reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2012

reklama
Fajne te zabawki ale my chyba pozostaniemy na pomocnej dłoni mamusi gdy przyjdzie pora na pierwsze kroki :)
U nas etap puzzli piankowych. Widzę że na nich Antek bez wysiłku obraca się z brzucha na plecy i z powrotem a także zaczyna pełzać w stronę zabawek!!! Na kocu mu to nie wychodziło tak zgrabnie.
My jutro wybieramy się po raz trzeci na basen. Chcę sprawdzić inną pływalnie bo ta na której byliśmy poprzednio ma jedną wadę. Woda jest za zimna. W zeszłą niedzielę było mi normalnie zimno i Antoś też nie był zachwycony. Uśmiechnął się dopiero gdy tata zabrał go do jacuzzi :)
Jeszcze ciekawi mnie w jakich pozycjach śpią w nocy Wasze pociechy? Ja od 3 dni prawie nie śpię tylko wiszę nad łóżeczkiem. Kładę Antka spać na boczku. Po 20 minutach zaglądam a on już na brzuchu smacznie śpi. Pierwszą noc go co chwila obracałam ale to chyba nie ma sensu. Chyba nic mu już nie grozi? Jak jest u Was?

Vinga ja mam taki Skoczek „Cuda Oceanu” pewnie mnie tutaj większość zaraz zlinczuje ale powiem szczerze że duże odciążenie zwłaszcza kiedy dziecko robi hopsi-hopsi. Ja mam używany od siostry dla siostry było to błogosławieństwo ja przyznam się że już Laurę na chwilę przymierzałam bo i tak skacze u mnie na rękach i była bardzo zadowolona. Tak naprawdę to dziecko powinno się chować bez chodzików, skoczków, telewizora, chemicznej żywności i dzień w dzień wychodzić na spacer no i jeszcze być karmione wyłącznie piersią przynajmniej do pół roku ale spójrzmy prawdzie w oczy - mało której z nas to się uda bo w końcu komu się chce wychodzić kiedy pada albo która z nas nie skusi się posadzić dziecko przed telewizorem by mieć chociaż chwilę dla siebie, o karmieniu nie wspomnę bo tym którym się to udało składam pokłon po pas - naprawdę szacun dziewczyny:-p

Kasikd mój siostrzeniec też spał na brzuchu i nic mu się nie stało chociaż rozumiem Twój strach, niestety chyba nic na to nie poradzisz skoro tak małemu wygodniej i już umie się sam przewrócić

Ostatnia edycja:
kasikd pozwól małemu spać tak jak mu wygodnie, jakby się coś działo napewno da ci znać swoim płaczem:tak:
kasia masz absolutną rację jeśli chodzi o wszystko czego dziecko nie powinno, a życie i tak robi swoje:tak:
ja mam do was pytanko odnośnie tego, kiedy można stwierdzić u dziecka leworęczność? czy któraś z was ma o tym pojęcie? pytam, bo młody ostatnio bardzo lubi wszystko z lewej strony robić i lewa ręka jest dominująca. zastanawiam się, czy na tym etapie można już to stwierdzić?

Jeszcze ciekawi mnie w jakich pozycjach śpią w nocy Wasze pociechy? Ja od 3 dni prawie nie śpię tylko wiszę nad łóżeczkiem. Kładę Antka spać na boczku. Po 20 minutach zaglądam a on już na brzuchu smacznie śpi. Pierwszą noc go co chwila obracałam ale to chyba nie ma sensu. Chyba nic mu już nie grozi? Jak jest u Was?

Antoś praktycznie od urodzenia śpi na brzuchu. Już po przywiezieniu ze szpitala miał szyje tak silną, że głowe podnosił i obracał na boki az znalazł wygodną pzoycje- zostało mu do dzisiaj. Położna doradziła nam wtedy zakup monitora oddechu i korzystamy z niego do dzisiaj. No ale kupowanie teraz byłoby bez sensu.

kasikd moje dziecie jeszcze sie nie odwraca nie brzuszek i nie spi w tej pozycji ale i tak mamy monitor oddechu i bardzo polecam. Moim zdaniem zakup nawet teraz ma sens bo to jest naprawde przydatna rzecz. Ja sie zdecydowalam na monitor oddechu po tym jak corka kolegi mojego taty w maju zmarla na smierc lozeczkowa majac 16 miesiecy (!!!!!!!). Byla sekcja zwlok i wlasnie po tym to stwierdzono, a gdyby mieli monitor to byc moze udaloby sie ja uratowac

Ja nadal jestem przeciwna chodzikom, tu uzasadnienie dlaczego: Chodzik - czy na pewno jest niezbędny? - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety
Mój mały śpi zwykle na boczku, bo tak jest odkładany do łóżeczka, czasem się na plecki przekręca.
kasikd poleć proszę jakiś basen w Kato, bywamy tam czasem u teściów i chętnie się przejdę. W Krk niby jest wybór, ale albo ceny powalają albo woda jest "średnio czysta".
Pchacze to akurat fajna sprawa moim zdaniem:)

kasikd moje dziecie jeszcze sie nie odwraca nie brzuszek i nie spi w tej pozycji ale i tak mamy monitor oddechu i bardzo polecam. Moim zdaniem zakup nawet teraz ma sens bo to jest naprawde przydatna rzecz. Ja sie zdecydowalam na monitor oddechu po tym jak corka kolegi mojego taty w maju zmarla na smierc lozeczkowa majac 16 miesiecy (!!!!!!!). Byla sekcja zwlok i wlasnie po tym to stwierdzono, a gdyby mieli monitor to byc moze udaloby sie ja uratowac

Popatrz, nie wiedziałam, że to sie jeszcze w tym wieku zdarza- myslałam że tak do roku...

reklama
Dzięki za kciuki:-) włosy zafarbowane i obcięte. Wyszły super. Ciekawe co na to mąż bo to wielki fan długich włosów.
Nie liczę że mi przestaną wypadać tylko że mniej będzie je widać.;-) Miałam długie do połowy plecow
Gratuluje, ja sowje tez tak ciachlam, z polowy plecow [albo wiecej] zaraz za uszy :]] NIKT nie wierzyl ze to zrobie bo od podstawowki mialam prawie po pas wlosy :D Nawet fyzjerka obcinala od spodu - i co chwile pytala czy napewno - jakbym sie rozmyslila :D

U nas też krucho z ubrankami... a szczególnie pajace i body dł rękaw. W domu zazwyczaj ubieram małą w body i rajstopki, albo śpiochy no i bardzo wygodny pajac :tak::-)

Wy tu tak o kurtkach wiosennych, a ja myślałam żeby małej kupić kombinezon wiosenny... bo pomyślałam sobie, że jeszcze nie siedzi, ie chodzi to i dla mnie i dla niej będzie to bardzo wygodne rozwiązanie :-) i to mam na myśli jeszcze ten bez butów, szybko można ubrać dziecko, bez dodatkowego zakładania butów :-)
Moja Niusia w kurteczkach chodzi - a bucikow i tak jej nie ubieram, pare skrpet wiecej ubiore i jest :)

Ciuszkow to mam jeszze gdzies na kolejne 6-9 miesiecy nakupione [nawet i 12] :D Bo jak w tamtym roku zaczelam szalec to tyle kupilam - ze mloda ma tak na zapas nakupowane [oprocz body - a tak to sukienki swetry bluzki, etc :D] A i tak w polowie tych rzeczy raz byla [okilku nawet ni eubrala]
.......ja mam do was pytanko odnośnie tego, kiedy można stwierdzić u dziecka leworęczność? czy któraś z was ma o tym pojęcie? pytam, bo młody ostatnio bardzo lubi wszystko z lewej strony robić i lewa ręka jest dominująca. zastanawiam się, czy na tym etapie można już to stwierdzić?
Anitka tez lapala wszystko w lewa a teraz w oboie w sumie - ja slyszalam ze do 2 roku zycia ni eda sie okreslic.

Wlasjnie poruszylam temat chodzikow i skoczkow w watku zakupowym :D - musze usunac
Osobisci eo skoczku myslalam, chodzikom bylam przeciwna - to i to dostalam kilka dni temu od kolezanki.
Zastanawialam sie od kiedy sie dziecki 'w to' wsadza?
'skoczki' nie takie jak wygladaja jak trampolina/chodzik. Tylko skoczki takie co sie podwiesza na dzwiach jak hustawki kiedys i zamiast 'laweczki' maja 'majtasy' do ktoryh sie dziecko wsadza
[cos takiego : Buy Lindam Bounce About Baby Door Bouncer. at Argos.ie- Your Online Shop for .]

A jesli chodzi o 'chodziki -pchacze [czy jak to sie nazywa] To dostalam 2 od kolezanki [jeden taki wozek jakby] i jeden dostalam od siostry - i napewno bede urzywac, bo wiem jak siostry corka z tym smigala - co nie zmienia faktu ze dziecku muszi juz samo chodzi praktycznie zeby tego uzywac.

Ostatnia edycja:
Do góry