reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2012

Bellka jak masz taką wredną teściową to też wcześniej bym nic nie mówiła.Mnie czasami wkurzają pytania obcych kiedy następne bo przecież synek już duży,a najbardziej bolało zaraz po łyżeczkowaniu.Nie którzy to mają wióry zamiast mózgu.Mój synek urodził się w lipcu i wtedy było ciepło więc spał w samym body ,przykryty pieluszką .W zimie na noc kaloryfery zakręcam i ubierałam na noc body na długi rękaw plus pajacyk.
Lorelain mam w rodzinie chłopca ,który moczy się w nocy i okazało się ,że ma tak twardy sen nocny,że tego nie kontroluje wcale.
Witam nowe mamusie

reklama
Czy w 12 tygodniu USG jest wykonywane od wewnętrz czy przez brzuch, wybieram się na USG w przyszłym tygodniu i nie wiem na co się nastawiać ?

- zależy od lekarza ... ja juz ostatnim razem mialam przez brzuch i wszystko było widoczne.

Cześć dziewczyny. Czytam Was codziennie ale weny mi brak zeby cokolwiek napisac :( dziwnie sie czuje codziennie i jakoś sie martwie o swoja fasolke. Ostatnio mam też troszke stresów i boje sie ze przez podwyzszone cisnienie może coś sie dziać z moim bejbikiem. Jakoś juz jej nie czuje :( gdyby nie bolące piersi to w ogóle czułabym sie jak przed ciążą... a do lekarza dopiero 27 marca :( i za miesiąc mam ślub a nie jestem na niego w ogóle gotowa:( nie mam nic kompletnie :( i jakoś nie mam nadchnienia zeby jezdzic po sklepac i szukac :( cyba deprecha mnie dopada :(

- uszy do góry :tak::tak::tak:

Bellka jak masz taką wredną teściową to też wcześniej bym nic nie mówiła.Mnie czasami wkurzają pytania obcych kiedy następne bo przecież synek już duży,a najbardziej bolało zaraz po łyżeczkowaniu.Nie którzy to mają wióry zamiast mózgu.Mój synek urodził się w lipcu i wtedy było ciepło więc spał w samym body ,przykryty pieluszką .W zimie na noc kaloryfery zakręcam i ubierałam na noc body na długi rękaw plus pajacyk.
Lorelain mam w rodzinie chłopca ,który moczy się w nocy i okazało się ,że ma tak twardy sen nocny,że tego nie kontroluje wcale.
Witam nowe mamusie

- wiem że niektóre dzieci tak mają, ale wtedy to on by sie nigdy nie nauczył, a on od dwóch lat nie ma pampersów i normlanie ładnie w nocy trzyma, tylko czasami mu korba odbije i mi potem leje pare dni zrzędu.

Powiem wam, że pewnie jeszcze sama przewertuję wszystkie wory w garażu i u rodziców w domu, bo nie przecierpię, jak się nie upewnię :)

Karolina
ja decyduję się na PAPPA, bo mam skończone 30 lat (w sumie już 31), więc ryzyko wad genetycznych jest większe. W poprzedniej ciąży miałam 27 lat i nie robiłam tych badań. Nie musisz mieć na to skierowania chyba, bynajmniej na pewno jeśli robisz je prywatnie.

sun83
zdaje mi się, ze standardowo w 12 tygodniu robi się już USG przez powłoki brzuszne, ale jeśli chodzisz do gina prywatnie, to możesz poprosić o badanie transwaginalne. Jest duże prawdopodobieństwo, że się zgodzi :) Chociaż państwowo też może się zgodzić, jeśli jest miły i sympatyczny. Dziecku takie badanie chyba nie szkodzi, więc nie ma przeciwwskazań

Dziewczyny kiedy najwcześniej można poznać płeć dziecka, jeśli jest dobrze ułożone podczas USG? w zeszłej ciąży poznałam płeć w 18 tygodniu, ale pewnie można wcześniej...

wstępnie ponoć już podczas badań prenatalnych mogą określić płeć ... ale juz tak od 16 tc będzie pewniejsze. Mi w ciąży z Matusiem powiedzieli w 14 tc że to chłopiec.

Szybko się dowiedziałyście. Ja z tego co pamiętam o płci w 17 tygodniu się dowiedziałam.
A teraz to do 17 tygodnia strasznie daleko mi się wydaje.

Ja też niedługo skończę 31 lat i się nad badaniami zastanawiam.

azorek - ty to jestes dzielna z tym czekaniem :tak::tak::tak:
jestem 3 w kolejce z dluuugim oczekiwaniem;-)lori tez ma sporo czekania i ktosik jeszcze ale nie pamietam:zawstydzona/y:

Dziewczyny a mam pytanie, co się zakłada dziecku po pajaca? Body z krótkim rękawkiem?
A do spania? Są te piżamki, ale coś pod nie się zakłada czy tylko to?
Jejku ale ja zielona jestem w tym wszystkim :eek:
nam tutaj wkrecaja zimny wychow czyli max 18 stopni w domku i amelkowna spala tylko w bodziaku (jesien-zima) i w spiworku jakos tak nam wygodniej bylo:tak: teraz np mam wszedzie otwarte okna na dworze +7 stopni a mloda smiga bez skarpet po domu w cienkich getrach i bluzce (bez podkoszulki):-)

a kto dziewczyny Wam zleca te badania prenatalne?bo moj lekarz jedynie wspominal o usg genetycznym i tyle.jestem tym z reszta zestresowana:/ale piszecie o testach,czy to z jakiejs przyczyny czy chcecie infomacyjnie dla siebie?bo nie wiem czy meczyc lkarza o skierowanie
we Francji to sa badania standardowe, przy Adasiu tez mialam robione

Czy w 12 tygodniu USG jest wykonywane od wewnętrz czy przez brzuch, wybieram się na USG w przyszłym tygodniu i nie wiem na co się nastawiać ?

na usg przez brzuch

Ja chodze prywatnie i mnie lekarz sam zapisał na badania prenatalne które on przeprowadzi ale w innym mieście i w dodatku bede je mieć refundowane :) nie wiem czy sie nie przesłyszałam ale myśle że nie:) będę je mięć 5 kwietnia :) nad tymi genetycznymi sie zastanawiam i myśle że zapytam lekarza przy kolejnej wizycie czy je wykonywać czy nie ma konieczności. Mam prawie 27 lat i problemów w rodzinach naszych nigdy nie było wiec może te sobie odpuszcze.

reklama
Szybko się dowiedziałyście. Ja z tego co pamiętam o płci w 17 tygodniu się dowiedziałam.
A teraz to do 17 tygodnia strasznie daleko mi się wydaje.

Ja też niedługo skończę 31 lat i się nad badaniami zastanawiam.

czesc Dziewczyny nie przedstawialam sie za bardzo bo nie mam jak narzie pisac na forum ale teraz bede chyba bardziej czasowa, tez oczekuje malenstwa w pazdzierniku zaczal mi sie 9 tydzien. postanowilam sie dolaczyc i wyrazic swoje zdanie. otoz tez jestem po 30- prawie 32 i nie uwazam ze to stary wiek na ciaze. uwazam ze lekarze naciagaja was na te testy i jest to bez sensu, poza tym czemu to sluzy. chyba w polsce ciaza naprawde jest traktowna jak cos nienaturalnego. mieszkam w irlandii, i mozena wiele zarzucic systemowi no ale prosze was zeby biegac po badanaich genetycznych? nie czujecie ze wytwarzeacie sobie zla energie? nikogo absolutnie nie chce obrazac. tylko sama mialam do czynienia z polskimi ginekologami ktorzy z pespektywu czasu, uwazam, naciagali mnie na bezsensowne, badania i stresy.. no nic pozdrwaiam ;-)

Do góry