reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2012

Lori! Wszystkiego, co najlepsze!:-)

Usiadłam do Was, a mój M. już mnie wyciąga na spacer z piesem. Idę, bo słońca mi trzeba...
Do zobaczyska

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Ide się szykować i jadę do gina. Ale mam stresa. Znowu wyjdzie mi wysokie ciśnienie :eek: Trzymajcie kciuki

patrycja - nie pomoge z tym sikaniem, bo Migotka sie sama odpieluchowala przed drugimi urodzinami, a Mlody jeszcze za mlody na pozegnanie sie z pieluszka. A tak pol zartem, to ja w obu ciazach nie wychodzilam z lozka na siusiu - ani jeden raz. maz mowi, ze Wiki ma po mnie, ze jak sie juz wejdzie do lozka, to sie spi i wstaje sikac rano, hehe

Mój lekarz nic nie mówił o badaniach prenatalnych, może dziś zapytam mam jeszcze 29 lat (do listopada) i nie wiem czy muszę je robić, oprócz tych podstawowych, ale jeśli on powie co innego to się dostosuję, dla Groszka.
badanie prenatalne sa dla mam po 35 r.z. lub z obciazonym wywiadem medycznym (czyt. chorobami genetycznymi w rodzinie). W Pl oczywiscie

Już po wizycie -relacja w stosownym dziale:-).-jedna żywa fasolka , z bijącym serduszkiem :-)
super:) gratki dla was obu:*

mnie lekarz powiedział, że da mi skierowanie na NFZ do kliniki, spełniam wymagania w tym roku kończę 36 lat i jestem po przejściach. Jest to tylko badanie przezierności karkowej, kości nosowej i badanie krwi oraz przepływy, na dobrym sprzęcie zapewne więc pojadę co mi szkodzi.
na moje to Ty piszesz o zwyklym usg, ktore sie zawsze wykonuje miedzy 11 a 14 t.c.
prenatalne to m.in. badanie krwi na trisomie chromosomy 21, lub badanie wod plodowych

Jagoda - ja się zupełnie z tobą nie zgodzę ... wolę zrobić badanie i usłyszeć że wszystko dobrze, a w najgorszym wypadku wykryją wadę którą można już leczyć w ciąży i pomóc dziecku lub je uratować. To nie jest badanie inwazyjne, w żaden sposób przeprowadzenie go nie szkodzi dziecku ani matce. Może jedynie tylko pomóc. Po to tak jest rozwinięta medycyna żeby z tego korzystać a nie jak za prehistorycznych czasów liczyc na to że wszystko bedzie dobrze.
PS. badanie przepływów jest teraz bardzo często wykonywane i chyba jest jednym z podstawowych badań.
a ja sie zgadzam z Jagoda, co do badan prenatalnych - zalecenie to 35 lat i/lub obciazony wywiad(jak juz pisalam powyzej)
badanie przeplywow - to sie wykonuje podczas usg, standardowego, miedzy 11 a 14 t.c., obecnosc kosci nosowej, przeziernosc karkowa, dlugosc k. udowej itp.

LORI - wszystkiego naj:D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
antylopka - badanie przezierności karkowej nie jest w Polsce standardowym badaniem, do tego trzeba miec odpowiedni sprzęt a większość lekarzy państwowych tego nie ma.

antylopka - badanie przezierności karkowej nie jest w Polsce standardowym badaniem, do tego trzeba miec odpowiedni sprzęt a większość lekarzy państwowych tego nie ma.

jest jednym z podstawowych badań, to jedno z trzech USG które w Polsce są wykonywane standardowo dla wszystkich przyszłych mama o ile oczywiście są pod opieką lekarza
1. Usg mniej więcej 12-13 tyg. tzw USG genetyczne - oprócz sprawdzania ogólnego rozwoju robi się badanie przezierności karkowej i kość nosową
2. USG około 20 tyg. i tam dodatkowo obwód brzuszka, długość kości udowej oraz dojrzałość łożyska
3. USG ok. 32-36 tyg również dojrzałość łożyska i ogólny przyrost dziecka

a to że niektóre gabinety maja przestarzały sprzęt i nie są w stanie tego dobrze ocenić to już inna kwestia, dlatego mogą lekarze wysyłać gdzieś indziej

Bellko! Trzymam kciuki! Wszystko będzie dobrze:-D
Dziś rano byłam u swojej gin w sprawie L4, badania prenatalnego i zaświadczenia do pracy (na 1. wizycie nie wzięłam - byłam taka wstrząśnięta dobrą wiadomością). Z L4 nie ma problemu, mogę wziąć kiedy potrzeba (w pracy już zawadzam, bo wszystkiego nie zrobię, a gin też powiedziała, że nie mogę tak pracować). Co do skierowania na prenatalne - może mi dać skierowanie, ale nfz nie refunduje, gdy nie ma żadnych wskazań. Na moje podwyższone hormony męskie przed ciążą nie "pójdą" i trzeba mi zapłacić...:no:

antylopka, przede wszystkim chodzi o badanie krwi, ale właśnie również o NT bo jak Lorelain napisała nie każdy lekarz je wykona.
Mój gin ma za słaby sprzęt na to i od razu powiedział że mnie do kliniki wysyła na wszystko.
Mam innego gina w mieście z super sprzętem ale 150zł bierze za coś takiego (NT i przepływy) bez krwi.

większość lekarzy na NFZ nie ma takiego sprzętu żeby to badanie wykonać, ja za czasów pierwszej ciąży najbliżej miałam w Rudzie Śląskiej!... i państwowo to po 35 r życia albo jak są inne wskazania, ale wcale nie wysyła sie na NFZ.

reklama
Jesteśmy po rozmowie z dziewczynkami ,już wiedzą ,młodsza już planuje na jaki kolor będzie pokój bobasa ,a starsza ,czy 2 lata szybko miną i dostanie znów większy pokój :-)

Do góry