reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikówki gotują !! Czyli kulinaria i przepisy ;)

reklama
Podaje przepis na pierożki, oczywiście "na oko" i zmniejszyłam już porcję o połowę, bo wyszło mi ich ostatnio naprawdę sporo:
1/4 opakowania drożdży- ok 25 g
Szklanka ciepłego mleka (trzeba rozpuścić w nim drozdze)
Ok 2-3 szklanki mąki pszennej
Pół łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki soli .
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do większej miski, wsypać mąkę, cukier, sol .
Wyrabiać, jeśli trzeba podsypując mąką. Powinno być miękkie, ale na tyle zwarte, żeby odchodzilo od bokow miski. Przykrys sciereczka, odstawic w cieple miejsce na ok pół godziny, może trochę dłużej, żeby wyroslo.
Nadzienie:
8-10 ugotowanych na twardo jajek, ilość szczypiorku wg uznania. Sól, pieprz, trochę majonezu żeby lekko "skleić " farsz, żeby się za bardzo nie rozsypywal. Farsz powinien być dość dobrze, wyraźnie doprawione, bo ciasto jest delikatne.
Jak ciasto urośnie, dzielimy je np na 4 części, a te na jeszcze mniejsze. Lekko rozwalkujemy niewielkie placuszki (możliwe że trzeba jeszcze posypać maka) , nadziewany i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Grubość rozwalkowanego ciasta wg uznania. Ja na początku robiłam ciensze , bałam sie żeby nie były w środku surowe, a później już trochę grubsze bułeczki.
Mam nadzieje, że nie namieszalam Wam za bardzo.
Kiepsko się dziś czuje i mam lekkie problemy z koncentracją ;-)
 
Na swieta zamowilam dwa ciasta plebanie i 7 day. Z racji tego ze nie czuje sie na silach piec to mam z glowy :)
Upieke jedynie babke i zrobie jakas szybka salatke.

A Wy jakie macie plany ?

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
 
No właśnie ja też tylko babka, pieczone mięsko, sałatka warzywna po śląsku. Zastanawiam się czy bawić się w barszcz biały...
Macie jakieś przepisy?

[emoji214] Kinga - 4.04.2015 [emoji173]
[emoji272] Fasolka - usg 13 tyg 6 dni
om 14 tyg 4 dni
 
Ja zrobię żurek, jakąś sałatkę ze śledziem, 3bita lub zwykła babkę marmurkową i upiekę szynkę i schab :-) Nie zamierzam się wygłupiać z tym gotowaniem, teściowa też niech coś zrobi, a nie zawsze tylko ja... :-)
 
Ja za dużo też nie robię. Jajka faszerowane, rybę po grecku ( moja zachcianka) i jakieś mięsko upiekę. Ciasta nie robię bo nikt go nie zje. Mam tylko nadzieję, że w polskim sklepie kupię białą kiełbasę. Bo bez tego to nie święta:-)

Napisane na SM-G925F w aplikacji Forum BabyBoom
 
Barszcz biały z jajkiem i kiełbasa obowiązkowo musi być na święta, u mnie sie go jada na śniadanie Wielkanocne.
Robię go tak, gotuje boczek ( prawdziwy wedzony) dodaje ziele i liśc laurowy ząbek czosnku, majeranek, wlewam barszcz, gotuje długo i wolno, Pod koniec dodaje uskwarzoną na słoto cebulkę, i troszkę rozbitej wiejskiej śmietany.
Na talerz wykładam pokrojony boczek, kiełbasę swojską, jajko i starty chrzan ale taki świeżo starty nie ze słoika.
Do tego chleb z kminkiem - mniam.

Zawsze gotuję wiecej bo u mnie mamy kolejną tradycję w Świeta Bożego Narodzenia i Wielkanocy nie gotujemy !!!!!!! obiadów. :)
 
reklama
Ja zrobię żurek, jakąś sałatkę ze śledziem, 3bita lub zwykła babkę marmurkową i upiekę szynkę i schab :-) Nie zamierzam się wygłupiać z tym gotowaniem, teściowa też niech coś zrobi, a nie zawsze tylko ja... :-)

Mała poprawka. Ciasto dziś kupiłam po badaniach, pieprze, Nie bede stać w kuchni całe dnie. Babki też nie piekę. Upiekę pasztet, schab i szynkę i zrobię 2 sałatki. 1 ze śledziem, ziemniakami, cebula czerwona, ogórkiem kiszonym i jajkiem, a druga z pieczarkami i żółtym serem. Na siedząco sobie wszystko pokroje, mięso samo się będzie piekło. Schab do pieczenia już 2 dni jest w lodówce w osolonej wodzie z zielem i liściem laurowymi. Szynka tak samo, tylko do niej dodatkowo wrzuciłam kilka ząbków czosnku. Na pasztet mięso juz wczoraj ugotowałam, dziś zmiele, doprawie i mąż będzie mieszał. Przejął się ta wczorajsza wizyta i znów obchodzi sie ze mną jak z jajkiem. I dobrze :-D
 
Ostatnia edycja:
Do góry