reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniówki w kuchni

Wrzucam Wam moje ulubione dyniowa i pomidorowa [emoji16][emoji478]

1476983180-hgf5ph.jpeg
1476983208-2cnio1.jpeg

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Tarta z jablkami:
1) gotowe ciasto francuskie (koniecznie musi byc wyjete wczesniej z lodowki! musi byc w temperaturze pokojowej zanim sie wlozy do piekarnia) - ciastem wylozyc blaszke do tarty albo tortownice (wtedy do polowy). Ciasto nadziubac w kilku miejacach widelcem, wlozyc do nagrzenego na 180 stopni piekarnika i ciut podpiec ale tak 5-8 min max. Jak ciasto jest prostokatne to kawalek zostaje i on nam sie potem przyda
2) 3-4 duze jablka (nie wiem czemu ja lubie jak sa rozne odmiany pomieszane np. champion i jedna szara reneta). Jablka obrac, pokroic w poltalarki ok. 7 mm grubisci i wrzucic na patelnie na rozgrzane maslo i podsmazyc z 3 lyzkami cukru (albo ksylitolu, miodu), garscia rodzynek i lyzeczka cynamonu. Smazymy kilka minut az zmiekna i troszeczke zmienia kolor.
3) wrzucamy jablka na lekko podpieczone ciasto i z resztek ciasta tniemy cienkie paski (1cm) i ukladamy na wierzchu szachownice zeby wygladalo tak Link do: tarta z jablkami - Szukaj w Google i pieczemy w temp. 180 okolo 20-25 min.

Sprawnej kucharce przygotowanie calosci zajmuje 10 min.

Żeby do czegoś dojść trzeba wyruszyć w droge!

Ostatnia edycja:
Przepis na makaron dla zabieganych Mam:
Gotuję makaron, ja lubię kokardki albo penne, ale dowolny tu pasuje, W międzyczasie kroję na cienkie plastry 2 cukinie,
Na patelnię wlewam nieco oleju, wrzucam 2-3 pokrojone w cienkie paseczki ząbki czosnku. Można więcej jeśli ktoś jest czosnkowy. Jak tylko zeszkli się czosnek wrzucam cukinię, doprawiam solą, pieprzem, smazę aż zmięknię cukinia, czyli ok 5 min. Dodaję do tego solidne dwie łyżki smietany i posiekaną drobno zieloną pietruszkę. Na koniec wrzucam do sosu starty na drobnej tarce ser cheddar ale może być inny twardy. Ja kupuję cheddar w Biedronce, jest go sporo, kosztuje coś koło 6-7 zł i starcza na kilka makaronowych obiadów.
Sos gotowy. Mozna do niego wrzucić na koniec pomidorki koktajlowe. Fajnie robią. W międzyczasie ugotował nam się makaron. I można zajadać.

10 minut i obiad gotowy. :)

Smacznego. Mam nadzieję, że Wam posmakuje.

Przepis na makaron dla zabieganych Mam:
Gotuję makaron, ja lubię kokardki albo penne, ale dowolny tu pasuje, W międzyczasie kroję na cienkie plastry 2 cukinie,
Na patelnię wlewam nieco oleju, wrzucam 2-3 pokrojone w cienkie paseczki ząbki czosnku. Można więcej jeśli ktoś jest czosnkowy. Jak tylko zeszkli się czosnek wrzucam cukinię, doprawiam solą, pieprzem, smazę aż zmięknię cukinia, czyli ok 5 min. Dodaję do tego solidne dwie łyżki smietany i posiekaną drobno zieloną pietruszkę. Na koniec wrzucam do sosu starty na drobnej tarce ser cheddar ale może być inny twardy. Ja kupuję cheddar w Biedronce, jest go sporo, kosztuje coś koło 6-7 zł i starcza na kilka makaronowych obiadów.
Sos gotowy. Mozna do niego wrzucić na koniec pomidorki koktajlowe. Fajnie robią. W międzyczasie ugotował nam się makaron. I można zajadać.

10 minut i obiad gotowy. :)

Smacznego. Mam nadzieję, że Wam posmakuje.
Robię identyko tylko zamiast śmietany wrzucam pasate pomidorową mmmm

Tiramisu według Joshi [emoji513]

