reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smakowitości majówek:)

[h=1]ściagnięte ze strony Bonduella, ale nie pamiętam której dokładnie, bo skopiowałam do worda :-(

Sałatka z porem, kukurydzą i kiełkami[/h]
  • Kukurydza Złocista Bonduelle (212 ml)
  • Kiełki Fasoli MUNG Bonduelle (212 ml)
  • 1 por
  • 1 słoik marynowanego selera
  • 2 jajka
  • majonez
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
[h=3]Przygotowanie[/h]Pora kroimy w plastry. Mieszamy z Kukurydzą Złocistą Bonduelle. Dodajemy ćwiartki ugotowanych na twardo jajek oraz odsączony seler. Całość doprawiamy majonezem, solą i pieprzem. Sałatkę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz Kiełkami Fasoli MUNG Bonduelle.

oczywiscie lekko modyfikowałam, jak każdy... ale ogólnie smak mi podszedł... zmieniłam również raz pora na brokuła, odrzuciłam kiełki, dodałam ser żółty tarty - też było pysznie:)
 
reklama
a ja lubię sałatkę "gorączka złota" tylko ona nie może długo stać ...

sałata lodowa
pomidor
ogórek świeży
czerwona cebula
szynka
majonez
ketchup
opcjonalnie tabasco

wszystko kroimy w paski,cebulę w piórka,majonez 4:2 ketchup
 
Dziewczyny wrzucam przepis na sałatkę z gotowanych pieczarek, ostatnio moja ulubiona.
Polecam dla mam z cukrzycą ciążową bo nie podnosi cukru.

1kg świeżych pieczarek
7-8 ogórków kiszonych
30 dag sera żółtego
5 jaj na twardo
1 średnia cebula

Pieczarki pokroić w drobną kostkę i ugotować w zalewie octowej(woda, ocet,sól,cukier według smaku)
Pozostałe składniki drobno pokroić w kosteczkę i połączyć z ostudzonymi pieczarkami.
Przygotować sos: majonez+jogutr nat.+ łyżeczka musztardy
Sałatkę wymieszać z sosem i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego:-)!
 
ja się nie lubię bawić w kuchni, wiec u mnie wszystko na szybko

Sałatka z jajek i tuńczyka

6 - 8 dużych jajek ugotowanych na twardo

2 puszki tuńczyka w sosie własnym - bardziej lub mniej rozdrobnionego, w zależności, co kto woli

ulubiony majonez

Przygotowanie :
Najlepiej zrobić w wysokim przezroczystym naczyniu , to będzie dodatkowy efekt wizualny ;-)

Ugotowane jajka przestudzić, obrać, i rozdzielić białka i żółtka. Tuńczyka osączyć z sosu.
Na dno naczynia rozsmarować nieco majonezu, a następnie na tarce o małych oczkach utrzeć warstwę białek. Delikatnie pokryć warstwą majonezu i ułożyć na to warstwę tuńczyka. Znowu pokryć cienko majonezem i utrzeć na niego warstwę żółtek.
Powtarzać wszystko do wyczerpania produktów.
W sumie ma to wyglądać tak :

majonez - białka - majonez - tuńczyk - majonez - żółtka....itd

Kończymy warstwą żółtek i na wierzch już nie smarujemy majonezem.
Ładnie wygląda, jak warstwy są równe, ok 1-1,5 cm grubości.
Majonez ma być tylko jako zlepek, cienkie warstwy.
Niczym nie przyprawiamy. Podajemy po schłodzeniu ok 1h

 
i coś dla łasuchów :-)

MALINOWY DESER

właściwie owoce dowolne, ale ja najbardziej lubię z malinami

3-4 paczki małych okrągłych biszkoptów
2 duże śmietany 18 % ( 800 g )
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki - dobrane do owoców

Najwygodniej zrobić w kanciastej formie. Ja robię w prostokątnym naczyniu żaroodpornym.
Przygotować oddzielnie 2 galaretki, odstawić.

Dno formy wykładamy warstwą biszkoptów.
Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem i wykładamy połowę na biszkopty.
Na śmietanie układamy drugą warstwę biszkoptów i ponownie pokrywamy śmietaną.
Na wierzch układamy grubą warstwę owoców.
Owoce bardzo powoli zalewamy 1 galaretką. Chodzi o to, żeby galaretka nieco zlepiła owoce. Wstawiamy na 30 min do lodówki.
Po schłodzeniu deser ostrożnie zalewamy drugą galaretką, tak aby przykryła wszystkie owoce.
Wstawiamy do lodówki na min 2h.
Deser jest boski i banalnie prosty:tak:
 
Sałatka z zupek chińskich ( moja ulubiona )

Składniki:

4-5 zupek viffon ( pomieszane ostra, łagodna, może być też krewetkowa )
czerwona papryka
kukurydza
udko wędzone z kurczaka
ogórki korniszone
majonez
pieprz
kapusta pekińska ( opcjonalnie, ja raczej nie daję, wtedy trzeba szybciej zjeść, kapusta szybko traci świeżość )

Wykonanie:

Makaron z zupek chińskich uprażyć na tych olejach co dodają do zupek, dodać do tego resztę składników, przyprawić przyprawami z zupek chińskich, można jeszcze doprawić wg uznania i na sam koniec najlepiej chwilę przed podaniem dodać majonez, wtedy ten makaron jest taki fajny chrupiący.

Powodzenia :)
ta sałatka szybko znika ze stołu :)
 
reklama
na prośbę Natali wrzucam przepis na sałatkę z makaronem sojowym.
- paczka makaronu
- ogórek zielony
-paluszki krabowe
-2 natki pietruszki
-kukurydza
makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem. do odsączonego i ostudzonego wrzucamy pokrojony w kostę ogórek zielony.
dodajemy kukurydze. paluszki krabowe kroimy w plasterki.natki pietruszki drobniutko kroimy.
wszystko zaelwamy sosem majonezowo-jogurtowym
ja daję duż jogurtu i 3 łyżki majonezu (kieleckiego jest ostry)

smaczego
 
Do góry