reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Smakowitości majówek:)

reklama
Miałam ten sam dylemat :) Kupiłam 30% śmietankę w kartoniku :) (do likieru)

do lodów użyłam tej samej, chociaż trzeba ją później ubić i ta z kartonika jakoś ciężko się ubijała (nie dałam rady "na sztywno") więc do lodów następnym razem użyję śmietanę 30% żeby sprawdzić czy wyjdzie lepiej :)
 
Szarlotka sypana - najłatwiejsze ciasto w świecie ;-)


Składniki:


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek - może być cukier puder lub brązowy )
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
  • 1 łyżeczka odrobina cynamonu - dla chętnych ;-)
  • kostka masła - dobrze schłodzonego, najlepiej schłodzić 15 min w zamrażarce
Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać w misce i podzielić na 3 równe części.

Jabłka , jak kto woli można zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podzielić na części lub użyć musu jabłkowego.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.

Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem lub brązowym cukrem). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
Masło zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o dużych oczkach.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.

*

Masła nie trzeba ścierać na pierwszą warstwę, bo ładnie się topi i łączy wszystkie składniki.
 
CHIPSY JABŁKOWE


Składniki:


  • jabłka
  • cynamon
Wykonanie:
1. Jabłka pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cynamonem.
2. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec ok. 45 minut, po czym przewrócić plasterki na drugą stronę i piec dodatkowo ok. 30 minut (czas pieczenia jest zależny od grubości jabłek). Chipsy powinny być przyrumienione i chrupiące.


 
Przepraszam, że tak wchodzę w wątek, ale proszę bardzo o pomoc.Jestem studentką 3 roku dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Prowadzę badania dotyczące spożycia i suplementacji wit D u kobiet w okresie laktacji i ich dzieci. Wyniki przeprowadzonego badania przedstawię w swojej pracy licencjackiej. Byłabym bardzo wdzięczna, jeśli poświęciłaby mi Pani chwilę czasu na wypełnienie anonimowej ankiety i opisała swój jadłospis z dnia poprzedniego.Dziekuję bardzo!https://docs.google.com/forms/d/1K1pYEBoxzgdriRGBFrWJ5nRbBXFlO-IsAVxVhhqXX_E/viewform
 
Pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami .
Przepis dla 4 osób

4- piersi z kurczaka
10szt - pomidorków suszonych w zalewie .
1-mozzarella .
2 łyżeczki ziół prowansalskich .
2 łyżki koncentratu pomidorowego.
1 duży lub 2 małe ząbki czosnku .
1 łyżeczka papryki w proszku (ja daje paprykę chili i słodką )
1łyzkę oleju .
0,5 łyżeczki soli .

Piersi myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem ,następnie robimy ostrym nożem nacięcie tak aby powstała dziurka do której będziemy później dawać farsz.
Przygotowujemy marynatę ,do umytych i osuszonych wcześniej piersi dodajemy ,paprykę w proszku ,czosnek przeciśnięty przez praskę ,koncentrat pomidorowy , olej i trochę soli do smaku wmasowujemy w mięso ,odstawiamy na jakieś 3 godz do lodówki (najlepiej na 12h).
Gdy mięso przejdzie już marynatą ,przygotowujemy farsz, pomidorki kroimy w paseczki ,mozzarellę w kosteczkę i dodajemy zioła, gotowym farszem nadziewamy piersi (trzeba mocno ubić by mozzarella nie wypłynęła podczas pieczenia ,można zabezpieczyć wykałaczkami).Nadziane piersi opiekamy na mocno nagrzanej patelni z obu stron na samym końcu podlewamy woda .Obsmażone piersi przekładamy wraz z woda z patelni (powstaje taki niby sos )do rękawa lub foli do pieczenia ,pieczemy przez 45 minut w temperaturze 170 c .
 
reklama
Ciasteczka owsiane

400g płatów owsianych górskich
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki żurawiny
2 łyżki rodzynek
2 łyżki miodu
3 jabłka
2 duże banany
3 łyżeczki cynamonu

Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą ,jabłka i banany pokroić w drobną kostkę i podgotować trochę na małej ilości wody ,następnie zmiksować blenderem tak aby powstał mus, do którego dodajemy gdy przestygnie miód .Suche składniki łączymy z musem i wyrabiamy ciasto (ma być lepkie )z którego formujemy ciasteczka i układamy je na blasze którą wcześniej obkładamy papierem do pieczenia ,ciasteczka pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180C.
 
Do góry