reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smakowitości majówek:)

Przepis na jogurt z actimelka.

produkty:

mleko z folii bądź z butelki ( polecam butelkowe można w nim nastepnie przechowywać gotowy jogurt )
0,5 actimela

Wykonanie

Z butelki odlać troszke mleka, wlać pół actimela, wymieszać. Postawic w ciepłym pomieszczeniu, może to byc kuchnia, pokój. Ja trzymałam w pokoju. Po 24 godzinach jak juz zrobi się lekka konsystencja jogurtowa, czyli chociaż trochę zgęstnieje włożyć do lodówki i pic do woli ;)

Ps % mleka nie ma tutaj szczególnie dużej roli jak ktoś woli 3,2 można spokojnie, ja robiłam i wyszło równie pyszne :)

powodzenia :)
 

Załączniki

  • DSC_0085.jpg
    DSC_0085.jpg
    16,7 KB · Wyświetleń: 100
  • DSC_0090.jpg
    DSC_0090.jpg
    15 KB · Wyświetleń: 100
reklama
Dla tych które tak jak ja mają niepohamowaną potrzebę jedzenia słodyczy, proponuję zdrowe ciasto czekoladowe bez mąki i tłuszczu:

puszka fasoli czerwonej
3 jajka
3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
2 łyżki kakao odtłuszczonego bez cukru
5 łyżek cukru brązowego ( umnie 15 tabletek stewii)
10 suszonych moreli
10 suszonych śliwek wędzonych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki ziaren słonecznika (u mnie pokrojone migdały)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody


Fasole z puszki blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na gładkie puree. Śliwki i morele kroimy na paski, migdały na kawałki. Wszystkie składniki ciasta mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do foremki(u mnie mała keksówka wyłożona papierem do pieczenia). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35 minut. Otwieramy piekarnik i studzimy ciasto.
 
Zupa marchewkowa curry -> tani, szybki i mega zdrowy pomysł na obiad. do ugotowania w 15 min :)
Sembo gwarantuje że się zakochacie w niej <3

Potrzeba :
1 litr bulionu z kurczaka lub warzywnego.
4 dość duże marchewki
1 duży ziemniak
1 cebula
2 łyżki curry łagodnego (ostre powoduje zgagę)
2 gałązki świeżej kolendry (koniecznie!!)

W bulionie gotujemy marchewki i ziemniaka do miękkości (im mniejsze kawałki tym szybciej się nam zupka ugotuje)
Na maśle podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli posypujemy curry i energicznie mieszamy, po 1 minucie gdy curry ładnie pachnie dolewamy odrobinę bulionu z garnka i zlewamy razem do reszty zupki. Wszystko traktujemy blenderem na gładką aksamitną zupę-krem. Przed podaniem posypujemy szczodrze kolendrą. Jest to niewyobrażalnie istotne gdyż aromat świeżej kolendry nadaje całej zupie sensu. nie wiem czy z kolendrą można w tej zupie przesadzić, nie polecam natomiast suszonej, nie daje ona żadnego efektu nie ważne jak wiele jej dodamy.
 
Aaeshe Reshte
zmodyfkowane na sposób europejski ;)

1 puszka szpinaku / 1/2 opakowania rozmrożonego szpinaku
1 puszka ciecierzycy
1 szklanka suszonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka czarnej fasoli lub innej fasoli ale nie w pomodorach
1,5 l bulionu
makaron nitki
kwaśna śmietana
kolendra świeża
przyprawy: mięta suszona, curry, kurkuma

Do gotującego się bulionu dodać ciecierzyce, fasole i soczewice i ugotować do miękkości około 15 min. Na oliwie podsmażyć cebule i czosnek, zasypać łyżeczką curry, kurkumy i mięty, smażyć razem ok 1 min dodać do garnka. Po 15 min dodać szpinak i garść listków kolendry. Na koniec dodać makaron nitki i gotować aż wszystko zmięknie Można doprawić koperkiem i natka pietruszki. Zupa musi być gęsta jesli jest zbyt wodnista można zagęścić woda z mąką. Podawać należy przystrojona świeżą miętą i kolendrą z solidnym kleksem kwaśniej śmietany ;)
 
MURZYNEK Ekspresowy

1) Stopić 250 g masła lub margaryny - odstawić do ostygnięcia

2) Do miski przesiać:
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

3) Ubić 3 jajka z 1 szklanką cukru i 1 cukrem waniliowym

4) Powoli dodać składniki sypkie, ostudzone masło i 1/2 szklanki wody. Do masy można dorzucić mielone migdały, rodzynki, orzechy... (ja zmieliłam migdały i orzechy laskowe - blenderem z ostrzem do lodu)

5) Wylać na formę i piec 50 min w 175 stopni C

MNIAM!!!!
 
reklama
Do góry