reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

A ja już mam trzecią taką umowę, nigdy notarialnie, ale jakoś jak dotąd źle nie trafiłam. Ale nie wiedziałam, że jakieś dodatki można dostać :-) tak, czy siak, cieszę się, że już niedługo będziemy na swoim :-)

qdkkx1hpzei65q7s.png
my planujemy kredyt wiec sie skoncza wynajmy :)

reklama
Ja godze jakoś 5 rok[emoji6]jest ciężko ale daje się. Przy niewielkiej pomocy babci.

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

Napewno sie daje, nie twierdzę, że nie. Tylko jak będę musiała wrócić do pracy po 3 miesiącach to nie wyobrażam sobie jak to ma wyglądać. W sensie pokarmu itp rzeczy. Nie miałam nigdy dziecka to trudno mi to ogarnąć wyobraźnia choć mam ją dość mocno rozwinięta [emoji6]

Napisane na SM-G935F w aplikacji Forum BabyBoom

Ja też czuję mokro. Poza tym mam cycuchy jak kamienie. Ale czekam spokojnie. A jak na wyjeździe? Trochę Ci przeziębienie minęło? :)
Dziękuję [emoji8] lepiej tylko mam cały czas problem z prawa zatoka. Pewnie to dzięki temu, że nic nie biorę oprócz psikania wodą morską i witaminy C. Ale dziś już smigam na narty bo piękne słońce [emoji274]

Nie narzekaj, że jest pod górkę przecież zmierzasz na szczyt ...

Kochana...żyjesz w utopi[emoji6]w stanach mam 3 koleżanki...no cóż...owszem w domu z dziećmi. Cały tydzień bo mężowie zap...na utrzymanie na truckach...także co komu[emoji6]każdy jest kowalem własnego losu. Możesz szukać pracy po 4 h dziennie. Jest taka i nawet ok płacą. Możesz siedzieć w domu. Piec ciasta czy szyć i sprzedawać. Ale nikt nie wypłaci ci pensji za to że siedzisz w domu z dziećmi. W żadnym kraju. Bo żadnego na to nie stać.

Z tą utopią to akurat zbędne było - tak jak już pisałam - takie warunki są w Niemczech, w Czechach... Rozumiem że Niemcy gospodarczo stoją dużo lepiej i ich stać. Ale Czesi startowali z podobnej półki jak my, tylko myślą w inną stronę. A z innej beczki przykład - potęga gospodarcza - Japonia. Nie ma świadczeń tego typu, matki i ojcowie pracują całe dnie, tygodnie... ciekawe w takim razie dlaczego jest tam najwyższy w świecie odsetek samobójstw wśród dzieci...
Może każdy rozumie normalność inaczej. Tak jak napisała Evelinia - czas zmienia sposób widzenia pewnych rzeczy. Mam prawo do własnego zdania i własnego poglądu na tę sprawę i moim zdaniem wymuszanie na matkach oddania rocznego dziecka pod opiekę obcej osobie po to, żeby utrzymać rodzinę jest chore. Gdyby warunki ekonomiczne były inne to rzeczywiście - niech mąż pracuje a ja będę z dziećmi w domu. Ale Polska to nie Niemcy - jedna pensja nie wystarcza.

Ja uważam, że każdy powinien mieć wybór. Ja zostalabym z dzieckiem na pewno do 1,5 roku lub do dwóch lat, ale wiem, że mnie na to nie stać. Potrzebny jest system, który naprawdę by pomagał rodzicom. Płacimy ogromne podatki i niewiele z tego mamy. Ja np. uważam, że dobrym rozwiązaniem byłoby, gdybym mogła wrócić do pracy na pół etatu, a drugie pół placiloby Państwo. Jakbym miała taką możliwość, to szybciej urodzilabym dziecko, a może i zdecydowalabym się na trzecie, kto wie. Ale to tylko mój pomysł, moje spostrzeżenie, które z pewnością nie byłoby możliwe do zrealizowania. U nas w Polsce jest taka patologia jeśli chodzi o wszelkie udogodnienia, zw ludzie jak je dostają, to nierzadko rezygnują z pracy, bo bardziej im się opłaca nie pracować. System powinien to regulować, a tak ciągle jesteśmy w dupie.

qdkkx1hpzei65q7s.png
Możliwość zawsze jest. Zależy od pracy. Ale nie w każdej da się na pół etatu. Pół etatu to pół pensji...ale wybór jest. Nie ma przymusu pracy. Każdy patrzy na siebie-czy chce i czy może nie pracować i tak ustawia sobie życie i pracę żeby mu pasowało[emoji6]

