nanulika daj przepis na to ciasto w 10 minut, jest absolutnie genialne, zawsze je robię bo nawet taka cukiernicza niemota jak ja nie może go spierniczyć - uwielbiam!!! : ))))
chciałam podrzucić pomysł na szybkie danie z mojej najukochańszej kuchni meksykańskiej, przepraszam za niedoinformowanie ale nie wiem czy w PL są szeroko dostępne składniki jakie podam - już dawno nie kucharzyłam w ojczyźnie, na pewno w Almie czy większych marketach można wszystko dostać.
Wege, pyszny i syty obiad meksykański w 20 min a'la Sembonzakura czyli
Wegetariańskie Burrito z sałatkami i pieczywem czosnkowym
Pieczywo czosnkowe:
Bagietka
Masło
Czosnek świeży lub w proszku
Bazylia, Oregano
Sałatka
Oliwki zielone, drylowane
Sałata lodowa
Pomidor
Ogórek
Oliwa
Zioła
Burrito (na 2 porcje)
Opakowanie pszennych tortilli
Puszka białej fasoli w sosie pomidorowym
Puszka czerwonej odsączonej fasoli
Duża Cebula
Papryka
Mieszanka przypraw meksykańskich
Miska startego sera żółtego (dojrzały cheddar)
papryczki jalapenos
Do zaserwowania:
Salsa pomidorowa
kwaśna śmietana
Guacamole (sos z avocado)
Pieczywo:
plasterki bagietek tostujemy, masło mieszamy z rozdrobnionym ząbkiem czosnku i ziołami, smarujemy gorące kromeczki
Sałatka:
Warzywa mieszamy, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami
Burrito:
cebulę szklimy, dorzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i dusimy razem 3 minuty, ściągamy pokrywkę, dorzucamy puszkę białej fasoli z zalewą, czerwoną fasolę i przyprawę, gotujemy na małym ogniu około 5 min często mieszając. Jeśli nie mamy mieszanki przypraw meksykańskich proponuje skombinować własną: 1 łyżka kminu rzymskiego, 1/3 łyżki pieprzu cayenne, 1,5 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżka czosnku, 1/2 łyżki papryki wędzonej. Takim oto farszem nadziewamy tortille, uprzednio posypując serem, zwijamy w rulon, na wierzch wykładamy kilka papryczek jalapenos, posypujemy resztą sera i na 1,5 minuty wkładamy do mikrofali by ser ładnie się stopił a tortille zmiękły. Serwujemy z sałatką, chlebkiem, salką i guacamole oraz solidną kropą kwaśnej śmietany.
Mąż orzekł że lepsze niż w meksykańskiej restauracji : ))))