reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

Na chłopski rozum - zeby były dwujajowe to musza byc dwa jaja. Jaja tworzy kobieta, wiec musi miec podwójna owulacje. Czy to jest genetyczne ze sa podwójne owulacje - nie wiem (pomijam oczywiście kwestie stymulacji, kiedy to wiecej jaj często dojrzewa). Ale z pewnością to zasługa kobiety ;)
Wedle twojej teorii, jednojajowe bliźnięta to zasługa faceta :D nie ? Jedno jajo - dwa plemniory

reklama
Wedle twojej teorii, jednojajowe bliźnięta to zasługa faceta :D nie ? Jedno jajo - dwa plemniory

Chyba dwa plemniory nie mogą dostać sie do jednego jaja :) za duzo byłoby materiału genetycznego - 3 komplety ( jeden z jaja, dwa od plemniorow). Wiec normalnie 1 jajo z 1 plemniorem sie łącza i jakimś cudem robią sie 2 kropki. :) tego nie wiem jak to sie dzieje :)

Chyba dwa plemniory nie mogą dostać sie do jednego jaja :) za duzo byłoby materiału genetycznego - 3 komplety ( jeden z jaja, dwa od plemniorow). Wiec normalnie 1 jajo z 1 plemniorem sie łącza i jakimś cudem robią sie 2 kropki. :) tego nie wiem jak to sie dzieje :)
Bertha ma rację [emoji6] kiedyś czytałam że na etapie podziału zaplodnionej komórki powstają bliźnięta jednojajowe.

Napisane na SM-G925F w aplikacji Forum BabyBoom

Na ryzyko ciąży bliźniaczej wpływa wiele czynników:
  • dziedziczność;
  • rasa;
  • wiek matki;
  • ilość dotychczas przebytych porodów;
  • stosowanie środków hormonalnych pobudzających owulację;
  • technik wspomaganego rozrodu.

Statystyki wskazują, że ciąża mnoga częściej przypada w udziale kobietom niezamężnym, wysokim, otyłym. Obserwuje się, iż na powstanie ciąży polizygotycznej wpływ ma ilość stosunków, moment ich odbycia w trakcie cyklu owulacyjnego oraz pora roku, (z letnich ciąż rodzi się więcej bliźniąt). Predysponującym czynnikiem jest także zapłodnienie po odstawieniu preparatów antykoncepcyjnych.

dobry wieczór.
my po pracy pojechaliśmy na zakupy, żeby jutro mieć już z głowy. Ciesze się, że ten tydzień już dobiegł końca, bo był ciężki w pracy. Przyszły tydzień też zapowiada się podobny
smilie2.gif

Stresuję się, bo jeszcze nie powiedziałam o ciąży, a wiem że raczej nie powinnam długo zwlekać.
Na szczęście mam zastępstwo, bo 2 lata temu, to ja zastąpiłam tą dziewczynę w podobnej sytuacji. Najchętniej poczekałabym do 2 trymestr, do skończonego 12 tygodnia, ale raczej nie powinnam...
ech...niech ten czas szybciej leci..

Hejka dziewczyny. Ja mam totalnego doła. Dzisiaj 11 dc. A zamiast śluzu plodnego od 2 dni mam brązową @. Tzn. @ miałam przez 3 dni, czyli u mnie norma. Potem przerwa a teraz się ze mnie leje to coś. Jestem załamana i spanikowana. Co to może być? Umowilam się już do gina na poniedziałek. Ale chyba zwariuje do tego czasu. Ten cykl juz raczej na straty. Bo nawet jak owu będzie to raczej endometrium słabe skoro w 11 dc wciąż coś leci

reklama
Robiłam. Bardzo niski estradiol. Nawet poniżej normy dla kobiet po menopauzie. Przez pół roku miałam plastry systen 50. Ten cykl jest pierwszy bez plastrów. Miało się wszystko unormowac ale chyba coś nie poszło. ..
Spokojnie może będziesz musiała się jeszcze trochę podleczyc

Napisane na HUAWEI SCL-L01 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry