reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2019

U nas też wagowo około 7kg. Ja niezbyt wyspana bo Misio na piersi i wiadomo, często głodny :-D rozwija się fajnie- wkłada już palce stopy to buzi, uśmiecha się ciągle. Obroty z pleców na brzuch już bardzo sprawne a od kilku dni z brzuszka na plecy się czasem udają:-) :)
Dietę będziemy rozszerzać za miesiąc bo Miś dopiero co skończył 5 miesięcy... choć powiem Wam że już mnie bardzo korci;)
Co dajecie na początek rozszerzania diety?
I jaką techniką? U nas jeśli mały będzie wtedy siedział to blw a jeśli jeszcze nie, to papki
Nas też ominęły kolki czy ulewania, mieliśmy tylko przeźroczyste, śluzowe kupy ale już jest dużo lepiej.
Zębów na razie brak ale produkcja śliny masowa :biggrin2:

Ostatnia edycja:
reklama
U nas noce przespane, bo mlody budzi sie tylko na butle raz w nocy ;-) zasypia ok 21, o 3 butla, zasypia i do 7-8 spokoj ;-)

A i w dzień udaje nam się razem zdrzemnąć na godzinkę, czasem dwie ;-)

U nas pewnie też już jakieś 7kg, ale i tak jeszcze wchodzi w ciuszki 62... taki nasz mikrusek :-D

Ogólnie naprawdę nie mogę narzekać bo mam złote dziecko... wszystkie jakieś brzuszkowe problemy - kolki, biegunki, ulewanie, nas ominely ;-)
Jest wiecznie uśmiechnięty, uwielbia kąpiele, więc zapisaliśmy go na basen (polecam!) Na takie zajęcia zorganizowane. Bardzo fajnie się rozwija, sprawnie przekręca się na brzuszek, ale jeśli chodzi o jakieś ćwiczenia siadania to ja nic nie robie, czekam, aż sam ogarnie w swoim tempie ;-) bo też jeszcze chcę mieć spokój :p więc niech z tym rozwojem nie pędzi za szybko ;-)

Oczywiście bywają gorsze chwile, też większość czasu jestem z nim sama, ale Mąż jak już jest to też jest zaangażowany więc dajemy radę ;-)

Nie spodziewałam się tego, że tak dobrze odnajdę się w roli Matki... że zabawa z nim, obserwowanie go, jak robi minki, jak coś go zadziwia, coś rozśmiesza, jak rozkminia w tej swojej główce i widzę, że te trybiki tam chodzą :-) że tak bardzo mnie będzie to cieszyć ;-)

Zobacz załącznik 1069675Zobacz załącznik 1069676Zobacz załącznik 1069677Zobacz załącznik 1069680Zobacz załącznik 1069682
Śliczny chłopaczek i jaki słodki uśmiech:)

U mnie tez zmęczenie bo na piersi to częściej potrzebuje i w mocy tez. 27 mija nam 5 mies tak od 5,5 planuje rozszerzyć dietę powoli. Moja dziewczynka dość duża 8 kg i obecnie ubranka 68 ale już powoli niektóre robią się małe. Tylko ona urodziła się duża i praktycznie odrazu nosiła 62. Te przyrosty są na samej piersi wiec sama się dziwie ... wyszła u nas alergia pokarmowa wiec narazie nie szczepimy i takie no dylematy. W ciszy się człowiek martwił teraz tez ...

@anecka troche zazdroszczę tylko jednej pobudki na butle 😅 a chłopak przesłodki😍
@Brumba super, że tak się rozwija! U nas niestety przewrotów nie ma - póki co były tylko dwa i trochę mnie to martwi.. siadać chce ale żeby się przewracac to niekoniecznie 😅
@Carinea piękna waga! I dobrze, że tak szybko wykryta ta alergia. A zamartwianie się to już chyba jest wpisane w naszą rolę do końca życia..

Lekarka nam powiedziała, że jak młoda skończy 5 miesiecy to zacząć rozszerzać dietę ale narazie tylko na zasadzie sprobowania czyli odrobina na lyzeczce marchewki, jabłka albo dynii..ot tak do polizania ;)

Przyznam się, że się bałam kolek ale na szczęście nas ominęły.. i panicznie balam się ząbkowania bo mówią, że może się pojawić gorączka, zapalenie ucha itp. Ale na szczęście zabkowanie póki co przebiegło lajtowo 😅 tylko jeden dzień marudzenia i budzenie się w nocy co godzinę.. i witamy juz dwa ząbki na pokładzie ;) teraz tylko robi mi psikusy i mnie przygryza..patrząc zdziwiona czemu teraz nagle sie grymasze z bólu 😅

Cześć dziewczyny :) jak tam u was? Wyspane? 😅 i jak wasze pociechy? :)
U nas na wadze juz prawie 7kg, jeden ząbek na pokładzie i drugi już w drodze ;) za niecałe 2 tyg chcemy zacząć rozszerzać dietę. Młoda już chciałaby usiąść - i tu moje pytanie - cwiczycie jakoś siadanie ze swoimi dzieciaczkami? Czy czekacie/czekałyście aż same usiądą?
Ja nie ćwiczę siadania z Misiem. Zakładam że jak będzie gotów to usiądzie sam.

@anecka troche zazdroszczę tylko jednej pobudki na butle 😅 a chłopak przesłodki😍
@Brumba super, że tak się rozwija! U nas niestety przewrotów nie ma - póki co były tylko dwa i trochę mnie to martwi.. siadać chce ale żeby się przewracac to niekoniecznie 😅
@Carinea piękna waga! I dobrze, że tak szybko wykryta ta alergia. A zamartwianie się to już chyba jest wpisane w naszą rolę do końca życia..

Lekarka nam powiedziała, że jak młoda skończy 5 miesiecy to zacząć rozszerzać dietę ale narazie tylko na zasadzie sprobowania czyli odrobina na lyzeczce marchewki, jabłka albo dynii..ot tak do polizania ;)

Przyznam się, że się bałam kolek ale na szczęście nas ominęły.. i panicznie balam się ząbkowania bo mówią, że może się pojawić gorączka, zapalenie ucha itp. Ale na szczęście zabkowanie póki co przebiegło lajtowo 😅 tylko jeden dzień marudzenia i budzenie się w nocy co godzinę.. i witamy juz dwa ząbki na pokładzie ;) teraz tylko robi mi psikusy i mnie przygryza..patrząc zdziwiona czemu teraz nagle sie grymasze z bólu 😅
Widzisz u Was energia poszła w ząbki a u nas w obroty :-D ;)
Nie martw się, zaraz zacznie się obracać napewno.
A zamartwianie- tak to już z nami zostanie odkąd mamami zostałyśmy:p
Też planuję zacząć rozszerzać dietę od marchewki i jabłka. Może być i dynia bo czeka zamrożona, taka ekologiczna. Tylko jabłek nie mam ekologicznych, niestety

U mnie tez zmęczenie bo na piersi to częściej potrzebuje i w mocy tez. 27 mija nam 5 mies tak od 5,5 planuje rozszerzyć dietę powoli. Moja dziewczynka dość duża 8 kg i obecnie ubranka 68 ale już powoli niektóre robią się małe. Tylko ona urodziła się duża i praktycznie odrazu nosiła 62. Te przyrosty są na samej piersi wiec sama się dziwie ... wyszła u nas alergia pokarmowa wiec narazie nie szczepimy i takie no dylematy. W ciszy się człowiek martwił teraz tez ...
Fajne to uczucie, że na samej piersi dzieciaczek tak rośnie, robi sie pulchny i duży:biggrin2: My też wkładamy 68. U nas na razie ten rozmiar jest w sam raz.
Misio urodzony z waga 3620 ale bardzo spadł z wagi w szpitalu i w domu też, przez żółtaczkę

A dlaczego alergia przeszkadza w szczepieniu?
Też mam małego alergika, ale szczepię, bardzo dobrze te szczepienia znosi...

reklama
W terminie szczepień wychodziła wysypka i były odwołane ... teraz już sama mam mieszane uczucia i narazie czekam aż się uspokoi. U mnie uczula nawet jabłko.
Doskonale Cię rozumiem, bo u nas Młody ma już 5,5 miesiąca, a ja ciągle nie wiem dokładnie, co go już uczula... czasami mam wrażenie, że wszystko...

Do góry