Napewno sie daje, nie twierdzę, że nie. Tylko jak będę musiała wrócić do pracy po 3 miesiącach to nie wyobrażam sobie jak to ma wyglądać. W sensie pokarmu itp rzeczy. Nie miałam nigdy dziecka to trudno mi to ogarnąć wyobraźnia choć mam ją dość mocno rozwinięta [emoji6]

Napisane na SM-G935F w aplikacji Forum BabyBoom
A czemu po 3??? Macierzyński trwa rok? Tz.z rodzicielskim...

i to też nie jest prawda - w niemczech np. tak właśnie jest. Nie wszystkie matki tego chcą. Ale mają taki wybór. Z tego co wiem, to w skandynawii również jest taka opcja. Czesi też tak mają...
Mieszkam w de prawie 4 lata jak tu przyjechaliśmy moja córka miała 2 latka,i miałam wybór czy oddać dziecko 2letnie do przedszkola i iść do pracy czy do trzecich jej urodzin zostać w domu. Bo mi na to pozwolili. Dostałam pismo ze jestem chroniona do 3urodzin dziecka!. Żadnej oferty pracy nie mogli mi dać bo dziecko było za małe. Jeśli bym chciała to owszem mogłam iść do pracy a mała dać do przedszkola ale wolałam z nią w domu zostać. Ja chwilowo nie pracuje bo Nie wyobrażam sobie żeby ktoś obcy prowadził mi dzieci i odbierał. A jak pracowałam to tak żebym mogła sama zaprowadzić i sama odebrać. Jak narazie pensja męża nam starcza.

Mój syn skończył w grudniu 9 lat,i dopiero uczę go żeby chodził sam do szkoły i wracał do domu, nie zostawiłabym go samego w domu na parę godzin. Najwyżej na pół godziny jak ma ferie ,a ja muszę córkę z przedszkola odebrać. I mój mąż jest tego samego zdania ,że jest jeszcze za mały żeby sam w domu zostawał.
Mój ma 6,5 i kilka razy zostawiłam go jak szłam wyrzucić śmieci, ale takim biegiem... Boję się. Natomiast mam koleżankę, która ma córkę dwa lata starszą i jak zaproponowalam jej jakiś czas temu wyjście na miasto wieczorem, to powiedziała, że mała jest przeziębiona i może się obudzić. A jak zapytałam, czy chciała ją samą na noc zostawić, to powiedziała, że i tak śpi całą noc, to jaka różnica. Przeżyłam szok, że chce dziecko 7 letnie zostawić samo i to na noc! Nie wyobrażam sobie.

qdkkx1hpzei65q7s.png

Z tą utopią to akurat zbędne było - tak jak już pisałam - takie warunki są w Niemczech, w Czechach... Rozumiem że Niemcy gospodarczo stoją dużo lepiej i ich stać. Ale Czesi startowali z podobnej półki jak my, tylko myślą w inną stronę. A z innej beczki przykład - potęga gospodarcza - Japonia. Nie ma świadczeń tego typu, matki i ojcowie pracują całe dnie, tygodnie... ciekawe w takim razie dlaczego jest tam najwyższy w świecie odsetek samobójstw wśród dzieci...
Może każdy rozumie normalność inaczej. Tak jak napisała Evelinia - czas zmienia sposób widzenia pewnych rzeczy. Mam prawo do własnego zdania i własnego poglądu na tę sprawę i moim zdaniem wymuszanie na matkach oddania rocznego dziecka pod opiekę obcej osobie po to, żeby utrzymać rodzinę jest chore. Gdyby warunki ekonomiczne były inne to rzeczywiście - niech mąż pracuje a ja będę z dziećmi w domu. Ale Polska to nie Niemcy - jedna pensja nie wystarcza.
Ale kto na Tobie to wymusza??? Nic nie musisz. Rzuć pracę załóż własny biznes albo wyjedź do Niemiec. Możliwości i opcji jest dużo. Bez przesady. A wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Chcesz to siedź w domu do 10 r.ż.z dziećmi. Spróbuj potem znaleźć pracę...To jest twoje życie i twoje. Wybory.

reklama
Dziękuję [emoji8] lepiej tylko mam cały czas problem z prawa zatoka. Pewnie to dzięki temu, że nic nie biorę oprócz psikania wodą morską i witaminy C. Ale dziś już smigam na narty bo piękne słońce [emoji274]

Nie narzekaj, że jest pod górkę przecież zmierzasz na szczyt ...
Emsi* - ja kiedyś miałam poważny problem z zatokami i nie mogłam niczym ich wyleczyć - pomogło... solarium. Normalnie nie chodzę, ale lekarz mi podpowiedział - poszłam kilka razy i rzeczywiście przez jakiś czas miałam spokój. Podobnie działa taka lampa do nagrzewania Solux bodajże, ale to w szpitalu i trzeba czekać. A solarium jest dostępne...

Do góry