reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smakowitości majówek:)

reklama
pieczeń wieprzowa

ok 1kg kulki z łopatki lub "od szynki"
- nacieramy mięso solą, pieprzem i 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, dodałam jeszcze majeranek i czubricę
- wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego, skrapiamy maggi, wrzucamy do niego 2 średnie cebule pokrojone jakkolwiek i 2 ząbki czosnku w całości
i tak zostawiamy na godzinę (minimum)

Grzejemy piekarnik do 190 stopni, do mięsa wlewamy szklankę wody i pieczemy ok 1,5godziny. W połowie czau odwracamy pieczeń.
Jeśli w międzyczasie zauważymy że woda wyparowała - to uzupełniamy (mnie się to nie zdarzyło). Po 1,5h wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 0,5h by "odpoczęła". Potem kroimy na plastry. jeśli pokroimy od razu, "uciekną" nam wszystkie soki z mięsa.
Plastry przerzucamy do garnka z grubym dnem, powstały sos miksujemy blenderem lub przecieramy przez gęste sito. W razie potrzeby zagęszczamy odrobiną mąki. Dodajemy słodkiej papryki i ewentualnie doprawiamy (jeśli trzeba). Wlewamy sos do mięsa i dusimy ok 1h.

IMAG1478.jpg
 
nanulika daj przepis na to ciasto w 10 minut, jest absolutnie genialne, zawsze je robię bo nawet taka cukiernicza niemota jak ja nie może go spierniczyć - uwielbiam!!! : ))))

chciałam podrzucić pomysł na szybkie danie z mojej najukochańszej kuchni meksykańskiej, przepraszam za niedoinformowanie ale nie wiem czy w PL są szeroko dostępne składniki jakie podam - już dawno nie kucharzyłam w ojczyźnie, na pewno w Almie czy większych marketach można wszystko dostać.

Wege, pyszny i syty obiad meksykański w 20 min a'la Sembonzakura czyli

Wegetariańskie Burrito z sałatkami i pieczywem czosnkowym

Pieczywo czosnkowe:
Bagietka
Masło
Czosnek świeży lub w proszku
Bazylia, Oregano

Sałatka
Oliwki zielone, drylowane
Sałata lodowa
Pomidor
Ogórek
Oliwa
Zioła

Burrito (na 2 porcje)
Opakowanie pszennych tortilli
Puszka białej fasoli w sosie pomidorowym
Puszka czerwonej odsączonej fasoli
Duża Cebula
Papryka
Mieszanka przypraw meksykańskich
Miska startego sera żółtego (dojrzały cheddar)
papryczki jalapenos

Do zaserwowania:
Salsa pomidorowa
kwaśna śmietana
Guacamole (sos z avocado)

Pieczywo:
plasterki bagietek tostujemy, masło mieszamy z rozdrobnionym ząbkiem czosnku i ziołami, smarujemy gorące kromeczki

Sałatka:
Warzywa mieszamy, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami

Burrito:
cebulę szklimy, dorzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i dusimy razem 3 minuty, ściągamy pokrywkę, dorzucamy puszkę białej fasoli z zalewą, czerwoną fasolę i przyprawę, gotujemy na małym ogniu około 5 min często mieszając. Jeśli nie mamy mieszanki przypraw meksykańskich proponuje skombinować własną: 1 łyżka kminu rzymskiego, 1/3 łyżki pieprzu cayenne, 1,5 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżka czosnku, 1/2 łyżki papryki wędzonej. Takim oto farszem nadziewamy tortille, uprzednio posypując serem, zwijamy w rulon, na wierzch wykładamy kilka papryczek jalapenos, posypujemy resztą sera i na 1,5 minuty wkładamy do mikrofali by ser ładnie się stopił a tortille zmiękły. Serwujemy z sałatką, chlebkiem, salką i guacamole oraz solidną kropą kwaśnej śmietany.

Mąż orzekł że lepsze niż w meksykańskiej restauracji : ))))
 
cycki z indyka (pokrojone w małe kawałki) podsmazasz z solą i pieprzem przekładasz do garka na tym samym tłuszczu podsmazasz pieczarki z sola i pieprzem.. wrzucasz do tego samego garka co indyka i dusisz razem...jak bedzie miękkie zabielasz mąką i smietaną :) mozna dodac koperku do sosu i obiad gotowy :)
 
SAŁATKA:

- 2 piersi z kurczaka
- puszka kukurydzy
- z 6 różyczek brokuł (moga być z mrożonki)
- ser feta

piersi z kurczaka kroisz w kosteczkę i smażysz (lekko przyprawione)
brokuły dzielisz na różyczki i gotujesz je w lekko przysolonej wodzie z 3 minuty (ja po ugotowaniu odkrajam nóżki bo są twarde w saładce)
fete w kosteczke
dosypujesz kukurydze i całośc mieszasz

do tego pyszny jej sos czosnkowy

pół szklanki śmietany albo jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki majonezu, 3 ząbki czosnku, przyprawiam oregano i majerankiem


ROGALIKI :

Ja przepis mam z youtube krok po kroku wszytko jest pokazane co i jak :)

Rogaliki drożdżowe z dżemem -pyszne i szybko znikające :: Skutecznie.Tv - YouTube

właśnie jestem w trakcie robienia :p


 
A ja sie pochwale, dzisiaj pierwszy raz zrobilam filety zswijane w pieczarkach, papryce, ogorkiem i serem zoltym nooo przepyszne wyszlo ;) maz zachwalal hehe
 
reklama
Do góry