reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smakowitości majówek:)

ja dzisiaj na obiad mam kurczaczka w sosie groszkowo-marchewkowym

koniecznie w sobote bede próbowała przepisu marciosz na kurczaka w czerwonym curry. Jak chcesz to podziele się najlepszym przepisem na kurczaka taka masala. Powinien Ci smakować bo widze ze też lubisz indyjskie potrawy.

reklama
gonia no to bede testowała :tak:... ja uwielbiam słodkości :) ... teraz wcinam pyszny deser, gruszki i bananki w musie chałwowo, migdałowo orzechowym pyyyyyyyyyychota =)

nasz dzisiejszy obiadek: zapiekanka makaronowa z szynką, pieczarkami, zieloną pietruszką i sosem serowym:)
Już gotowa do zapieczenia:

Zobacz załącznik 501224

i gotowe do zapieczenia w piekarniku:)

a tak po kolei:

1. Ugotować makaron na półtwardo
2. pokroić pieczarki i cebulę i podsmażyć
3. posiekać pietruszkę
4. pokroić w paseczki szynkę
5. zrobić sos serowy - można samemu (mleko,śmietana,serki topione) albo Knorra z torebki - jest bardzo dobry (choć nie jestem miłośniczką torebkowych dań to w przypadku sosu serowego często robię wyjątek - dziś też), wrzucić do niego szynkę i wymieszać
6. do pieczarek dodać posiekaną natkę i wymieszać
7.i układamy do każdej kokilki (lub jak nie mamy to zbiorczo do naczynia żaroodp): makaron, na to podsmażone pieczarki z cebulą (przyprawiłam vegetą i czubricą), na to sos serowy z szynką
8. zetrzeć ser żółty, ułożyć na wierzchu i zapiekać aż do rozpuszczenia sera i połączenia składników

a ja dziewczynki mam przepis na super danie jak mi się nie chce gotować,a mój D. się tym zajada

-ugotować makaron(najlepiej penne)
-w międzyczasie pokroić kawałek kiełbaski,albo boczku i podsmażyć
-przygotować sobie ząbek czosnku,bazylię i 1 jajko

jak makaron się ugotuje przecedzamy i wrzucamy z powrotem do gara,posypujemy bazylią,dajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,wrzucamy podsmażoną wcześniej kiełbaskę,mieszamy wszystko razem i wbijamy na sam koniec surowe jajo.Mieszamy znowu,jak się jajko nie chce ściąć samo to jeszcze na 30 sekund na gaz i gotowe :) mozna jeszcze posolić jak komuś mało :-) ugotowanie tego wszystkiego zajmuje ok 12 min,więc dość szybki obiad :-) dobry na nasze złe samopoczucie jak się przy garach nie chce stać

malaysia uwielbiam połączenie makaronu z jajkiem! Na pewno wypróbuję!

Ja podam przepis na fajny bigosik, tak na zachcianki kapuściane :)

Cebula
jabłko
spora garść rodzynek
500g kiszonej kapusty
2 wędzone ćwiartki z kurczaka
1/2 łyżeczki papryki słodkiej, odrobina ostrej
olej
100ml wody albo 50ml wody i 50ml białego wina
liść laurowy

W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy posiekaną cebulę. Posypujemy papryką, dodajemy rodzynki i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, mieszamy. Wrzucamy kapustę, mieszamy, dodajemy liść laurowy i na wierzch układamy ćwiartki przykrywając je lekko kapustą. Podlewamy wodą lub wodą z winem i dusimy na małym ogniu 40 min, po czym odwracamy, znów przykrywamy kapustą i dusimy jeszcze 10 minut.

Smacznego!

a ja dzis na obiadek mialam krem z brokułów -zdrowy i wartosciowy
potrawke z kurczaka z warzywami - a paetytu brak :( przez ta infekcje wirusową :(
mam super przepis na muffinki marchewkowe jak byscie byly zainteresowane :)

eve, pewnie że daj przepis na muffiny!

Ja się podzielę moim ostatnim hitem mogłabym jeść codziennie:
Makaron pełnoziarnisty z piersią kurczaka, cukinią cytrynową i suszonymi pomidorami
Składniki
1 pojedyńcza pierś z kurczaka
ulubione przyprawy (ja pasjami robię go w papirusie Winiary)
50-60g suszonych pomidorów
1 średnia cukinia
pół cytryny
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
60g makaronu pełnoziarnistego
oliwa

Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy, cukinię kroję w plasterki i układam tak, by każdy leżał na powierzchni patelni. Po kilku minutach gdy są już zezłocone, odwracam i smażę z drugiej strony. W tym czasie gotuję makaron i smażę pierś, kroję pomidory. Gdy cukinia jest prawie gotowa, solę ją i wlewam sok z cytryny, oraz wciskam czosnek. Po kilku minutach, gdy soku na patelni już nie będzie, wrzucam odcedzony makaron, pomidory i pokrojoną pierś. Bardzo proste i jak dla mnie pyszne!

reklama
kochane to mój przepis na świetny sos creamy pesto, jak ktoś jest wege, lubi wege, lubi tanio, albo po prostu lubi kuchnie włoską :)
bazą jest beszamel ale jakby ktoś nie widział to przypominam: na czterech łyżkach masła rumienimy na złoto cztery łyżki mąki, ciągle mieszając, dodajemy mleko (około szklanki - ja zawsze leje na oko) i ciągle mieszam aż zgęstnieje.
Beszmel doprawiamy pieprzem, gałką musztatołową i jedną łyżeczką maggi. Kiedy już sos zgęstnieje dodajemy trzy solidne łyżki pesto (najlepsze jest robione na świeżo ale zajmuje to dużo czasu więc polecam pesto w słoiczkach) i mieszamy : )
genialne z makaronem posypane serkiem :) a jakie tanie : )

Do góry