*Paczka podluznych biszkoptow.
*5 lyzeczek kawy rozpuszczalnej zalanej wrzatkiem( zrobilam w glebokim talerzu zeby dobrze bylo maczac biszkopty)
*2 serki mascarpone
* 2 smietany 30%
*kakao gorzkie
*cukier puder ( ja nie mialam dalam drobnomielony cukier)
W cieplej kawie maczacie biszkopty I wykladacie naczynie ( najlepiej kwadratowe czy prostokatne- ja zrobilam w pojemniku do przechowywania zywnosci takim duzym prostokatnym)
Smietane 30% ubijam na sztywno z cukrem. Jak smietana juz jest mocno ubita dodaje serki mascarpone I mieszacie juz lyzka bez miksera na jednolita mase.
Wieksza polowe masy wykladacie na warstwe biszkoptow .posypujecie kakao. Wykladacie kolejna warstwe namoczonych biszkoptow. ( biszkopty tylko obtaczacie z dwoch stron w kawie zeby zbytnio nie namokly bo sie zrobi ciapa)
I na ta warstwe biszkoptow reszte masy. Rozmarowujecie. Posypujecie kakao. I do lodowki na pare godzin.
Dobrze zeby bylo przykryte folia albo jak u mnie przykrywka od pojemnika bo masa lubi przejsc zapachami lodowki a to juz nie jest fajne.
Mowie Wam. 15 minut roboty a niebo na talerzu

1478291323417.jpg

(Sorki za zdjęcie ale zrobiłam dwa talerze i na jednym troszke zostało i przełożyłam na ten talerzyk a potem przypomniałam sobie o tym że miałam zrobić zdjęcie ;))

Sałatka brokułowa

Składniki:
-Średni brokuł
-6 jaj
-2 duże pomidory
-3 ząbki czosnku
-Pół kubeczka małej śmietany 18%
-2 łyżki majonezu (ja używam kielecki)
-sól, pieprz
-ja tym razem dołożyłam jeszcze rzodkiewke (4-5 sztuk) i odrobine kapusty pekińskiej bo akurat miałam w lodówce, ale nie są to standardowe składniki ;)

Brokuł kroimi na takie większe kawałki i wrzucamy do gotującej się wody (woda powinna być posolona), gotujemy 8-10 minut odliczając czas od ponownego zagotowania. Odlewamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzach lub wrzucamy do miski (w zależności od upodobań). Pomidora nakłuwamy, parzymy a następnie obieramy ze skórki i kroimy na grubszą kostke (jeśli uzyjecie malych pomidorów to wystarczy pokroić na ćwiartki). Jaja ugotowane na twardo łupimy i kroimy na ćwiartki. Pomidory i jaja układamy na talerzach pomiedzy kawałkami brokułów, lub wrzucamy na brokuły w misce ;) Jeśli chcecie dorzućcie rzodkiew i kapuste pekińską :) Teraz robkmh sos. Do większego kubka wlewamy śmietanę, dodajemy majonez, dodajemy posiekang lub pzreciśniety przez praskę czosnek, odrobine solimy i pieprzymy, mieszamy dość energicznie wszystko w kubeczku, następnie polewamy naszą sałatkę czy to na talerzach czy w misce. I gotowe ;) Smacznego. Mnóstwo witamin i naprawde smaczne. Jak ktoś woli można delikatnie wymieszać, ale wtedy się wszystko rozwala i nie ma takiego efektu ;)

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Załączniki

• 1478291323417.jpg
    1478291323417.jpg
    57,3 KB · Wyświetleń: 794

*5 lyzeczek kawy rozpuszczalnej zalanej wrzatkiem( zrobilam w glebokim talerzu zeby dobrze bylo maczac biszkopty)
*2 serki mascarpone
* 2 smietany 30%
*kakao gorzkie
W cieplej kawie maczacie biszkopty I wykladacie naczynie ( najlepiej kwadratowe czy prostokatne- ja zrobilam w pojemniku do przechowywania zywnosci takim duzym prostokatnym)
Smietane 30% ubijam na sztywno z cukrem. Jak smietana juz jest mocno ubita dodaje serki mascarpone I mieszacie juz lyzka bez miksera na jednolita mase.
Wieksza polowe masy wykladacie na warstwe biszkoptow .posypujecie kakao. Wykladacie kolejna warstwe namoczonych biszkoptow. ( biszkopty tylko obtaczacie z dwoch stron w kawie zeby zbytnio nie namokly bo sie zrobi ciapa)
I na ta warstwe biszkoptow reszte masy. Rozmarowujecie. Posypujecie kakao. I do lodowki na pare godzin.
Dobrze zeby bylo przykryte folia albo jak u mnie przykrywka od pojemnika bo masa lubi przejsc zapachami lodowki a to juz nie jest fajne.

No to mam deser na jutro! :)

*2 serki mascarpone
* 2 smietany 30%
*kakao gorzkie
Joshi nie mogłam wcz zasnąć przez Ciebie... Jak zamykalam oczy widziałam tylko tiramisu, dzisiaj nie ma bata, ale muszę zjeść :D

Krasnal szarlotka sypana wersja fast dla ciebie.

*Warstwa startych jabłek z cynamonem
*Warstwa cukru
*Warstwa kaszy manny
*Warstwa masła w wiórkach (około kostki pójdzie)
Powtórzyć warstw tyle ile masz jabłek.
Zapiec pół h w piekarniku.
The end

Ps. W necie są też wersje mączne. Dłużej się je piecze wiadomo.
Ps2. Górna warstwa ma być sypka nie jabłczana.

reklama
Do góry