum BabyBoom

Mieszkam w de prawie 4 lata jak tu przyjechaliśmy moja córka miała 2 latka,i miałam wybór czy oddać dziecko 2letnie do przedszkola i iść do pracy czy do trzecich jej urodzin zostać w domu. Bo mi na to pozwolili. Dostałam pismo ze jestem chroniona do 3urodzin dziecka!. Żadnej oferty pracy nie mogli mi dać bo dziecko było za małe. Jeśli bym chciała to owszem mogłam iść do pracy a mała dać do przedszkola ale wolałam z nią w domu zostać. Ja chwilowo nie pracuje bo Nie wyobrażam sobie żeby ktoś obcy prowadził mi dzieci i odbierał. A jak pracowałam to tak żebym mogła sama zaprowadzić i sama odebrać. Jak narazie pensja męża nam starcza.
Niemcy a Polska...ja bym nie chciała siedzieć 3 lata w domu. Nie przesadzajmy. Każdy jakiś wybór ma. W Polsce też. Jest wiele możliwości. Ale najlepiej ponarzekać. I dlatego w Polsce jest jak jest. Każdy by chciał zarobić i się nie narobić.

Mój ma 6,5 i kilka razy zostawiłam go jak szłam wyrzucić śmieci, ale takim biegiem... Boję się. Natomiast mam koleżankę, która ma córkę dwa lata starszą i jak zaproponowalam jej jakiś czas temu wyjście na miasto wieczorem, to powiedziała, że mała jest przeziębiona i może się obudzić. A jak zapytałam, czy chciała ją samą na noc zostawić, to powiedziała, że i tak śpi całą noc, to jaka różnica. Przeżyłam szok, że chce dziecko 7 letnie zostawić samo i to na noc! Nie wyobrażam sobie.

qdkkx1hpzei65q7s.png
Tak też bywa... też miałam kiedyś taką znajomą, która zostawiała na noc dzieci w wieku 7,5 i 1 roczek... i szła do pracy. I to właśnie uważam za nienormalne.

Ale kto na Tobie to wymusza??? Nic nie musisz. Rzuć pracę załóż własny biznes albo wyjedź do Niemiec. Możliwości i opcji jest dużo. Bez przesady. A wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Chcesz to siedź w domu do 10 r.ż.z dziećmi. Spróbuj potem znaleźć pracę...To jest twoje życie i twoje. Wybory.

Cóż, Twoja empatia mnie poraża. Na tym zakończę.

Emsi* - ja kiedyś miałam poważny problem z zatokami i nie mogłam niczym ich wyleczyć - pomogło... solarium. Normalnie nie chodzę, ale lekarz mi podpowiedział - poszłam kilka razy i rzeczywiście przez jakiś czas miałam spokój. Podobnie działa taka lampa do nagrzewania Solux bodajże, ale to w szpitalu i trzeba czekać. A solarium jest dostępne...
Żartujesz [emoji1] ja nie przepadam za solarium ale jak ma pomóc ... a powiedz mi też Cię oczy przy tym bolały ?

Nie narzekaj, że jest pod górkę przecież zmierzasz na szczyt ...

Hihi ja tych testów owu nie robię ze by nadziei sobie nie dawać. Będę się cieszyła, że pozytywne a tu będzie zonk :D ale masz pozytyw pozytyw? :)

W piątek będzie 10 dpo. Zobaczymy jak sprawa będzie się miala. A kiedy chcesz zatestoeac? W sobotę?

No pozytyw, pozytyw, ale ja jak mowię wogole sie przez to nie nakręcam :-) nie chce bo boje sie :-)
No wlasnie nie wiem czy nie bedzie za wcześnie .... Ovia pokazuje do testu 4 dni ...

Napewno sie daje, nie twierdzę, że nie. Tylko jak będę musiała wrócić do pracy po 3 miesiącach to nie wyobrażam sobie jak to ma wyglądać. W sensie pokarmu itp rzeczy. Nie miałam nigdy dziecka to trudno mi to ogarnąć wyobraźnia choć mam ją dość mocno rozwinięta [emoji6]

Napisane na SM-G935F w aplikacji Forum BabyBoom
A czemu po 3?

Możliwość zawsze jest. Zależy od pracy. Ale nie w każdej da się na pół etatu. Pół etatu to pół pensji...ale wybór jest. Nie ma przymusu pracy. Każdy patrzy na siebie-czy chce i czy może nie pracować i tak ustawia sobie życie i pracę żeby mu pasowało[emoji6]

Nie o tym pisałam :-)

qdkkx1hpzei65q7s.png

Żartujesz [emoji1] ja nie przepadam za solarium ale jak ma pomóc ... a powiedz mi też Cię oczy przy tym bolały ?

Nie narzekaj, że jest pod górkę przecież zmierzasz na szczyt ...
Nie, nic mnie nie bolało, na oczy miałam takie okularki, zatoki wygrzane i 5 czy 6 lat spokoju. A było już naprawdę kiepsko./ I teraz jak coś się dzieje to ratuję się domowymi sposobami - woreczek z gryką nagrzaną w piekarniku, do inhalacji Argol, a jak to nie działa to lecę na solarium...
Spróbuj - najwyżej będziesz lekko opalona... i może w lepszym nastroju - bo to podobno zimą też tak działa.

Ale kto na Tobie to wymusza??? Nic nie musisz. Rzuć pracę załóż własny biznes albo wyjedź do Niemiec. Możliwości i opcji jest dużo. Bez przesady. A wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Chcesz to siedź w domu do 10 r.ż.z dziećmi. Spróbuj potem znaleźć pracę...To jest twoje życie i twoje. Wybory.

Joaszka, z całym szacunkiem, ale magoo o jednym, a Ty o drugim. Ta dyskusja zaczyna się powoli wymykać, a Ty zaczynasz atakować. Każdy ma swoją wizję tego jak to powinno wyglądać. Każdy decyduje za siebie a tu chodzi o MOŻLIWOŚCI.

qdkkx1hpzei65q7s.png

reklama
Tak też bywa... też miałam kiedyś taką znajomą, która zostawiała na noc dzieci w wieku 7,5 i 1 roczek... i szła do pracy. I to właśnie uważam za nienormalne.

Cóż, Twoja empatia mnie poraża. Na tym zakończę.
A co ma empatia do tego? Nie lubię jak ktoś uważa że mu się należy bo ma dzieci. Albo twierdzi że się do czegoś go zmusza. Bo zły system,bo państwo złe. I jedno i 2 można zmienić. Nie ma przymusu pracy i posyłania dzieci do przedszkola. Jest wybór. A wybór wiąże się z tym że gdzieś są zyski gdzieś straty...każdy wybiera co mu bardziej pasuje i się opłaca...

Do góry