biedroneczka1980
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 6 Sierpień 2009
- Postów
- 1 894
Naturalny budyń waniliowy
(alternatywa dla tych z torebki )
Składniki:
2 szklanki mleka (czyli 500 ml)
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 laska wanilii (ja mialam starta wanilie dalam szczypte, ale mozna tez zastapic cukrem waniniowym z naturalna wanilia, ale wtedy ciut mniej cukru dajemy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Jeśli mamy laskę wanilii to przecinamy i wydłubujemy ziarenka.
Do garnuszka nalewam połowę podanego mleka, dodaje masło, a także ziarenka wanilii, lub starta już wanilie czy cukier z naturalna wanilią . Ustawiam na niewielkim ogniu i mieszam od czasu do czasu.
Resztę mleka wlewam do miski, dodaję żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i miksuję.
Do gorącego, zaczynającego bulgotać mleka w garnuszku wlewam powoli (ciągle mieszając) zawartość miski.
Mieszam, a jak zawrze, to zaczyna gęstnieć. Mieszam aby nie było grudek, po zgęstnieniu zdejmuję z gazu i jeszcze chwilkę mieszam by był gładki.
Nakładam do pucharków, polewam sokiem z malinami
(alternatywa dla tych z torebki )
Składniki:
2 szklanki mleka (czyli 500 ml)
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 laska wanilii (ja mialam starta wanilie dalam szczypte, ale mozna tez zastapic cukrem waniniowym z naturalna wanilia, ale wtedy ciut mniej cukru dajemy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Jeśli mamy laskę wanilii to przecinamy i wydłubujemy ziarenka.
Do garnuszka nalewam połowę podanego mleka, dodaje masło, a także ziarenka wanilii, lub starta już wanilie czy cukier z naturalna wanilią . Ustawiam na niewielkim ogniu i mieszam od czasu do czasu.
Resztę mleka wlewam do miski, dodaję żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i miksuję.
Do gorącego, zaczynającego bulgotać mleka w garnuszku wlewam powoli (ciągle mieszając) zawartość miski.
Mieszam, a jak zawrze, to zaczyna gęstnieć. Mieszam aby nie było grudek, po zgęstnieniu zdejmuję z gazu i jeszcze chwilkę mieszam by był gładki.
Nakładam do pucharków, polewam sokiem z malinami
Ostatnia edycja: