reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2019

reklama
Ja z witaminami narazie wstrzymam się do wizyty. Biorę tylko tak, jak pisałam Tardyferon fol, to jest żelazo z kwasem foliowym. Podpytam na następnej wizycie czy czymś się jeszcze wspomóc. W poprzednich ciążach brałam Pregna Plus, ale chyba nie od początku ciąży.
A masz niedobory żelaza ? Czytałam gdzieś, że do 8 tyg ciąży nie powinno się przyjmować żelaza

A masz niedobory żelaza ? Czytałam gdzieś, że do 8 tyg ciąży nie powinno się przyjmować żelaza
Tak, przed ciążą hemoglobinę miałam 11,2. Teraz dzięki temu, że biorę żelazo wzrosła do 12,0 czyli dolna granica normy. W poprzednich ciążach też brałam. Dlaczego nie można. Powoduje zaparcia wiem, a poza tym?

Coś takiego wyczytałam: Żelazo w ciaży jest niezbędne do właściwego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego dziecka, a jego duże niedobory mogą spowodować opóźnienie rozwoju umysłowego płodu. Co istotne – organizm dziecka musi zmagazynować taką ilość żelaza, aby móc z niego korzystać podczas pierwszych miesięcy życia.
Co istotne, przyjmowanie żelaza od początku ciąży zdecydowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia niedoboru tego pierwiastka w dwóch ostatnich trymestrach.

Tak, przed ciążą hemoglobinę miałam 11,2. Teraz dzięki temu, że biorę żelazo wzrosła do 12,0 czyli dolna granica normy. W poprzednich ciążach też brałam. Dlaczego nie można. Powoduje zaparcia wiem, a poza tym?
Mam 12,1, mój gin mówi że norma jest od 11 i że mój wynik jest super i że chciałby żeby wszystkie pacjentki takie wyniki miały. (oczywiście na badaniach też napisane że od 12)

Mam 12,1, mój gin mówi że norma jest od 11 i że mój wynik jest super i że chciałby żeby wszystkie pacjentki takie wyniki miały. (oczywiście na badaniach też napisane że od 12)
To 12,1 masz nie biorąc żelaza, a ja mam 12,0 biorąc żelazo od ponad miesiąca. Aż strach pomyśleć ile by mi hemoglobina spadła gdyby nie wspomaganie. W pierwszej ciąży nie miałam pojęcia o anemii i wylądowałam w szpitalu, tak mi hemoglobina spadła, zero sił, ręką nie mogłam ruszyć. Wolałabym nie mieć powtórki z rozrywki.

Cytat ze strony Pana Tabletki żelazo – 18mg/dobę

warto zbadać się w kierunku anemii – ponieważ ta dawka jest hm, taką dawką „na wszelki wypadek”;

w sytuacji kiedy masz anemię lub niedobór (!) żelaza – 18mg na dobę to będzie za mało;

a jeśli nie wyrównasz poziomu żelaza PRZED ciążą – w ciąży będzie to już zdecydowanie problematyczne;

ale – do 8 tygodnia ciąży –dodatkowa suplementacja żelazem jest NIEwskazana;

Czemu nie wskazana powiem ci, że czytałam, ale zabij mnie nie pamiętam, ja mam problem, że hemoglobinę mam super, a poziom żelaza jak badam poniżej normy czemu to nie wiem, ale to trochę jak z tym kwasem foliowym teraz i mutacją MTHFR podobno zwykły kwas foliowy działa toksycznie jak się mnoży w organizmie, a do tej pory byliśmy uczeni, że nadmiar wydala się z moczem tak czy siak mój gin po poronieniu podaje 2 razy po 5 mg komuś ufać muszę ;)

To 12,1 masz nie biorąc żelaza, a ja mam 12,0 biorąc żelazo od ponad miesiąca. Aż strach pomyśleć ile by mi hemoglobina spadła gdyby nie wspomaganie. W pierwszej ciąży nie miałam pojęcia o anemii i wylądowałam w szpitalu, tak mi hemoglobina spadła, zero sił, ręką nie mogłam ruszyć. Wolałabym nie mieć powtórki z rozrywki.
Nie kwestionuje, tylko mówię jak jest u mnie. Miałam po porodzie 7,8 więc znam sytuację kiedy jest kiepsko.
Najważniejsze to ufać swojemu lekarzowi :)

reklama
Do góry