reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikówki gotują !! Czyli kulinaria i przepisy ;)

Dziewczyny dajcie jakieś sprawdzone przepisy czym mogę nafaszerować jajka


Powiem Ci szczerze, że nigdy jeszcze sama tego nie robiłam, ale moja mama zawsze nadziewala pieczarkami. Wyjmowala żółtko, pieczarki drobniutko kroila, dodawała do tego majonez, to żółtko, sól , pieprz i szczypior i taka paste nakładala rękawem cukierniczym w dziurkę po żółtku.
 
reklama
O jadłam kiedyś taka zupkę i była pyszna! Co tam się daje dokładnie?
Zupa porowo- pieczarkowa:-) :)
Ja podsmażam mięso mielone (ok. 40dag) z cebulą i wrzucam do gara, potem kolejno pokrojoną por (3szt) którą dusze na masełku a potem pieczarki(ilość na oko:p ) (wszystko doprawiam przy smażeniu). Wszystko zalewam wodą, dorzucam kostkę rosołową, 3-4 ząbki czosnku i 2 duże topione serki śmietankowe (wcześniej warto je wrzucić do odrobiny ciepłej wody i zmiksować blenderem bo ciężko się rozpuszczają). Gotuje wszystko do miękkości pieczarek bo nie smażę ich zbyt długo na patelni, w razie potrzeby doprawiam do smaku :)
 
Ja robie potrawke z kurczaka tulko jak gotuje rosół [emoji4] mieso wyciągam z rosołu ale troszkę wcześniej żeby nie bylo zbyt miękkie bo się rozleci. W garnuszku roztapiam ok pół kostki margaryny i dodaje mąkę (robię zasmażkę). Do zasmazki dolewam gorącego rosołku ilosc na oko żeby nie bylo zbyt rzadkie lub gęste. Miesko obieram mieszam z przyprawą do kurczaka, podsmażam i dodaje do sosu. Na koniec starta marchewka troche pietruszki i selera (także wszystko z rosołu) i doprawiam do smaku sola i pieprzem. Przepis wziął sie z czasów gdzie trzeba było liczyc każdy grosz i do tej pory go stosuje.

Napisane na EVA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom
Super pomysł! Moja mama zawsze smaży nogi z kurczaka na których robi rosół i mi to nigdy nie smakuje, a tu idealny pomysł!

Napisane na LG-D722 w aplikacji Forum BabyBoom
 
Sałatka z zupek chińskich , dzisiaj robiona [emoji4]

* 2 zupki chińskie vifon łagodne lub ostre
* pół kapusty pekińskiej
* 3 ogórki kiszone
* papryka czerowana duża
* szynka konserwowa 400g
* kukurydza
* majonez

Zupki gnieciemy , dodajemy przyprawy z nich i zalewamy wodą - by makaron był wodą przykryty.
Szynke , papryke , ogorki kroimy w kostkę.
Kapuste kroimy według uznania.
Wszystko wsypujemy do zimnego makaronu + kukurydze mieszamy .
Dodajemy majonez ja daje zawsze kielcki - mieszamy i gotowe [emoji4]

1489922438-aaaaaa.jpeg
1489922442-aaaaaa.jpeg


[emoji170][emoji172][emoji169][emoji171][emoji170][emoji172][emoji169][emoji171][emoji170]
Lenusia 24.09.2014 [emoji254]
Króliczek 2.10.2017 - 11t5d [emoji235]
Uwielbiam te sałatkę!

Napisane na LG-D722 w aplikacji Forum BabyBoom
 
Super wyglada ten makaron zrobie chlopakom w ktorys dzien.
Mam moiec niespodziewanych gosci dali mi godzine i zrobilam paszteciki z barszczem czerwonym bo nic w domu nie bylo.

Paszteciki
-opakowanie ciasta francuskiego
-Pasztet tradycyjny
-jajko
-kminek

Barszcz z koncentratu na rosole domowym

A to efekt

1489942325-aaaaaa.jpeg


Męża musialam z kuchni wyganiac bo podjadal

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Dziewczyny z Niemiec. Gdzie tu dostanę ciasto francuskie?

Napisane na LG-D722 w aplikacji Forum BabyBoom
 
DZiewczyny potrzebuję prostego i niedrogiego przepisu na botwinkę. Dodam, że nigdy nie robiłam i moja mama też nie ale ją uwielbiam i tak mnie naszło, żę się nie oprę i spróbuję zrobić. W necie dużo przepisów ale nie wiem czy dobre i sprawdzone dlatego liczę na Was :)
 
reklama
reklama
Do góry