reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwój i postępy naszych dzieci

dzięki kakakarolina, tak też myślałam że na odkrywanie paluszków to on już za stary:-D
lubi sobie władować kciuk do buzi i ssać, zawsze mu przerywam ale co robi jak zasypia to nie mam pojęcia:confused:, czasami słyszę że coś ciumka.
szczytem burżujstwa jest jak ma cyca w buzi i dodatkowo ładuje do paszczy kciuka!

ale podmieniać na smoczek, ładowac do ręki zabawkę? z zabawkami też ssie. na gorzki paluszek jeszcze za młody raczej...
poradź coś!!!

reklama
mAtma u nas jak młoda była młodsza ;-) pomogły skarpetki założone na dłonie na noc. Tylko obawiam się, że taki dziewięciomiesięczniak szybko wpadnie na to jak się ich pozbyć. Laura baaardzo ssała kciuka - właśnie głównie w nocy. Skarpetki dały radę :tak:.

Gratulację dla dzieciaczków, niezłe wszystkie są!
Ja kciuka ssałam w ramach wyciszania przed zasypianiem, zęby mam oki i jakoś szybko tego procederu zaprzestałam.
Od pewnego czasu młody stoi już samodzielnie bez podparcia a od wczoraj jak zawodnik sumo stawia wielki krok wygląda to komicznie i jak dociera do niego co zrobił to z szoku klap na pupę robi hehehe.

Wpis pod wpisem a co tam ;-)
Była mowa ostatnio o rozpoznawaniu zwierząt i ich odgłosów i moje dziecko zwariowało totalnie dzięki matce - marcelek to jest kurka (i tu następuje prezentacja kurki figurki podebranej laurze), kurka robi kokokok kokoko i tu moje biedne dziecko patrzy z obłędem w oczach na mnie co ja mówie, potem patrzy na klatkę z papugą która nazywa się Koko i znowu na tą kurkę z pytaniem w oczach co ja mówię, no jak nic nasz papug kokoko nie robi :-D

malinka papugę macie? Jaką? Fajne są te ptaszyska, mój sąsiad ma arę ktora gada- boska jest :) I brawa dla MArcela oczywiście :) u nas też malutkie postępy, Tymo też stoi sam i robi po1-2 kroczki pomiędzy mebllami, ale takie to niepewne jeszcze, Majka w tym wieku już pewniej robiła po te parę kroczków, a zaczęła chodzić mając 11,5 mies więc Tymcio pewnie podobnie będzie jak nie później. Za to jest dużo bardziej rozgadany, chociaż i tak niewiele w porównaniu z innymi, ale nauczył się robić "papa" jak ktoś wychodzi, no i od paru dni zabawa w "akuku" w najlepsze, nawet mam filmik ale taki burdel w pokoju że nie wstawie :p strasznie słodki jest, takie pocieszne to dziecko

A u Olivii w slowniku pojawila sie literka "m" i doczekalam sie wreszcie MAMA:-) I to nie tylko zbitek sylab mamamamama, bo jak cos jest nie tak, to wola mama i patrzy na mnie, wiec nie wiem, moze kuma co to znaczy:confused: I z nowosci jeszcze to pojawil sie chwyt pensetowy, mala trenuje zwlaszcza jak znajdzie jakis paproch na podlodze:-D

U nas też umiejętności się posypały. Kac raczkuje jak szalony,staje i próbuje chodzić przy meblach. Chwyt pensowy też jest. I dwie górne jedynki :-)

reklama
U nas z nowych słówek jest: gdzie, ide, co i daj, no i ze trzy razy już mu wyszło coś jakby: kurde :szok: :-D poza tym buzia mu się nie zamyka, gada niemalże non stop cos tam po swojemu, dyskutuje, odpowiada, najśmieszniej jest jak robi zdziwioną minę i o coś pyta. No i siara jak jedziemy przez podwórko a ten krzyczy: najn, najn, naaaajnnn :-D

A ząbków mamy 6 i właśnie idą kolejne :baffled:

Do góry